Annons

Vapen in i Sverige trots skärpta lagar

Terroristerna i Paris använde vapen som köpts och fraktats i Europa. Skärpt vapenlagstiftning i exempelvis Slovakien har hämmat inflödet till andra europeiska länder. Men nu larmar svenska Tullverket om att vapen på svarta marknaden snabbt hittar nya vägar in i Sverige.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vapen av den här typen hittar nya vägar in i Sverige.

Foto: Polisen / TTBild 1 av 1

Vapen av den här typen hittar nya vägar in i Sverige.

Foto: Polisen / TTBild 1 av 1
Vapen av den här typen hittar nya vägar in i Sverige.
Vapen av den här typen hittar nya vägar in i Sverige. Foto: Polisen / TT

Dagarna före terroristattacken i Paris den 13 november genomfördes en vapenaffär i den undre världen.

Enligt tyska utredare sålde en man utanför Suttgart, nära franska gränsen, automatvapen till gärningsmännen. Vapnen skickades sedan från Tyskland till Frankrike.

**Terroristernas omfattande **vapenarsenal bestod bland annat av flera automatkarbiner av typen Kalasjnikov 47, Zastava M70, brandbomber, raketgevär, kulsprutepistoler och automatpistoler.

Terrorattentatet har väckt frågan om hur enkelt det egentligen är att komma över illegala vapen i Europa – och Sverige.

SvD kan berätta att svenska Tullverket uppmärksammat flera oroväckande faktorer vad gäller tillgängligheten av illegala vapen i Sverige. Det finns faktorer som påminner om hur terroristerna i Paris kom över sin vapenarsenal.

Annons
Annons

Det gäller exempelvis inflödet av deaktiverade skjutvapen – vapen som gjorts obrukbara – som förs in i Sverige och görs användbara igen. Vapnen som användes i Parisattackarna uppges ha varit deaktiverade eller "pluggade", enligt tyska utredare.

Problemet med deaktiverade skjutvapen har vuxit i Sverige, enligt polisens rapport om organiserad brottslighet från i år. Den illegala införseln är oroväckande, enligt Karl Hertting, Tullverkets chef på underrättelseenheten i Stockholm.

– Automatkarbinen Kalashnikov är ett exempel, den är producerad för att brukas skarpt, men någon har beslutat att den ska deaktiverats. Den svenska varianten är att den då sågas itu och görs obrukbar. Men i exempelvis Slovakien så svetsar man in två små pinnar i pipan, som kan avlägsnas ganska lätt. Då är vapnet fullt brukbart igen, säger Hertting, som tidigt uppmärksammade problemet på EU-nivå.

En stor del av insmugglade vapen i Sverige kommer från Slovakien. Den 1 juli skärpte Slovakien reglerna, vilket verkar ha gett hämmande effekt på inflödet, menar Hertting. Men problematiken kvarstår och Tullverket befarar att effekten i Sverige bara är en tillfällig trend. Handeln på svarta marknaden hittar snabbt nya vägar in i Sverige så länge det saknas en gemensam lagstiftning på EU-nivå.

– Efter lyckosamma påtryckningar, bland annat från oss, så har Slovakien ändrat sin lagstiftning. Men det här flyttas otroligt snabbt till andra avsändarländer. Vi vet i dag att deaktiverade vapen förs in i Sverige och att de reaktiveras här, säger Karl Hertting.

Annons
Annons

**Från februari 2013 **till augusti 2014 hade Tullverket beslagtagit 34 deaktiverade skjutvapen. Av dessa var 17 automatvapen och resten pistoler, revolvrar och gevär.

I år kan inte myndigheten ge exakta siffror om den här typen av smuggling – trenden pekar dock en aning neråt.

Vilka är det som vill ha de här vapnen, är det kriminella organisationer eller finns det terrorkopplingar?

– Gränsen är hårfin, det är uppsåtet som skiljer. Skulle någon ha för avsikt att begå terrorbrott i Sverige med automatvapen så är det här ett troligt tillvägagångssätt, säger Karl Hertting.

Skulle någon ha för avsikt att begå terrorbrott i Sverige med automatvapen så är det här ett troligt tillvägagångasätt.

Tillvägagångssättet att komma över de vapen som användes i terrorattacken i Paris har likheter med problem i Sverige, exempelvis vapeninflödet från Balkan och vapenhandel på internet.

Vapnen som användes i Paris uppges ha tillverkats i Serbien och ammunitionen i Bosnien. Enligt Tullverkets senaste analys fortsätter västra Balkan att vara en betydande källa för skjutvapen även i Sverige.

Beställningen som gjordes från vapenhandlaren i Tyskland ska ha gjorts på ”dark webb" – krypterade internetsidor som endast går att nå via speciella webbläsare. Tullverket uppger i en rapport att omfattningen av denna dolda internethandel med vapen i Sverige är svår att uppskatta, men att köpare även finns här.

Inom EU har frågan om en gemensam syn på vapenområdet aktualiserats efter dåden i Paris. Tullverket har framfört den svenska modellen – att deaktiverade vapen ska betraktas som licenspliktiga.

EU-kommissionen la den 18 november fram ett paket med olika förslag på striktare vapenregler. Där ingår bland annat skärpta regler för köp av vapen, vapendelar och ammunition via internet och striktare villkor för hanteringen av deaktiverade vapen.

Polisens rapportpolisen.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons