Annons

Karin Henriksson:Egna partiet andas ut efter Trumps ”stöld”

Konservativ ja, men inte den ideologiska brandfackla som demokraterna hoppats kunna racka ner på. Det sägs om Neil Gorsuch som Donald Trump vill ha på en livstidspost i USA:s Högsta domstol.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump presenterade Neil Gorsuch som HD-domare i Vita huset i Washington. Gorsuchs fru Louise till höger.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 1

President Donald Trump presenterade Neil Gorsuch som HD-domare i Vita huset i Washington. Gorsuchs fru Louise till höger.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 1
President Donald Trump presenterade Neil Gorsuch som HD-domare i Vita huset i Washington. Gorsuchs fru Louise till höger.
President Donald Trump presenterade Neil Gorsuch som HD-domare i Vita huset i Washington. Gorsuchs fru Louise till höger. Foto: Carolyn Kaster/AP

WASHINGTON På Donald Trumps kampanjmöten svarade såväl väckelsekristna som väljare i röda Make America great-again-kepsar att HD-utnämningen var det tyngst vägande skälet till att de tänkte rösta på honom.

Och Trump intygade gång på gång att han skulle hitta en klon till Antonin Scalia för att fylla vakansen som den avlidne ärkekonservative domaren lämnade efter sig. På tisdagskvällen trädde Trump fram i Vita huset och presenterade sin kandidat – den 49-årige domaren Neil Gorsuch.

Om senaten godkänner Gorsuch kan han påverka det amerikanska samhället i flera årtionden eftersom brännande frågor hamnar i HD förr eller senare. Det republikanska etablissemanget välkomnade namnet. Eller, faktiskt, andades ut i lättnad över att detta inte blev lika kaotiskt som så mycket annat.

Annons
Annons

Både Trump och Gorsuch kan tacka den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell för chansen att återställa den konservativa majoriteten på 5–4 där Scalia var ankare. Samma dag som beskedet kom om Scalias död i februari förra året förkunnade McConnell att någon ersättare inte skulle tillsättas förrän väljarna sagt sitt i novembervalet.

Dåvarande presidenten Barack Obama presenterade strax efteråt sin HD-kandidat. Den mycket välmeriterade då 63-årige Merrick Garland grät av rörelse när han stod bredvid Obama i Vita husets trädgård. Men McConnell gav sig inte och vägrade till och med att schemalägga utskottsförhör.

Ingen demokrat vill riskera att utpekas som svikare efter nesan som Obama utsattes för.

Demokraterna i kongressen har inte förlåtit McConnell. Åtminstone en av dem klagar att republikanerna ”stal” den här posten. De säger att de inte ruvar på hämnd, men deras stödgrupper jobbar nu på övertid för att hitta graverande uttalanden eller domslut som kan stämplas som extrema – rörande HBTQ-rättigheter, storföretagsintressen, pengar i politiken, miljöregler med mera.

Gorsuch, gift, med två döttrar, har gått på de förnämligaste universiteten – Columbia, Oxford och Harvard. För närvarande är han domare i en appellationsdomstol i Denver i Colorado, med vitsord om sig som en intellektuellt skarp jurist. Han beskrev katoliken Scalia som ”ett lagens lejon” med prov på ”humor och visdom”. Men de som känner Gorsuch framhåller att han är mer samarbetsvillig än Scalia var – och att tiderna förändrats.

Det demokraterna kommer att sikta in sig på är Gorsuchs resonemang i ett mål om religionsfrihet kontra krav i Obamas vårdreform om att arbetsgivare måste erbjuda preventivmedel. HD instämde senare med Gorsuch om att detta var fel. Gorsuch har också skrivit en kritisk bok om aktiv dödshjälp.

Annons
Annons

Ställningen i senaten är 52–48 i republikanernas favör och i just det här fallet krävs kvalificerad majoritet – eller 60 röster. Republikanska senatorer bearbetar redan demokratiska kolleger från delstater som Trump vann. Det lär gå trögt. Ingen demokrat vill riskera att utpekas som svikare efter nesan som Obama utsattes för. Å andra sidan kanske de vill spara på krutet till någon annan strid.

Domstolen fick klara sig med åtta ledamöter i slutet av förra och i början av det nya arbetsåret. Chefsdomaren John Roberts svarade med att dra ner på antalet mål och att mest ta okontroversiella fall. I summeringarna av jämviktsdomstolen med fyra konservativa och fyra liberala domare konstateras att facket och förespråkare för kvotering troligen skulle ha åkt på bakslag om det konservativa blocket hade haft övertaget.

Om Gorsuch godkänns kommer alla ögon att riktas mot Kennedy – igen.

Obama tillsatte två HD-domare, båda kvinnor, men kunde alltså inte se till att det blev liberal övervikt. Istället får Trump sannolikt fler tillfällen att påverka HD. Domstolens äldsta ledamot Ruth Bader Ginsburg är 83, den näst äldste Anthony Kennedy är 80 och därnäst kommer Stephen Breyer som är 78.

Donald Trump lovade under valrörelsen att han skulle välja en jurist med samma inställning som Scalia. På pappret talar man om en ”strikt” eller ”originalistisk” bokstavstolkning av den över 200 år gamla grundlagstexten, men i praktiken röstade Scalia efter sitt samvete, emot abort och samkönade äktenskap och för rätt till privata vapeninnehav – ”en väl reglerad milis” som det står i författningen.

John Roberts, även han konservativ, måste gå en knivig balansgång för att undvika anklagelser om att domstolen politiserats alltmer. Det var hans utslagsröst som gav grönt ljus till Obamacare som utmanades ändå till HD och en rätt säker förmodan är att han inte ville fälla ett demokratiskt fattat beslut.

Det har hänt att domare inte följt den ideologiska snitslade bana som presidenterna räknat med. Anthony Kennedy, som tillsattes av Ronald Reagan, har i allt högre utsträckning agerat vågmästare mellan blocken i frågor som abort, kvotering, rösträtt, dödsstraff, samkönade äktenskap.

Om Gorsuch godkänns kommer alla ögon att riktas mot Kennedy – igen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons