Annons

Trycket ökar: Ställ in utdelningen

Sverker Martin-Löf menar att storföretagen bör sätta pengarna i en fond för att stötta drabbade bolag. Bild från 2015.
Sverker Martin-Löf menar att storföretagen bör sätta pengarna i en fond för att stötta drabbade bolag. Bild från 2015. Foto: Staffan Löwstedt

Politiker hotar med lagstiftning, medan näringslivsveteranen Sverker Martin-Löf säger att storföretagen bör sätta pengarna i en fond för att stötta drabbade bolag. Trycket ökar nu på bolagen att ställa in sina aktieutdelningar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ingen av de fyra storbankerna hade på tisdagen hörsammat Finansinspektionens krav att helt ställa in årets aktieutdelningar för att garantera den finansiella stabiliteten. SEB, Swedbank och Handelsbanken meddelar att de ser över hur stor utdelningen kan bli, medan Nordea håller fast vid sitt förslag till utdelning.

Hittills har bara ett fåtal bolag, bland dem mediebolaget Nent, H&M och Electrolux, meddelat att man helt ställer in utdelningen på grund av coronaviruset. AB Volvo, som precis permitterat 20 000 anställda, drar in den planerade extrautdelningen men tänker gå vidare med den ordinarie utdelningen på totalt drygt nio miljarder kronor.

Det här är helt fel väg att gå, anser den tidigare näringslivstoppen Sverker Martin-Löf som bland annat varit ordförande för Industrivärden. Han menar att näringslivet borde slopa utdelningarna i år.

– Då skulle företagen kunna kroka arm med staten och bilda en fond.

Fonden skulle stödja människor och småföretag som nu mister sina inkomster, personer och bolag som står utanför fackföreningsrörelsen och arbetsgivarorganisationer, anser han.

Annons
Annons

På så vis skulle det även gå lättare att starta igen när krisen är över, menar Sverker Martin-Löf. Dessutom skulle det rädda den goda relationen mellan näringslivet och löntagarna.

Han poängterar att det är viktigt att krisen inte skapar stora motsättningar som riskerar att skada näringslivet på sikt.

– Det gäller att investera en del för att hantera krisen på ett ansvarsfullt sätt i stället för att hoppas att staten ska betala allting.

Han påpekar att beskattningen länge har gynnat kapitalägare framför lönearbetare. Han tycker att de förmögna borde ställa upp nu.

– Det är viktigare att samhället inte kollapsar än att kapitalisterna som alltid gynnats på andras bekostnad får mer även i detta läge.

Från politiskt håll är signalen tydlig. Regeringen har nyligen beslutat om olika stödåtgärder värda flera hundra miljarder kronor. Både regeringen och oppositionen förväntar sig att företagen nu tar sin del av ansvaret.

”Visar det sig nu att företag kan göra stora aktieutdelningar samtidigt som staten ger stöd, får vi nog överväga om det är någonting vi behöver följa upp i regelverket. Vårt mål är att ha så enkla regler som möjligt, för att säkerställa att även små företag kan använda dem. Men stödet ska självklart vara till för företag som verkligen behöver det”, skriver finansminister Magdalena Andersson i en skriftlig kommentar till SvD.

Samarbetspartiet Liberalerna utesluter inte att kommande stödpaket kopplas till att företagen inte har betalat ut stora bonusar eller aktieutdelningar.

– Det är viktigt att företagen nu tar sitt samhällsansvar. Det är inte rimligt att de ska betala ut höga bonusar och aktieutdelningar när skattebetalarna går in och stöttar dem, säger den ekonomiskpolitiske talespersonen Mats Persson.

Annons
Annons

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson vill däremot inte gå så långt som att kräva lagstiftning mot utdelningar.

– Alla företag som nu får stöd av skattebetalarna bör självklart hålla tillbaka utdelningarna. Allt annat är helt orimligt. Men jag hoppas att det inte ska behövas lagstiftning, säger hon.

Organisationen Svenskt Näringsliv har dock inga planer på att rekommendera sina medlemmar att ställa in utdelningarna.

– Jag kan inte ge råd till enskilda bolags styrelser hur de ska hantera sina utdelningar, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke till SvD.

Hur skulle Svenskt Näringsliv ställa sig till om regeringen krävde stoppad utdelning för att få ta del av korttidspermitteringssytemet?

– Det får vi ta ställning till då, men vi vill inte ha åtgärder som försenar insatserna, säger han.

Aktiespararna har däremot stor förståelse för att det nu kommer krav på bolaget att hålla igen på utdelningarna.

– Det här är ett extraordinärt läge, där ingen vet hur det kommer att utvecklas. Då är det rimligt att företagen är återhållsamma nu med utdelning. De kan alltid komma igen på en extrastämma i höst om det finns förutsättningar för utdelning då, säger organisationens vd Joacim Olsson.

Han tycker dock inte att lagstiftning är rätt väg att gå.

– Grundperspektivet måste vara att det är bolagen själva som fattar besluten. Men den som är oansvarig och sedan hamnar i ekonomiska problem måste vara beredd att acceptera konsekvenserna, och det kan vara att man inte fått del av stöd eller till och med statlig ägande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons