Annons
Analys

Sandra Johansson:Trumps väljarbas största förlorarna på ”Trumpcare”

SvD i New York | I sin valkampanj har Donald Trump målat upp sin företrädares hälsoreform, ”Obamacare”, som en katastrof för hela landet. När förslaget på ett ersättningsprogram nu ligger på bordet riskerar Trumps viktiga väljargrupper att bli de största förlorarna.

Under strecket
Publicerad

President Donald Trump och representanthusets talman Paul Ryan i Vita huset.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1

President Donald Trump och representanthusets talman Paul Ryan i Vita huset.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1
President Donald Trump och representanthusets talman Paul Ryan i Vita huset.
President Donald Trump och representanthusets talman Paul Ryan i Vita huset. Foto: Evan Vucci/AP

Om Trumpcare infördes i dag skulle 14 miljoner färre människor ha sjukförsäkring redan nästa år. Det är inget bra facit för Trump som lovat att ”ingen ska tappa sin försäkring”.

Förslaget på ”Trumpcare” presenterades nyligen i en lång powerpoint av representanthusets talman Paul Ryan (många har också kallat det för Ryancare, eftersom han är hjärnan bakom förslaget). En powerpoint kan vara väl behövlig; hälsoreformen har många olika delar och konsekvenserna av förändringar kan vara svåra att överblicka. Hur förändringen slår beror på många faktorer såsom var du bor, vilken hälsoförsäkring du väljer, hur gammal du är och om du har sjukförsäkring genom din arbetsgivare eller inte.

När allt fler analyser av förslaget nu blivit klara börjar vinnarna och förlorarna utkristallisera sig. En viktig analys kom i veckan då partineutrala Congressional Budget Office, CBO, gjorde sin bedömning: 24 miljoner fler amerikaner kommer att förlora sin försäkring under ”Trumpcare”, sett över en tioårsperiod. Om ”Trumpcare” infördes i dag skulle 14 miljoner färre människor ha sjukförsäkring redan nästa år. Det är inget bra facit för Trump som lovat att ”ingen ska tappa sin försäkring”.

Annons
Annons

För republikanerna, åtminstone i representanthuset, är det inte nödvändigtvis ett problem. För dem är det viktigaste att öka valfriheten och då finns alltid en risk att människor väljer bort att försäkra sig.

De som tjänar mest på Trumpcare är unga människor med välbetalda jobb.

Men något som kan bli problematiskt både för Trump och för republikanerna i mellanårsvalet är hur förslaget slår mot olika grupper.

Analyserna visar nämligen samstämmigt att de som tjänar mest på ”Trumpcare” är unga människor med välbetalda jobb – ofta bosatta i storstäder. Med andra ord: en väljarbas som var ”med henne” i november.

Hillary Clinton dominerar i städer runtom i hela USA och nationellt var hon överlägsen i yngre åldersgrupper. De största förlorarna på Trumps förslag är samtidigt äldre människor med lägre inkomster och människor bosatta på landsbygden. Helt enkelt en mycket viktig del av Trumps väljarbas.

När Obamacare successivt dras tillbaka väntas låginkomsttagare och äldre personer få kraftigt ökade kostnader. I CBO:s analys tas flera exempel. Bland dem en ensamstående 21-åring med en inkomst på ungefär 240 000 kronor om året. 21-åringen får en lite billigare premie med ”Trumpcare” och betalar ungefär 2 000 svenska kronor mindre per år. En 64-åring med samma inkomst kommer att få betala drygt 130 000 kronor per år i republikanernas plan, jämfört med drygt 15 000 kronor under ”Obamacare”.

Striden om hur förslaget kommer se ut i slutändan har bara börjat.

Striden om hur förslaget kommer se ut i slutändan har bara börjat. Även inom republikanerna finns hård kritik både från dem som tycker att förslaget är för likt ”Obamacare” och dem som tycker att låginkomsttagare behöver skyddas mer.

Paul Ryan, som förvarar förslaget med näbbar och klor, har sagt att ”Obamacare” var orättvist eftersom unga, friska människorna betalar för de äldre, sjuka personerna.

Trump har i sin tur kallat förslaget för ”fantastiskt”.

Det återstår att se om hans väljarbas håller med.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons