Annons

Tullverkets uppmaning: Ansök nu – vänta inte

Vänta inte, råder Tullverket. Det behövs vissa tillstånd för att kunna fortsätta handla med Storbritannien.
Vänta inte, råder Tullverket. Det behövs vissa tillstånd för att kunna fortsätta handla med Storbritannien. Foto: Anders Wiklund/TT

Nu måste småföretagen förbereda sig på en hård brexit. Den uppmaningen kommer från Tullverket. Om man väntar till sista minuten kan det vara för sent att få nödvändiga tillstånd.

Under strecket
Publicerad

Magdalena Andersson uppmanar svenska företag att agera nu.

Foto: Jessica Gow/TT

Magdalena Andersson uppmanar svenska företag att agera nu.

Foto: Jessica Gow/TT

Många företagare andades ut när den brittiska regeringen i förra veckan åkte på sitt smått historiska nederlag och parlamentet röstade för att stoppa en hård brexit.

Men ännu är det för tidigt att ropa faran över. Mer sannolikt är att näringslivet har fått en respit på några månader.

I förra veckan uppmanade finansminister Magdalena Andersson företagen att agera.

– Är man ett litet företag och handlar med Storbritannien, men inte med länder utanför EU, så är det en hel del nya saker som man behöver sätta sig in i, sa hon till SvD.

Magdalena Andersson uppmanar svenska företag att agera nu.
Magdalena Andersson uppmanar svenska företag att agera nu. Foto: Jessica Gow/TT

Åsa Wilcox, som är chef för Effektiv Handel på Tullverket säger att Sverige fortfarande måste ställa in sig på att det blir en hård brexit, om inte den 31 oktober så kanske vid årsskiftet eller den 31 januari.

Annons
Annons

– Det är ju en soppa. Ingen vet exakt vad som kommer att hända. Helt plötsligt blir varor tullbelagda, man ska erlägga mer skatt, man behöver söka vissa tillstånd för att man ska kunna fortsätta handla med Storbritannien, säger hon.

Enligt Åsa Wilcox har de största företagen rätt bra koll på vad som gäller inför en eventuell brexit. De flesta har redan hunnit skaffa de tillstånd som behövs för att fortsätta handla med Storbritannien när landet blir ett så kallat tredje land i förhållande till EU.

– De stora företagen har i regel koll på vilka tillstånd de behöver, men är du småföretagare ska du själv ha koll på allt. Du ska vara vd, säljare och marknadsförare och nu ska du plötsligt kunna hur handel med tredje land fungerar.

Enligt Åsa Wilcox har Tullverket fortfarande inga problem att hinna processa ansökningar om så kallat eori-nummer och andra tillstånd, även om Storbritannien lämnar den 31 oktober.

– Om man söker nu kommer det inte att vara ett problem, men det kan bli svårt om man väntar in i det sista. Vi vet ju inte hur många företag som kommer att vara i behov av de här tillstånden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons