Annons

Birgitta Forsberg:Tumskruvarna dras åt på Amanda Lind

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sällan har en utländsk diplomat farit fram i Sverige som Kinas ambassadör. Han skäller på namngivna journalister. Han lägger sig i Taiwans firande på Historiska museet. Han rasar på ambassadens hemsida. Att UD har kallat upp honom ett otal gånger har inte hjälpt.

Under strecket
Publicerad

Kinas ambassadör Gui Congyou.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

 ”Jag är vän med Xi Jinping, vill du hälsa något kan du göra det via mig”, sa Kinas ambassadör Gui Congyou till mig första gången jag träffade honom, i Almedalen sommaren 2018.

Oavsett hur nära vän Gui Congyou är med Kinas president har de gått hand i hand när det gäller att skruva åt tumskruvarna. I Xis fall i form av kameraövervakning, arbetsläger och det sociala poängsystem som belönar rättrogna och straffar ”syndare”.

Utrikespolitiskt vände allt på den 19:e partikongressen i oktober 2017. Då deklarerade Xi Jinping att Kina skulle förvandlas till "en mäktig kraft" som kan leda världen inom politik, ekonomi, försvar och miljö.

I juni 2018 samlade Xi Jinping sina diplomater i Beijing, en ovanlig åtgärd. Budskapet var: var du än är någonstans, tryck på hårdare!

– Xi Jinping släppte diplomaterna lösa, han tog av dem kopplet, säger en Kinaexpert som vill var anonym.

Gui Congyou verkar ha tagit Xi Jinping på orden. Han kom till ambassaden i Stockholm 2017 och började dra åt tumskruvarna.

På fredagen satte han dem på kulturminister Amanda Lind (MP), som på fredagskvällen skulle dela ut Svenska PEN:s Tucholskypris till den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai.

Annons
Annons

Kinas ambassadör Gui Congyou.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Gui Congyou hotade med att allvarligt förhindra kulturellt utbyte mellan Kina och Sverige samt att ambassaden skulle göra ett uttalande – om Amanda Lind fullföljde sina planer.

Plötsligt hade han det perfekta greppet. Svenska företag har duckat i frågan om Hongkong där protesterna har pågått i nästan ett halvår. Utrikesdepartementet, UD, har inte svarat SvD om hur regeringen ställer sig. En svensk tiger.

Men nu blev det svårt för Amanda Lind att backa. UD har framfört till ambassaden att yttrandefrihet råder i Sverige. Svenska PEN har alltså rätt att dela ut priset till vem de vill.

Kinas ambassadör  Gui Congyou.
Kinas ambassadör Gui Congyou. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Dessutom skulle en seger för Gui Congyous linje bli av det större formatet. Enligt forskare på Utrikespolitiska institutet är Gui Congyous stockholmska tumskruvar unika bland Kinas europeiska diplomater, vilket institutet tror kan ha att göra med just Gui Minhai.

Gui Congyou är alltså kanske den mest aggressiva kinesiska diplomaten i Europa. Han har varit uppkallad till UD för samtal hela 40 gånger, under en oklar tidsperiod, enligt SVT. Själv hävdar han att han haft möten med anställda på UD minst 60 gånger bara i år, enligt tv-bolaget. (Det behöver inte handla om kritik utan kan också ha varit samtal om bland annat Gui Minhai.)

Annons
Annons

Men det är inte bara så att Gui Congyou lägger sig i sådant som har med Gui Minhai att göra. En annan öm kinesisk tå är den demokratiska ön Taiwan, som Kina anser är en del av Folkrepubliken Kina.

Taiwan flyttade i år sitt nationaldagsfirande från hotellet Sheraton i Stockholm, på grund av påtryckningar från den kinesiska ambassaden, enligt Daniel Liao, Taiwans officiella representant i Sverige.

Då Taiwan i stället skulle fira på Historiska museet i början av oktober ringde ambassaden dit och påpekade att Taiwan inte är ett officiellt land utan tillhör Folkrepubliken Kina och att landets ambassadör inte är en riktig ambassadör.

En blick på ambassadens hemsida visar tonläget. ”Att belöna en brottsling är en ren fars” (om Gui Minhai), ”Påtaglig ’Taiwanoberoende’-propaganda i svensk media”, ”Anti-Kina lögner från vissa svenska individer och media” (om lägren i Xinjiang), ”Okunskapen och vansinnigheten hos Kurdo Baksi chockerade oss igen” (om Gui Minhai). Det fortsätter i samma stil med ord som orimlig, felaktig, osann.

För journalister är det svårt att ställa Gui Congyou till svars. För varje fråga kommer han med ett kilometerlångt svar, uppbrutet i bitar med tolkens översättning emellan. De flesta försök att avbryta och komma vidare ignorerar Gui Congyou.

Vid en intervju med en grupp reportrar på den kinesiska ambassaden på Gärdet i Stockholm om handelskriget med USA blev stämningen i rummet alltmer uppgiven allteftersom tiden gick, trots att ambassadören inte tagit sig igenom särskilt många frågor.

Den som verkligen kan pressa Gui Congyou är förstås utrikesminister Ann Linde (S). Lek med tanken att en svensk ambassadör i Beijing skulle uttala sig som Gui Congyou gör och lägga sig i vad landets historiska museum gör. Skulle Xi Jinping nöja sig med att kalla upp diplomaten till UD?

Frågan är om den svenska regeringen nu kommer att reagera hårdare än att föra ännu ett samtal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons