Annons

Merkel tjuvstartar med Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron till bords med Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid Meseberg-slottet utanför Berlin.
Frankrikes president Emmanuel Macron till bords med Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid Meseberg-slottet utanför Berlin. Foto: Kay Nietfeld/dpa/AP/TT

Tyskland tjuvstartar sitt ordförandeskap i EU med interna överläggningar med främsta samarbetspartnern Frankrike.

– EU är vår framtid, fastslår förbundskansler Angela Merkel.

Under strecket
Wiktor Nummelin / TT
Uppdaterad
Publicerad

I solsken och grönska tog Merkel emot franske presidenten Emmanuel Macron på Meseberg-slottet utanför Berlin på måndagen.

Duon har redan visat sina ambitioner för den närmaste tiden via ett gemensamt utspel om det ekonomiska coronastödet efter ett webbtoppmöte i mitten av maj.

Nu upprepar de sina önskemål om 500 miljarder euro i coronabidrag till EU:s värst drabbade medlemsländer.

Det sker alldeles inför att Tyskland på onsdag tar över som ordförandeland i EU:s ministerråd under det kommande halvåret.

Som ordförandeland lovar Merkel att arbeta nära EU:s permanente rådsordförande Charles Michel för att få alla EU-länder att enas kring coronastödet och EU:s nästa långtidsbudget.

Framför allt är siktet inställt på det toppmöte som EU:s stats- och regeringschefer samlas till i Bryssel den 17 juli – på Merkels 66-årsdag.

– Jag hoppas att vi kan nå en uppgörelse, även om det fortfarande är långt kvar att gå, säger förbundskanslern på presskonferensen efter måndagens möte.

– Vi har nått ett sanningens ögonblick för Europa. Vi kan göra det till en framgång, konstaterar Macron.

Annons
Annons

Långt ifrån alla EU-länder är dock förtjusta i det förslag som EU-kommissionen lagt på bordet. Sverige tillhör de mest kritiska och önskar se corona-lån snarare än bidrag, samtidigt som man vill hålla nere totalbudgeten.

Missnöje råder även i stora delar av Östeuropa, som anser sig få för lite av stödet, jämfört med länderna i Sydeuropa.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen varnar samtidigt för att ingen ledare ska räkna med semester innan en uppgörelse är klar.

– Antingen så lyckas vi på första försöket eller så behöver vi ett till. Vi har inte råd att ta sommarlov före det. Europa behöver skyndsamt den här återhämtningsplanen, säger von der Leyen till tyska tidningen Handelsblatt.

Det tyska ordförandeskapet i EU blir början på två år då den tysk-franska prägeln på EU blir ännu tyngre än vanligt. Utöver coronastödet och långtidsbudgeten hoppas Tyskland under hösten även nå fram till viktiga uppgörelser om klimatet och migrationspolitiken.

Bara ett år senare är det sedan Frankrikes tur att ta över som ordförandeland under våren 2022. Till dess är det bland annat tänkt att ett långsiktigt och brett konfererande ska ha nått fram till en vision om hur EU ska se ut och fungera i framtiden.

Hur effektivt det franska ordförandeskapet kommer att bli återstår dock att se, eftersom landet samtidigt ska hålla presidentval, med tillhörande kampanj.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons