Annons

”Tuff fajt” väntar Kristdemokraterna

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed utmanar nu storfavoriterna Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson om att ta över partiledarskapet. Kristdemokrater som SvD har talat med beskriver tre ideologiska inriktningar som ställs mot varandra.

Under strecket
Publicerad

Acko Ankarberg Johansson, Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed.

Bild 1 av 1

Acko Ankarberg Johansson, Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed.

Bild 1 av 1
Acko Ankarberg Johansson, Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed.
Acko Ankarberg Johansson, Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed.

**Enligt SvD:s källor **står huvudkampen om vem som ska bli partiets nästa partiledare mellan partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson och Ebba Busch Thor. I förra veckan gick båda ut med sin kandidatur.

Men på tisdagen meddelade partiets ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed i en debattartikel i DN att även han ”ber om förtroende att få leda partiet”. Hans fokus ligger på jobb, välfärd och trygghet.

– Vi har varit för dåliga på ekonomi och jobb. Om vi ska vara ett socialt ansvarstagande parti måste vi ha en bättre politik, säger Jakob Forssmed.

Forssmed har lyfts fram som en tänkbar partiledare av ett flertal distrikt som SvD har talat med och beskrivs ibland stå till vänster inom partiet. Under sin tid som KDU-ordförande mellan 2001 och 2004 tog han ställning för fri invandring och ville avskaffa försvaret. Ställningstaganden som han har omvärderat.

Annons
Annons

– Delvis bygger bilden av mig på det som jag gjorde som KDU-ordförande för nästan 15 år sedan. Det har hänt en hel del sedan dess, säger han.

På tisdagen ställer han sig bakom ökade anslag till försvaret och vill utreda Nato-medlemskap. Han var själv med och tog fram de förslag på integrationsområdet som partiet lade fram i julas.

– Som ungdomsförbundare ska man ha stora visioner. Men jag konstaterar att just nu är det en stor uppgift för Sverige att ta emot människor på flykt. Det vill jag att vi ska fortsätta göra och då krävs det reformer för att det ska göras på ett bra sätt, säger han.

Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson har båda varit försiktiga med politiska utspel och tonat ned de ideologiska skillnaderna i partiet. Men den smekmånaden kan snart vara slut, menar en källa nära partitoppen.

– Förr eller senare måste de markera var de står och då kan det bli en tuff fajt.

Ebba Busch Thor räknas till partiets värdekonservativa falang som har fört upp ”hårda frågor” som ett större försvar och strängare invandrings- och rättspolitik på dagordningen.

**Hon har ansvarat **för äldrefrågor, demokrati och integration i hemkommunen Uppsala. En partikollega kallar henne ”konservativ med båda fötterna på jorden”. Men inom delar av partiet finns det en oro över hennes kandidatur.

– Vi vet inte hur mycket hon kommer att omfamna och stå upp för de traditionella frågor vi har drivit. Många är oroliga över hennes konservativa profil, säger ett tungt KD-namn.

Av sina partikamrater beskrivs 28-åriga Ebba Busch Thor som påläst, målmedveten och karismatisk. Hon har sin bakgrund i frikyrkan Livets ord. När hon 22 år gammal klev in som kommunalråd i Uppsala höjdes det några ögonbryn över hennes låga ålder.

Annons
Annons

– Men hon satte snabbt sin prägel och hade precis de kvaliteter partiet behöver, uppger en källa med insyn i KD i Uppsala.

**Smålänningen Acko Ankarberg Johansson **beskrivs tillhöra partiets mittfåra och stå nära Göran Hägglund.

– De har sina fötter i Folkrörelsesverige, i nykterhetsrörelsen, frikyrkorna och biståndsorganisationerna. De är pragmatiska och aktivistiska snarare än ideologiska, säger en KD-veteran.

Av partivännerna beskrivs Ankarberg Johansson som en erfaren politiker ”med starka nypor”, och den som lyckades hålla ihop partiet efter den uppslitande partiledarstriden mellan Göran Hägglund och Mats Odell år 2011. 

– Hon står för det som länge har kännetecknat partiet – höger i marknadsfrågor men med ett starkt socialt patos, säger en KD-källa.

Men det finns de som upplever att hon ligger för nära den nuvarande partitoppen.

– Många vill se någon som kan förnya politiken och upplever inte att Acko är rätt person för det, säger en källa nära riksdagsruppen.

Även riksdagsledamoten Penilla Gunther har meddelat att hon kandiderar för partiledarskapet – men enligt SvD:s källor har hon svagt stöd i partiet.

”Jag har alltid haft med mig att vi kristdemokrater ska vara en röst för dem som själva inte alltid kan tala för sig. Det ofödda barnets rätt, den sjuke, arbetslöse och den äldre ska känna att vi står på barrikaderna för deras skull”, skriver Gunther i en debattartikel i SvD Brännpunkt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons