Annons

Trumps ultimatum gjorde slut på oljekriget

Saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman och USA:s president Donald Trump har träffats många gånger, i  både USA, Saudiarabien, Japan och Argentina.
Saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman och USA:s president Donald Trump har träffats många gånger, i både USA, Saudiarabien, Japan och Argentina. Foto: Evan Vucci/AP

Ett ultimatum från president Donald Trump ledde till att Saudiarabien slöt fred med Ryssland i oljekriget. Det hotande alternativet var ett fullständigt tillbakadragande av USA:s trupper i landet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Bernd von Jutrczenka/TT

Torsdagen den 2 april fick den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman ett telefonsamtal från ingen mindre än USA:s president Donald Trump.

Trump och kronprinsen – som är den som i praktiken styr Saudiarabien – känner varandra och har träffats många gånger. Efter att bland annat CIA pekat ut kronprinsen för att sannolikt ligga bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi har Trump varit angelägen om att upprätthålla den goda relationen.

I samtalet den 2 april var tonen annorlunda. Trump sade frankt att om inte Mohammed bin Salman såg till att den saudiledda oljekartellen Opec minskade sin oljeproduktion, skulle Trump inte kunna hindra att USA drog tillbaka alla sina trupper från kungariket.

Kronprinsen blev så förvånad att han beordrade alla sina medarbetare att omedelbart lämna rummet.

Ett sådant drag, mitt under det spända läget med Iran, skulle i praktiken utgöra slutet på den 75-åriga allians mellan USA och Saudiarabien. En allians som slöts mellan president Franklin D Roosevelt och kung Abdul Aziz Ibn Saud på kryssaren USS Quincy i andra världskrigets slutskede.

Annons
Annons

Den saudiska kronprinsen blev så förvånad att han beordrade alla sina medarbetare att omedelbart lämna rummet, så att han kunde tala enskilt med Trump.

Tio dagar senare hade Ryssland och Saudiarabien grävt ned stridsyxorna och kommit överens om kraftiga produktionsminskningar tillsammans med de övriga länderna i Opec plus-samarbetet.

Det spännande spelet bakom kulisserna, som ledde fram till avtalet, har grävts fram av nyhetsbyrån Reuters med hjälp av ett stort antal källor. Det visar hur allvarligt president Donald Trump tog på hotet mot den amerikanska oljeindustrin och hur långt han var beredd att gå för att skydda den.

Saudiarabien var det första land som Donald Trump besökte efter att ha svurits in som president och den största köparen av amerikanska vapen. USA har nära 3 000 soldater i landet och dess femte flotta skyddar oljeexporten från regionen.

Produktionskostnaderna för USA:s så kallade skifferolja är höga och oljekriget hotade att slå ut industrin helt och hållet.

Men när Saudiarabien i mars sänkte sina oljepriser och ökade produktionen för att straffa Ryssland, som nobbat att strypa sina oljekranar, var det inte bara ryssarna som drabbades.

Eftersom efterfrågan på olja samtidigt störtdök i takt med att länder införde reserestriktioner och utegångsförbud för att stoppa smittspridning av corona gick botten ur oljemarknaden.

Det var katastrofalt för USA:s oljeindustri, som de senaste åren blivit världens största oljeproducent. Produktionskostnaderna för dess så kallade skifferolja är relativt höga och oljekriget hotade att slå ut industrin helt och hållet.

Annons
Annons
Foto: Bernd von Jutrczenka/TT
Foto: Bernd von Jutrczenka/TT

Därför mobiliserade 13 republikanska senatorer, med Ted Cruz som den mest kände, för att rädda industrin. De skrev brev till kronprinsen och höll samtal med prinsessan Rima bint Bandar bin Sultan, som är Saudiarabiens USA-ambassadör. Allt med syftet att få saudierna att minska oljeproduktionen.

När detta inte fick någon effekt tog de fram ett lagförslag i senaten. Det gick ut på att alla amerikanska trupper skulle dras tillbaka från Saudiarabien om landet inte minskade sin oljeproduktion. Sedan tog de kontakt med Vita huset. Att stoppa ett republikanskt lagförslag med syfte att rädda amerikanska jobb i oljeindustrin skulle vara jobbigt för Trump, i synnerhet som det är valår.

Tre dagar senare ringde Trump upp den saudiska kronprinsen. Världens oljeproduktion har minskat men efterfrågan och därmed också priserna är fortfarande låga. Den amerikanska oljeindustrin har det fortfarande tufft.

Varför ska vi placera 2 500 soldater och luftvärnssystem i Saudiarabien för att försvara deras olja, när de förklarat krig mot vår olja?

En av de senatorer som låg bakom lagförslaget om att dra tillbaka amerikanska trupper, Dan Cramer, krävde på måndagen att USA ska sluta köpa olja av saudierna. Just nu är nämligen 18 stora fraktfartyg med vardera två miljoner fat saudisk olja, på väg till USA:s sydkust.

– Varför ska vi placera 2 500 soldater och luftvärnssystem i Saudiarabien för att försvara deras olja, när de förklarat krig mot vår olja? sade han till amerikanska NPR.

Men den här gången får han förmodligen inte samma gehör från Vita huset. Det kan vara riskabelt att flera gånger hota med att avsluta en allians som på många sätt varit essentiell för både USA:s och Saudiarabiens utveckling.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons