”Han fokuserar på det han vill fokusera på”, säger Chris Christie om Donald Trump.
”Han fokuserar på det han vill fokusera på”, säger Chris Christie om Donald Trump. Foto: Tomas Oneborg

Trumps vän i SvD-intervju: ”Ibland lyssnar han”

Dåliga medarbetare orsakade en kaotisk första tid vid makten för Donald Trump. Och presidenten har inte så svårt att fokusera som det ofta påstås. Det säger en av hans nära vänner och rådgivare, New Jerseys ex-guvernör Chris Christie, i en intervju med SvD. Christie hoppas bli USA:s nästa justitieminister – men blir frånåkt igen.

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2019 var smekmånaden definitivt över för USA:s president, om han nu alls haft någon. Då skiftade makten i representanthuset från Republikanerna till Demokraterna som ett resultat av kongressvalet i november. Samtidigt stärkte Republikanerna greppet om senaten, den andra kammaren.

Men Donald Trump kan ändå få en hel del gjort kommande två år, tror Chris Christie. Han är i Sverige för första gången, inbjuden som talare på läkemedelsbolaget Orexos kapitalmarknadsdag i Stockholm där SvD gör intervjun.

– Trump behöver hitta sätt att kompromissa med Nancy Pelosi och andra demokrater i januari eftersom Demokraterna tog representanthuset. Han kommer att anpassa sig, han vill få saker gjorda.

Chris Christie känner Donald Trump sedan 16 år. Christie var först åklagare i New Jersey och sedan delstatens guvernör i åtta år. Donald Trump var fastighetsmagnaten och dokusåpakändisen från New York på andra sidan Hudson River som drev kasinon in Atlantic City i New Jersey.

1/2

Donald Trump och Chris Christie i under presidentvalskampanjen i mars 2016.

Foto: Chuck Burton/AP
2/2

New Jerseys tidigare guvernör, republikanen Chris Christie, känner Donald Trump sedan 16 år.

Foto: Tomas Oneborg

I bok efter bok de senaste två åren har presidentens dåliga koncentrationsförmåga och besatthet av nyheter om sig själv dokumenterats och kommenterats genom anonyma källor.

Han fokuserar på det han vill fokusera på.

Chris Christies bild av den ovanliga presidenten är delvis annorlunda. 2017 fick han i uppdrag av Trump att leda en kommission som skulle föreslå åtgärder mot USA:s galopperande kris runt beroendeframkallande läkemedel, opioider. En stor del av Christies åtgärder har därefter klubbats av kongressen och undertecknats av Trump.

Det är ett exempel på att presidenten visst lyssnar på goda råd och kan fokusera, menar hans vän.

Annons

– Han fokuserar på det han vill fokusera på. Du såg vad han gjorde vad gäller skatter och avregleringar som har genomförts. Så nej, jag tycker inte att han har låg koncentrationsförmåga. Han är däremot en kille som inte har särskilt mycket tålamod, det skulle han medge själv.

Vad tycker du om Trumps andra år vid makten?

– Hans stab är bättre. De första personerna han hade runt sig klarade inte av jobbet och det drabbade presidenten. Jag tycker John Kelly är en utmärkt stabschef som fått in mer disciplin och fokus i Vita huset, Mike Pompeo har varit utmärkt som utrikesminister, rådgivaren Kellyanne Conway är bra, exempelvis. Mycket av presidentens problem i början berodde på att han hade folk som Michael Flynn som säkerhetsrådgivare, som nu är en dömd kriminell. Det hjälper inte.

Kelly, stabschefen, är dock på väg bort. Presidenten meddelade i början av december att den pensionerade marinkårsgeneralen slutar till årsskiftet efter ett och ett halvt år i Vita huset.

I vilket fall, många håller troligen med Chris Christie, 56, om den analysen. Men han har också skäl att säga som han gör: han hade själv gärna varit en av Trumps nära medarbetare. Numera är Christie politisk kommentator på ABC News.

Annons

Hans egen historia har ofta sammanfallit med Trumps de senaste åren. Och det har inte alltid hjälpt Christie.

Chris Christie var en ”rising star” inom det republikanska partiet.
Chris Christie var en ”rising star” inom det republikanska partiet. Foto: Tomas Oneborg

2001 utsågs han av president George W Bush till federal åklagare i New Jersey. 2009 ställde republikanen Christie upp i guvernörsvalet i den av demokrater dominerade delstaten och vann. Han lovade att inte höja skatter och lyckades ändå balansera delstatsbudgeten. Populariteten steg. Guvernören tog strid mot partifolket i kongressen för stöd till New Jersey efter den dödliga stormen Sandy 2012. Han valdes om som guvernör med god marginal 2013.

Christie var en ”rising star” inom det republikanska partiet. Han sa vad han tyckte och levererade sanningar folk kunde hålla med om. Han fick saker gjorda.

När Christie tvingades ge upp presidentambitionerna i konkurrens med 16 andra kandidater valde han att öppet stödja Trump.

Annons

Men 2013 exploderade ”Bridgegate”. Det var en smått osannolik skandal där nära medarbetare till guvernören stängde av två filer vid påfarten till George Washington Bridge mellan New Jersey och New York, i akt och mening för att skapa trafikkaos i samhället Fort Lee vid västra brofästet. Och kaos blev det. Fast inte på det sättet de tänkt sig. Fem år senare pågår rättsprocesserna ännu.

George Washington Bridge mellan New York och New Jersey över Hudson-floden. Det var vid ena brofästet som två filer på order av Christies nära medarbetare stängdes av för att orsaka medvetet trafikkaos, i syfte att straffa en lokal borgmästare som inte stödde Christie.
George Washington Bridge mellan New York och New Jersey över Hudson-floden. Det var vid ena brofästet som två filer på order av Christies nära medarbetare stängdes av för att orsaka medvetet trafikkaos, i syfte att straffa en lokal borgmästare som inte stödde Christie. Foto: Seth Wenig/AP

– Jag tycker det har varit ett enormt slöseri med federala resurser. Vad som hände där vid bron vad fel, och jag sparkade dem som gjorde det, säger Christie om härvan.

– Men det faktum att vi bråkar om det fem år senare, och att de här personerna faktiskt kan hamna i fängelse, har för mig aldrig varit vettigt. En kvinna har fyra små barn och kan få i fängelse i två år. Det är inte rätt sätt att verkställa lagen.

Annons
Bridget Kelly och Bill Baroni åtalades och dömdes efter skandalen kring stängningen av filer vid en bro mellan New Jersey, där Chris Christie var guvernör, och New York. Domstolsprocesserna pågår ännu fem år efter skandalen.
Bridget Kelly och Bill Baroni åtalades och dömdes efter skandalen kring stängningen av filer vid en bro mellan New Jersey, där Chris Christie var guvernör, och New York. Domstolsprocesserna pågår ännu fem år efter skandalen. Foto: Julio Cortez/AP

När Christie i juni 2015 annonserade att han ställde upp i presidentvalet året därpå var hans image möjligen inte fläckfri men i varje fall folklig. I en intervju med CNN berättade han om sina viktproblem, och folket i New Jersey gillade honom.

Men så var det Donald J Trump. När Christie tvingades ge upp presidentambitionerna i konkurrens med 16 andra kandidater valde han att öppet stödja Trump.

Hur gick det resonemanget?

– Det var en diskussion mellan mig och min fru. Min attityd har alltid varit att ge mig in i mitten av striden och inte sitta och se paraden passera. Jag ville inte att Hillary Clinton skulle bli USA:s president och jag trodde att Donald Trump skulle bli Republikanernas val. Eftersom jag inte kunde vinna själv så tyckte jag att det var min roll att försöka hjälpa honom. Två år senare har jag inte ångrat det.

Annons

Ångrat sig hade dock väljarna i New Jersey gjort. I början av 2017, Christies sista år vid makten, hade hans väljarstöd rasat till miserabla 17 procent.

Nu står justitiedepartementet utan ordinarie chef sedan presidenten sparkade Jeff Sessions i november.

När Trump vunnit valet ledde Christie planeringen inför uppstarten av den nya administrationen, den så kallade ”transition”-processen. Men i de falangstrider som bildades runt Trump blev han utpressad.

Nu står justitiedepartementet utan ordinarie chef sedan presidenten sparkade Jeff Sessions i november. Ex-åklagaren Christie kommer så nära att säga att han vill ha jobbet som han kan, utan att faktiskt uttala orden.

– Alltså, min attityd är att om USA:s president ringer och ber dig om något, då tar du samtalet och tänker över saken. Min bakgrund är inom justitiedepartementet, jag var federal åklagare i sju år innan jag blev guvernör. Så jag älskar det departementet. Men du kan bara ta ställning till ett erbjudande efter att det getts. Och inget har getts än.

Annons

Och frågan är om det kommer. Samma dag som SvD intervjuar Christie så rapporterar Washington Post att William Barr pekas som Trumps förstaval till justitieminister. Barr har redan haft jobbet en gång, mellan 1991 och 1993. Strax efteråt bekräftar Trump själv att Barr är favorit.

Chris Christie nämns inte.

USA:s tidigare justitieminister William Barr påstås vara aktuell för jobbet igen.
USA:s tidigare justitieminister William Barr påstås vara aktuell för jobbet igen. Foto: AP

Du styrde New Jersey i åtta år. Saknar du det?

– Delar av det saknar jag. Jag saknar att befinna mig i en daglig argumentation, att du kan få saker gjorda. Du ser något du inte gillar och kan lyfta telefonen och göra något åt det. Det saknar jag. Men mycket av politiken saknar jag inte, och jag saknar inte att behöva dra in donationer. Jag har inte behövt be någon om pengar på ett år nu, det känns väldigt bra, säger Chris Christie.

Annons

Om du låter allt det andra som pågår bli det enda vi pratar om eller arbetar med så skapar vi ingenting för landet.

Han medger att presidenten långt ifrån alltid lyssnar på de råd han och andra ger honom. Och att jobba för USA:s regering de senaste två åren – vare sig det skett i form av ordförande för en kommission som i Christies fall eller i den politiska apparaten i Washington – har inneburit att sitta mitt i en ständig ström av nya kontroverser och distraktioner runt Vita huset.

– Mitt jobb är att bara ignorera allt det. Du hör talas om det, du läser om det, men det påverkade inte mig en enda minut när jag ledde kommissionen. Om du låter allt det andra som pågår bli det enda vi pratar om eller arbetar med så skapar vi ingenting för landet. Och i fallet med opioidkrisen så förlorar vi många liv på det.

Christie kritiserar Trump när han finner anledning. Det är det i dag rätt få republikanska politiker som gör öppet, eftersom de vet att de då riskerar bli attackerade av presidenten själv via Twitter. Christie håller inte med Trump om att ”medierna är folkets fiende”. Och han tycker att presidenten saboterar för sig själv när han ideligen angriper den särskilda åklagaren Robert Mueller som leder utredningen om Rysslands valpåverkan.

Annons
”Sluta prata. Det rådet har jag gett presidenten många gånger. Ibland lyssnar han, ibland inte”, säger Chris Christie.
”Sluta prata. Det rådet har jag gett presidenten många gånger. Ibland lyssnar han, ibland inte”, säger Chris Christie. Foto: Tomas Oneborg

– Jag har sagt till presidenten vad gäller Mueller-utredningen att ”det finns inget sätt som du kan förkorta utredningen på, men många sätt att göra den längre”. Ett sådant är att prata om den – så sluta prata. Det rådet har jag gett presidenten många gånger. Ibland lyssnar han, ibland inte.

Inför presidentvalet 2020 försöker ett stort antal demokrater fundera ut om de har chans att utmana Trump. Ett av de namn det pratas om är senatorn Cory Booker från New Jersey, en av Christies vänner.

– Jag känner Cory väldigt bra. Han har chans att vinna Demokraternas nominering, han är formidabel på att dra in pengar, han har talets gåva. Samtidigt, jag läste någonstans att 38 demokrater är tänkbara kandidater – vi hade 17 republikaner som ställde upp 2016. Och bara det var stökigt. Så det återstår mycket jobb för Demokraterna att fundera ut vilka som är av rätta virket.

Men, lägger han till:

– Jag garanterar dig, det blir ett intressant och svårt race 2020. För den här presidenten är en mera annorlunda sorts politiker än någon jag sett under min livstid. Och vem som än ställer upp mot honom underskattar honom på egen risk.

Donald Trump och Chris Christie i under presidentvalskampanjen i mars 2016.

Foto: Chuck Burton/APBild 1 av 7

New Jerseys tidigare guvernör, republikanen Chris Christie, känner Donald Trump sedan 16 år.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 7

Chris Christie var en ”rising star” inom det republikanska partiet.

Foto: Tomas OneborgBild 3 av 7

George Washington Bridge mellan New York och New Jersey över Hudson-floden. Det var vid ena brofästet som två filer på order av Christies nära medarbetare stängdes av för att orsaka medvetet trafikkaos, i syfte att straffa en lokal borgmästare som inte stödde Christie.

Foto: Seth Wenig/APBild 4 av 7

Bridget Kelly och Bill Baroni åtalades och dömdes efter skandalen kring stängningen av filer vid en bro mellan New Jersey, där Chris Christie var guvernör, och New York. Domstolsprocesserna pågår ännu fem år efter skandalen.

Foto: Julio Cortez/APBild 5 av 7

USA:s tidigare justitieminister William Barr påstås vara aktuell för jobbet igen.

Foto: APBild 6 av 7

”Sluta prata. Det rådet har jag gett presidenten många gånger. Ibland lyssnar han, ibland inte”, säger Chris Christie.

Foto: Tomas OneborgBild 7 av 7