Annons

Trumpväljaren: USA är mer splittrat nu än före Obama

Den republikanske väljaren Dayton Nooner chattade med SvD:s läsare om presidentbytet i USA. Han svarade på frågor om Trumps användning av Twitter, missförstånd när det gäller den tillträdande presidenten och hur splittrat USA egentligen är.

Under strecket
Publicerad

Republikanen Dayton Nooner menar att USA är mer splittrat nu än för åtta år sedan då Barack Obama tog makten.

Foto: Privat/APBild 1 av 1

1 / 6

Republikanen Dayton Nooner menar att USA är mer splittrat nu än för åtta år sedan då Barack Obama tog makten.
Republikanen Dayton Nooner menar att USA är mer splittrat nu än för åtta år sedan då Barack Obama tog makten. Foto: Privat/AP

Vad skulle du säga är det största missförståndet om Trump?

– Jag tror inte att folk förstår hur mycket han vill att USA ska bli bättre igen. Han har sagt vissa dåliga saker i det förflutna och han behöver bete sig lite annorlunda gällande vad han säger och vad han gör. Men titta på vad han har gjort. Här är en man som inte var involverad i politik och som var en affärsman och miljardär. Han satte allt det åt sidan för att gå in i politiken (på många sätt ett hemskt ställe fullt av hemska människor) för att försöka göra saker bättre för alla amerikaner. Alla räknade ut honom från början men han har övervunnit oddsen och blivit vår ledare.

– Förhoppningsvis kommer han att övervinna allt som är mot honom nu och göra vad som är rätt för USA och för resten av världen. Clinton hade bara varit mer av samma sak. Trump är tillräckligt smart för att inse att han måste jobba med republikaner och demokrater. Det finns tillräckligt många demokrater och till och med republikaner mot Trump att om han inte arbetar med dem kommer hans tid som president att bli kortvarig.

Annons
Annons

Donald Trump tillträder som president den 20 januari.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1

2 / 6

Donald Trump tillträder som president den 20 januari.
Donald Trump tillträder som president den 20 januari. Foto: Evan Vucci/AP

Vad tycker du om Donald Trumps tweets? Kan en president fortsätta på det sättet, från ditt perspektiv som väljare?

– Jag säger det igen, han måste sluta med sättet han använder sina tweets! Han kan twittra men han behöver begränsa dess användning och inte använda det för att gräla med människor.

Annons
Annons

Steven Mnuchin är en av Trumps nya ministrar.

Foto: J Scott Applewhite/APBild 1 av 1

3 / 6

Steven Mnuchin är en av Trumps nya ministrar.
Steven Mnuchin är en av Trumps nya ministrar. Foto: J Scott Applewhite/AP

Vad tycker du om folket kring Trump, och särskilt hans kabinett? Det finns så många vita, medelålders män...

– De flesta politikerna i USA är vita, medelålders män... men jag tycker att han har gjort en del bra val i sitt kabinett. Om du tittar närmare så har han inkluderat många kvinnor från olika etniciteter som sina närmaste rådgivare. Det är precis lika mångfaldigt som det Obama har nu...

Annons
Annons

Bill och Hillary Clinton med dottern Chelsea.

Foto: Ron Edmonds/APBild 1 av 1

4 / 6

Bill och Hillary Clinton med dottern Chelsea.
Bill och Hillary Clinton med dottern Chelsea. Foto: Ron Edmonds/AP

Tror du att USA-valet var en röst för Trump eller mot Clinton? Eller en kombination?

– Min röst på Trump var lika mycket en röst mot Clinton som det var för Trump. De flesta såg Clinton som en skurk och lögnare som var villig att säga vad som helst för att bli vald. Hon kunde inte nå ut till folk eller gå att lita på. Plus, det hade blivit fyra till år av Obama och det hade inte varit bra för USA eller resten av världen. Trump var inte heller ett toppenval. Så man var tvungen att välja mellan Clinton, Trump eller att inte rösta. Jag tror att en massa människor röstade för Trump, men det var egentligen en röst mot Clinton. Hon använde sin politiska position för personlig vinning och det är inte rätt.

Annons
Annons
Foto: Matt Rourke/APBild 1 av 1

5 / 6

Foto: Matt Rourke/AP

Reser du mycket i USA? hur splittrat skulle du säga att landet är?

– Jag reser faktiskt mycket i USA. Vårt land är mer splittrat nu än det var i början av Obamaadministrationen. Men jag tror att folk inser detta och vill komma samman mer oavsett vem som är president eller vilka våra politiker är. Folk är desamma nu som de var innan valet. Det finns en massa amerikaner som inte följer politik överhuvudtaget. Vi kommer alltid att ha folk från olika delar av landet som tänker olika. Men just nu vill amerikaner bara att deras liv ska bli säkrare och bättre.

Annons
Annons

Vladimir Putin.

Foto: Alexei Druzhinin/APBild 1 av 1

6 / 6

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin/AP

Vad tycker du att Trump borde sätta först på sin agenda?

– Här i USA måste Trumps första prioritet bli att skapa jobb för medelklassen. När det gäller utrikesaffärer så måste han förhandla med Ryssland och Putin och skapa en miljö i Europa (med resten av Europas hjälp, givetvis) som är bättre än den är nu. Det kommer att bli en stor uppgift men det är något som måste adresseras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons