Annons

”Tumbetalning” i matbutiker får kritik

Butikskedjan Carrefour.
Butikskedjan Carrefour. Foto: CHRISTOPHE ENA/TT

Fingeravtryck ersätter kort eller kontanter i mataffären. I belgiska mataffärer kan kunderna snart strunta i ens skaffa sig ett betalkort: de behöver bara lägga tummen mot en läsare och så dras pengarna direkt på bankkontot. Men alla är inte nöjda med tekniken.

Under strecket
Publicerad

BRYSSEL Fredag eftermiddag, och kön växer sig lång i kassan i mataffären. Alla vill hem och fira helg, alla skyndar. När det är din tur att betala kan du plötsligt inte hitta plånboken. Du rotar febrilt i väskan eller portföljen, letar i byxfickor och bröstfickor – men ditt betalkort står ingenstans att finna. Någon trummar med fingrarna på kassabandet. Paniken lurar: var är det sabla kortet?

Känner du igen situationen? Den franska matvarukedjan Carrefour har nyligen infört ett nytt betalsystem i sin butiker i EU-kvarteret i Bryssel i Belgien, som skulle kunna innebära slutet för detta slags stressiga scenarier.

Genom att lägga tummen mot en liten läsbräda – en sådan som man stöter på hos gränspoliser, eller när man ansöker om nytt pass – kopplas kunderna direkt upp mot sitt bankkonto, och pengarna för deras varor dras direkt.

Tidigare har kreditkortsbolag i bland annat USA laborerat med system där man kan styrka sin identitet med fingeravtryck när man handlar med deras betalkort. Genom att hålla tummen över läsaren samtidigt som man ”blippar” kortet kan man alltså betala utan att knappa in någon pinkod eller signera någon kvittoremsa.

Annons
Annons

Men då har fingeravtrycket enbart lagrats lokalt på det egna betalkortet, och alltid använts tillsammans med kortet.

Kreditkortsbolagen menar att fördelarna med ”tumbetalning” är många: köpen går snabba och är säkra; inga underskrifter eller koder som riskerar att glömmas bort behövs. Det blir dessutom meningslöst för bedragare att försöka kopiera (”skimma”) korten – det går ju ändå inte att betala utan rätt fingeravtryck.
I Carrefour-butikernas system i Belgien, som är ett pilotprojekt för fingeravtrycksbetalning, kan kunderna både betala och lägga till eventuella bonuspoäng på sina medlemskort utan att ens ha ett betalkort – fingeravtrycket finns då lagrat i butikens egna system. Man skär alltså helt sonika bort betalkortet helt och hållet, i transaktionsledet butik-kort-bank.

Men nu ringer varningsklockor hos både it-integritetskämpar och datainspektörer. Att matkedjor utvecklar stora databaser med sina kunders fingeravtryck kan vara ett brott mot både belgiska och EU-lagar om dataintegritet.

”Vi frågade Carrefour om några saker, och upptäckte då att de redan hade tagit och lagrat sina kunders fingeravtryck tidigare. Och nu har de satt upp ett pilotprojekt med fingeravtrycksbetalning. Det är högt troligt att våra inspektörer får ta sig en titt på det här”, sade en talesperson för Belgiens datainspektionen till tidningen De Standaard.

Datainspektionen pekar på problemen med att lagra stora mängder fingeravtryck i databaser som inte är tillräckligt skyddade mot hackare:

”Det här är data som man inte kan ändra. Man kan ändra ett lösenord, men inte ett fingeravtryck. Vad händer om någon bryter sig in en sådan databas, sade den belgiske datainspektionens talesperson.

Om datainspektionen fäller Carrefour riskerar matkedjan både att tvingas radera alla fingeravtryck de lagrat och betala böter på uppemot en miljon euro för integritetsbrott. Carrefour har dock svarat att man inte tror att de kan fällas: kedjan har redan har infört samma betalsystem i sina butiker i Rumänien, utan att den rumänska datainspektionen har kunnat ingripa, eftersom kedjan lyder lagar som gäller i hela EU.

I Sverige finns redan idag system med fingeravtryck som är kopplade till ett särskilt kort - som ett betalkort eller ett passerkort/medlemskort vid ingången till obemannade gym, till exempel. Men att betala med enbart tumavtryck är än så länge inte genomfört.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons