Annons

Torbjörn Isacson:FI har misslyckats – lamheten kan inte accepteras

Pressen är stor på Erik Thedéen, Finansinspektionens generaldirektör.
Pressen är stor på Erik Thedéen, Finansinspektionens generaldirektör. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

FI-chefen Erik Thedéen agerar under bilan, och måste visa krafttag. Men den nödvändiga förändringen av både Finansinspektionen och bankerna är långt ifrån över.

Under strecket
Publicerad

Erik Thedéen och FI kommer behöva ha fortsatt hårt tryck på bankerna framöver.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Pressmeddelandet var väntat. Finansinspektionen inleder en sanktionsprövning också mot SEB. Två av fyra svenska storbanker riskerar därmed miljarder i straff.

Men ändå är något nytt.

Tidigare har den här typen av utredningar skett i tysthet. Och SvD har kunnat avslöja hur delar av Finansinspektionens personal slitit sitt hår i förtvivlan över ledningens undfallenhet inför storbankerna. Det offentliga resultatet av granskningarna har ständigt blivit noll och intet.

Men nu har trycket ökat dramatiskt på Finansinspektionens ledning, dessutom både från politikerna i Finansutskottet och från regeringen. Ansvarig minister Per Bolund (MP) har till och med startat en utredning kring inspektionens arbete.

Därmed riskerar FI-chefen Erik Thedéen och den övriga ledningen sina egna huvuden om de inte kan visa bättre effekt av sitt arbete.

Det ökar i sin tur trycket på bankerna.

Swedbank har med sin nya ledning och styrelse backat rejält från vad de skandalomsusade företrädarna hävdade. SEB:s ledning väljer att fortsätta att hålla en högre profil i förhållande till anklagelserna. Banken tycks också ha skött sig klart bättre än Swedbank, men bemötandet kan straffa sig om Finansinspektionen hittar något att slå ner på.

Annons
Annons

Erik Thedéen och FI kommer behöva ha fortsatt hårt tryck på bankerna framöver.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Erik Thedéen och FI kommer behöva ha fortsatt hårt tryck på bankerna framöver.
Erik Thedéen och FI kommer behöva ha fortsatt hårt tryck på bankerna framöver. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Besked om granskningen av Swedbank ska komma i mars, och kring SEB i april. Fram till dess kommer utredningarna att vara ännu en osäkerhet för bankernas verksamhet och aktier.

SEB-aktien reagerade också negativt på onsdagens nyhet även om fallet hejdades efter ett tag. Vid lunchtid var A-aktien ned 1,75 procent och C-aktien ned 1,6 procent.

Men historien om de svenska bankerna och den påstådda penningtvätten i Baltikum kommer inte vara över i vår.

Och för Finansinspektionen kommer det inte räcka att bara tuffa till sig denna gång. Det handlar trots allt om en väldigt central aktör på svensk finansmarknad som inte lyckats fylla ut sin kostym. Den lamhet som myndigheten uppvisat kan framöver inte accepteras högre upp i kedjan av beslutsfattare som inte vill smittas av Finansinspektions tillkortakommanden.

Finansinspektionen har visserligen redan fått ett förbättrat regelverk och utökade resurser till sitt förfogande. Men inte minst personalomsättningen har varit besvärande hög. Resultatet har blivit att relativa nybörjare på Finansinspektionen ställs mot betydligt skarpare och mer rutinerade aktörer på andra sidan. Nu ska det sägas att FI på senare tid har rekryterat också på chefsnivå, inte minst från Riksgälden som haft sina egna problem kring ledarskap.

Men Finansinspektionens problem är också regeringens. Per Bolund kan inte bara peka finger på FI utan att se till att myndigheten tillförs rätt resurser för att kunna utföra sitt arbete. Därmed lär regeringen tvingas agera när bilan närmat sig tillräckligt mycket även där.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons