Annons

Tunga KD-profiler redo lämna partiet

På lördag väljs Ebba Busch Thor till partiledare för Kristdemokraterna, som väntas ta ett steg högerut politiskt. Nu säger de kända KD-profilerna, advokaten Peter Althin och partiledarkandidaten Penilla Gunther, att de kan komma att lämna partiet. KD tar en stor chansning, anser statsvetare.

Under strecket
Publicerad

På lördag väljs Ebba Busch Thor som KD:s nya partiledare – något som tunga KD-profiler reagerar mot. ”Om hon står för den politik som hon själv gör reklam för är KD inte det parti jag hör hemma i”, säger advokaten Peter Althin.

Foto: TTBild 1 av 1

På lördag väljs Ebba Busch Thor som KD:s nya partiledare – något som tunga KD-profiler reagerar mot. ”Om hon står för den politik som hon själv gör reklam för är KD inte det parti jag hör hemma i”, säger advokaten Peter Althin.

Foto: TTBild 1 av 1
På lördag väljs Ebba Busch Thor som KD:s nya partiledare – något som tunga KD-profiler reagerar mot. ”Om hon står för den politik som hon själv gör reklam för är KD inte det parti jag hör hemma i”, säger advokaten Peter Althin.
På lördag väljs Ebba Busch Thor som KD:s nya partiledare – något som tunga KD-profiler reagerar mot. ”Om hon står för den politik som hon själv gör reklam för är KD inte det parti jag hör hemma i”, säger advokaten Peter Althin. Foto: TT

**Kristdemokraterna krävde att **livstidsstraffet skulle avskaffas 2006, slogs för allmän flyktingamnesti 2005 och partiets ungdomsförbund ville avveckla försvaret 2002. Men de senaste åren har partiet flyttat fokus åt höger. Under lördagen möts kristdemokrater på ett extra riksting i Stockholm för att välja Ebba Busch Thor till ny partiledare.

Men alla i partiet kommer inte att jubla. Flera KD-profiler som SvD talat med är oroliga över den ideologiska utvecklingen med en väntad högersväng. Bland dem finns advokaten Peter Althin som satt i partistyrelsen till 2011.

– Om Ebba Busch Thor blir vald och står för den politik som hon själv gör reklam för är KD inte det parti jag hör hemma i. Det handlar om rättspolitiken och den flummiga abortpolitiken, säger han.

Annons
Annons

– Blir hon vald kan jag inte vara kvar.

Om Ebba Busch Thor blir vald och står för den politik som hon själv gör reklam för är KD inte det parti jag hör hemma i. Det handlar om rättspolitiken och den flummiga abortpolitiken.
Peter Althin

Althin poängterar att han inte har något emot Ebba Busch Thor som person, men att han är starkt kritisk till en högervridning av partiet.

– Jag är fullständigt övertygad om att om man lägger sig där kommer KD att försvinna ut ur riksdagen.

Även KD:s näringspolitiska talesperson Penilla Gunther, som själv kandiderade till

partiledarposten, är orolig för att partiet ska gå för långt högerut.

– Det är jag absolut.

Gunther menar att vissa inom KD missförstått det inom partiet centrala begreppet subsidiaritetsprincipen,

att politiska beslut ska tas så nära medborgaren som möjligt. Enligt henne har i synnerhet den yngre generationen ersatt den med devisen att ”ingen ska lägga sig i” – principen har helt enkelt dragits för långt.

– Vi får inte glömma frågor som människans värde och vikten av jämlikhet inom sjukvården.

Penilla Gunther menar att partiet måste hålla ihop nu.

– Är det så att vissa av oss eller andra inte tycker att man ställer upp så får det bli konsekvenser av det.

Vad menar du med konsekvenser?

– Tycker vi inte samma sak måste någon fundera över om man verkligen ska vara kristdemokrat.

Kan det bli så att du inte är bekväm med att vara kvar i partiet längre?

– Ja, det kan mycket väl vara så.

Även Desiree Pethrus, medlem sedan 1982 och barnbarn till partiets grundare, Lewi Pethrus, menar att partiet står inför en stor utmaning.

– Risken är att man har gått till höger utan att kunna behålla de som står i mitten. Det är inte så många som ser sig som konservativa, säger hon.

Annons
Annons

Pethrus säger att den nya partiledaren inte kan köra ett race med bara en del av partiet, utan att hon måste omfamna alla åsikter.

– Det gäller ha medlemmarnas stöd. Man väljs för ett år i taget.

Ebba Busch Thor avböjer att kommentera frågan för SvD, men svarar på oron i en intervju med TT.

– Det är inte så många som behöver vara oroliga, vi är ett brett parti med högt i tak, säger hon.

Samtidigt slår hon fast att Kristdemokraterna är höger och det ska bli tydligare. De ”hårdare” frågorna ska lyftas.

– Vi kommer att vara en tydligare röst inom rättspolitik, migration och integration. Och i försvarsfrågan har vi varit pådrivande, vi kommer att höras mer i de frågorna framöver, säger Ebba Busch Thor till TT.

Statsvetaren och KD-experten Magnus Hagevi säger att partiets högergir pågått i flera år. Och ser ut att fortsätta.

– Nu poängterar de särskilt flyktingpolitiken, försvarspolitiken och hårdare straff. Ebba Busch Thor är en partiledare som kanske omfamnar den här förändringen mer än många andra.

Kommer KD att fortsätta förändra sin politik i samma riktning?

– Jag tror att man gör den strategiska analysen att man inte kan klara sig över fyraprocentsspärren genom att ha den gamla politiken, säger Magnus Hagevi.

Han menar att KD är ett parti som har svårt att komma över fyra procent av egen kraft.

– Men att förändra partiets politik och förnya i väljargruppen för att få en fastare mark är ett högriskprojekt.

Kan en högersvängning innebära avhopp?

– De medlemmar som föredrar de gamla hjärtfrågorna och inte hänger med i omsvängningen kommer att fundera på vad de ska göra med sitt politiska engagemang.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons