Tummen upp för mobilförbud

Den senaste tiden har vuxna pratat mycket om hur mobilen skadar vår förmåga att lära oss. I Igelboda skola är mobiler helt förbjudna.

Under strecket
Publicerad

Max, Elvira, Idun och Moses gillar att deras skola infört mobilförbud.

Foto: Ari LuostarinenBild 1 av 2

Maria Arnvaller, rektor på Igelboda skola.

Foto: Ari LuostarinenBild 2 av 2

Max, Elvira, Idun och Moses gillar att deras skola infört mobilförbud.

Foto: Ari LuostarinenBild 1 av 1
Max, Elvira, Idun och Moses gillar att deras skola infört mobilförbud.
Max, Elvira, Idun och Moses gillar att deras skola infört mobilförbud. Foto: Ari Luostarinen

Ungefär 80 gånger om ­dagen tar vi fram mobilen och tittar på den, enligt siffror från en mobiltillverkare. Det blir 30 000 gånger om året.

Nu finns forskning från USA som visar att vi lär oss sämre och minns mindre när vi har telefonen inom räckhåll. Fast när man frågar någon – exempelvis när de ­läser läxor – påstår de att mobilen inte alls stör deras koncentration. Känner du igen dig?

Flera studier har undersökt hur hjärnan ­reagerar på att vi håller på så mycket med våra smartphones. Det har gjort att vuxna och politiker pratat mycket om vilka regler som ska gälla för mobilen – framför allt i skolan.

På Igelboda skola i Nacka har man valt att ha totalt mobilförbud och varje morgon lämnar eleverna ifrån sig sina telefoner. Max, Moses, Elvira och Idun ser bara fördelar med att gå i en ­mobilfri skola.

Maria Arnvaller, rektor på Igelboda skola.

Foto: Ari LuostarinenBild 1 av 1

– Jag tycker det är bra! Annars är det lätt hänt att man till exempel vill kolla på Youtube under lektionen, säger Moses som går i femman.

– Och på rasterna pratar man och rör sig mer i stället för att bara kolla på en skärm, säger Max.

Det var för 3,5 år sedan som skolan tog beslutet att helt förbjuda telefoner. Målet var att öka koncentrationen under lektionstid men också att eleverna skulle bli mer aktiva när det var rast – något som lyckats enligt Maria Arnvaller, rektor på Igelboda skola.

Maria Arnvaller, rektor på Igelboda skola.
Maria Arnvaller, rektor på Igelboda skola. Foto: Ari Luostarinen

– Vi märker att de fokuserar mer. Men också att eleverna faktiskt leker på rasterna. De sitter inte bara framför sina telefoner och kollar uppdateringar, säger hon.

”Mobildagiset” kallas lådan där eleverna lägger sina telefoner varje morgon. Mobilerna ligger i lådan tills skoldagen är slut, då får eleverna hämta ut dem igen. Elvira har slutat att ta med sig telefonen till skolan. Den ska ju ändå lämnas in.

– Jag tror verkligen att man kan bli beroende av sin mobiltelefon. Att man får svårt att göra något annat än att hålla på med telefonen, och att man hela tiden blir distraherad, säger Elvira.

Det är något som även Idun känner igen.

– Man vill se om någon skickat något eller lagt ut en bild. Man vill inte missa något. Om jag är hemma och ska göra läxor brukar jag stänga av den helt. Det händer också att jag lägger den utanför mitt rum. Det kan hjälpa, säger Idun.

Annons
Annons
Annons
Annons