Annons

Efter förra veckans ras – svagt uppåt på darrig börs

Det har varit en turbulent tid på börserna i världen men Asienbörserna visar nu försiktig optimism.
Det har varit en turbulent tid på börserna i världen men Asienbörserna visar nu försiktig optimism. Foto: Eugene Hoshiko/AP

Det var en skakig resa på Stockholmsbörsen under måndagen. Det började glatt i dur. Övergick därefter plötsligt i moll för att därpå återigen klättra upp på plus. Samma mönster syns på flertalet stora börser i Europa.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall.

Foto: SEBBild 1 av 1

SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall.

Foto: SEBBild 1 av 1

Strax efter 14-tiden, visade Stockholmsbörsen breda index en svag uppgång på 0,06 procent. Detta efter att ha öppnat dagen kraftigt uppåt för sen falla tillbaka rejält. När börsdagen var slut stod dock Stockholmsbörsen åter på plus, cirka 0,5 procent.

– Det är en liten studs efter en närmast psykotisk nedgång, sade Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, till SvD direkt efter den positiva öppningshandeln tidigt på måndagsmorgonen.

Han tror att marknaderna under veckan kommer nagelfara alla nyheter om coronavirusets eventuella påverkan på ekonomin.

SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall.
SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall. Foto: SEB

SEB:s strateg är dock förvånad över det stora raset i förra veckan och att börsen kunde ha förväntat coronavirusets påverkan mer:

– Man visste att coronaviruset skulle påverka det mesta, men det ignorerade börsen fullständigt, säger han.

Bland de stora förloraren på Stockholmsbörsens största bolag var MTG, Autoliv, Bonava och Lifco.

Vinnare blev bland annat Stora Enso, Kinnevik och Lundin Mining med uppgångar på 3–4 procent.

Men det är långt ifrån säkert att börsfallen är över. Spridningen av coronaviruset fortsätter och Peter Malmqvist, finansanalytiker på Aktiespararna, befarar en nedgång med ytterligare 8-10 procent.

Annons
Annons

Oron för hur coronavirusets framfart påverkar den allmänna ekonomin världen över ledde till kraftiga börsfall i förra veckan. Flertalet av de stora börserna noterade nedgångar på 10-12 procent under förra veckan. Det gäller bland annat Stockholmsbörsen som backade med 12 procent.

Det var första gången som Kina kom med en viktig siffra som mäter utvecklingen under en hel månad.

Men när de asiatiska börserna öppnade under måndagen visade de alla försiktig optimism.

Börsen i Tokyo sjönk sammanlagt närmare tio procent förra veckan, det största raset på fyra år. Det viktigaste Nikkei 225-indexet stängde dock svagt uppåt på måndagen med 0,9 procent.

Även det bredare Topixindexet steg 1 procent under måndagen. Uppgången kom efter att Japans centralbank lovat att vidta åtgärder för att stabilisera marknaden.

Två av de viktigaste kinesiska börserna, Shanghai och Shenzhen också var båda upp över 3 procent vid stängning.

I helgen kom dock uppgifter från Kina som visar att coronavirusets framfart även får stora ekonomiska effekter. De kinesiska inköpschefernas index föll kraftigt i februari och hamnade på 35,7, den lägsta nivån någonsin.

Det var första gången som Kina kom med en viktig siffra som mäter utvecklingen under en hel månad som varit påverkad av coronaviruset.

Jay Powell gjorde klart att han kan tänka sig att sänka räntan.

Men det har också kommit positiva signaler som kan påverka börsutvecklingen den närmaste tiden. Den italienska finansministern Roberto Gualtieri drar till exempel igång ett stimulanspaket som ska ge de italienska företagen hjälp att möta coronaeffekterna.

Annons
Annons

I fredags gjorde även den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell klart att han kan tänka sig att sänka räntan på grund av de ökade risker som centralbanken ser för den amerikanska ekonomin. Uttalandet mildrade under fredagen nedgången på de amerikanska börserna.

Enligt Fed-chefen Jay Powell är den amerikanska ekonomin i grunden stark men coronaviruset utgör en växande risk för ekonomin.

Jay Powell beskrev det som att centralbanken kommer att agera på lämpligt sätt för att stödja tillväxten. Kommentaren togs emot positivt av investerarna eftersom liknande kommentarer tidigare betytt att det funnits en villighet att använda penningpolitiken för att stärka ekonomin.

Utvecklingen i USA kan i veckan också få påverkan på hur det går på börserna på andra håll i världen. I en kommentar pekar till exempel banken SEB på att utgången av supertisdagen den 3 mars inför det amerikanska presidentvalet kan påverka börserna i veckan.

På fredag kommer även statistik som visar hur det går med sysselsättningen i USA. Det är i sig en bra konjunkturmätare som brukar intressera investerare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons