Annons

Härvan i Swedbank – det här har hänt

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen får sparken efter att storägarna meddelat att de inte kommer att ge henne ansvarsfrihet på årsstämman. Beskedet kommer efter att Ekobrottsmyndighetens påbörjat en utredning om grovt svindleri. Det här har hänt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Danske Banks vd Thomas Borgen tvingades att avgå i samband med att bankens egen utredning publicerades.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

1 / 7

Efter reklamen visas:
Swedbanks vd får sparken – här är bakgrunden
Danske Banks vd Thomas Borgen tvingades att avgå i samband med att bankens egen utredning publicerades.
Danske Banks vd Thomas Borgen tvingades att avgå i samband med att bankens egen utredning publicerades. Foto: Tomas Oneborg

Härvan kring Danske Bank kulminerar

September 2018: Danske Bank hade omgärdats av misstankar om penningtvätt ända sedan en visselblåsare slagit larm om oegentligheter i bankens estniska filial 2013.

Misstankar väcks snabbt även mot Swedbank.

I september förra året kom bankens egen utredning, som visar att totalt 2 000 miljarder kronor kunnat slussas genom banken mellan åren 2007 och 2015. En stor del av summan har enligt utredningen varit "misstänkta transaktioner" kopplade till den ryska så kallade Magnitskijaaffären, en av världens största penningtvättshärvor. Danskes vd Thomas Borgen tvingas omedelbart att avgå.

Misstankar väcks snabbt även mot Swedbank, som också har stor verksamhet i Estland. Bankens vd Birgitte Bonnesen förnekar kraftigt. Hon påtalar att en stor skillnad mellan Swedbanks och Danske Banks kunder är att Swedbanks kunder måste ha en fysisk länk till landet.

Annons
Annons

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

2 / 7

UG avslöjar misstänkt penningtvätt i Swedbank

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Foto: Tomas Oneborg

20 februari 2019: SVT:s Uppdrag Granskning avslöjar att ett 50-tal kunder kunnat tvätta omkring 40 miljarder kronor via Swedbanks konton i Baltikum. Avslöjandet visar även på kopplingar till den så kallade Magnitskijaaffären. Nio bolag, som kan knytas till affären, har slussat minst 150 miljoner kronor från Danske Bank genom Swedbank.

Birgitte Bonnesen säger till en början nej till en extern utredning.

Swedbank aktie faller 14 procent på börsen efter avslöjandet.

21 februari: SvD avslöjar att Finansinspektionen blundat för upprepade varningar om penningtvätt i Swedbank. Myndighetens ledning har vid upprepade tillfällen gått emot sina egna experter.

Finansinspektionen meddelar att man inleder en gemensam granskning med sin motsvarighet i Estland.

Birgitte Bonnesen säger till en början nej till en extern utredning, men ändrar sig efter tryck från storägarna. Först går uppdraget till revisionsfirman EY, något som ändras efter kritik om att Swedbank och EY står varandra för nära. I stället får analysfirman Forensic Risk Alliance två veckor på sig att slutföra granskningen.

SVT avslöjar även att Ukrainas förre president Viktor Janukovytj använt Swedbank för att slussa mångmiljonbelopp ut ur landet.

Annons
Annons

Den amerikanska ambassaden begärde ett möte med FI för att informeras kring myndighetens åtgärder.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

3 / 7

Ekobrottsmyndigheten inleder utredning

Den amerikanska ambassaden begärde ett möte med FI för att informeras kring myndighetens åtgärder.
Den amerikanska ambassaden begärde ett möte med FI för att informeras kring myndighetens åtgärder. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

27 februari: Ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning om misstänkt insiderbrott mot Swedbank, efter misstankar om att bankens storägare fått information om Uppdrag Gransknings reportage två dagar innan det sändes.

Dagen efter kallas Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen upp till finansdepartementet för att förklara FI:s passivitet mot Swedbank.

Dagens Industri rapporterar att den amerikanska ambassaden begärt ett möte med Finansinspektionen för att informeras kring Swedbank och FI:s åtgärder.

Aktiespararnas vd kräver granskning av FI efter SvD:s avslöjande om att FI:s ledning gång på gång går emot sina egna experter i frågor om penningtvätt.

Annons
Annons

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och ordförande Lars Idermark.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

4 / 7

Kritiken växer efter extern utredning

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och ordförande Lars Idermark.
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och ordförande Lars Idermark. Foto: Lars Pehrson

15 mars: Uppdrag Granskning och Dagens Industri avslöjar att Swedbanks ledning redan i september kände till att misstänkta kunder i Swedbank och Danske bank slussat motsvarande 95 miljarder svenska kronor mellan varandra, tvärtemot vad vd Birgitte Bonnesen tidigare har sagt. Samtidigt som nyheten briserade satt finansmarknadsminister Per Bolund i möte med Bankföreningen, där Bonnesen sitter som ordförande.

22 mars: Swedbank presenterar resultatet av den externa utredningen som utförts av Forensic Risk Alliance. Bankens styrelse förklarar att man fortsatt har förtroende för vd:n Birgitte Bonnesen. Storägarna Folksam och Sparbanksgruppen backar upp ledningen – men Swedbank får hård kritik från övriga storägare. Även finansmarknadsminister Per Bolund är missnöjd och kräver att banken lägger alla kort på bordet.

Annons
Annons
Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

5 / 7

Razzia och amerikansk utredning

Foto: Lars Pehrson

27 mars: SVT avslöjar att Swedbanks ledning har hemlighållit misstänkta kunder och transaktioner för amerikanska utredare. Det ska bland annat handla om kunder till den ökända advokatbyrån Mossack Fonseca, som var central i skandalen med Panamadokumenten. Dessutom ska Birgitte Bonnesen ha informerats om att banken var inblandad i Magnitskijaffären redan 2013, enligt SVT.

Swedbank riskerar ett dollarförbud om informationen stämmer.

Samma dag utför Ekobrottsmyndigheten en razzia mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Tillslaget är kopplat till den pågående förundersökningen om insiderbrott. Aktiekursen fortsätter att rasa.

Enligt uppgifter till SVT har den amerikanska myndigheten Department of Financial Services i New York inlett en utredning av Swedbank. Advokaten Peter Utterström, som arbetat med amerikanska bolag i nästan 40 år, säger till SvD att Swedbank riskerar ett dollarförbud om informationen stämmer.

Under kvällen meddelar Ekobrottsmyndigheten att banken utöver insiderbrott även misstänks för grovt svindleri. Birgitte Bonnesen slår tillbaka mot uppgifterna om att Swedbank med avsikt ska ha vilselett amerikanska myndigheter.

Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

6 / 7

Birgitte Bonnesen får sparken

Foto: Janerik Henriksson/TT

28 mars: Inför årsstämman meddelar storägarna Folksam, AMF och Alecta att de inte kommer att bevilja Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet. Det öppnar för att aktieägarna i ett senare skede kan driva en skadeståndsprocess mot Birgitte Bonnesen angående anklagelserna om penningtvätt i Baltikum. Swedbanks aktie handelsstoppas efter ett dramatiskt kursfall på börsen.

Kort därpå meddelar banken i ett pressmeddelande att Birgitte Bonnesen avsatts av styrelsen. Hon får ut 21,5 miljoner kronor i fallskärm efter sortin i banken.

Den tidigare ekonomidirektören Anders Karlsson blir tillförordnad vd för Swedbank. SvD kan berätta att han tidigare varit riskchef för banken - och haft ansvar för just de brister som banken kritiseras för.

Swedbanks styrelse beviljas ansvarsfrihet vid stämman - men det får inte Birgitte Bonnesen.

Annons
Annons

Swedbanks tillförordnande vd Anders Karlsson står bakom den nu avgående styrelseordföranden Lars Idermark – bilden tagen under pressträff i samband med Swedbanks årsstämma på Folkets hus i Stockholm.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

7 / 7

Ordföranden avgår med omedelbar verkan

Swedbanks tillförordnande vd Anders Karlsson står bakom den nu avgående styrelseordföranden Lars Idermark – bilden tagen under pressträff i samband med Swedbanks årsstämma på Folkets hus i Stockholm.
Swedbanks tillförordnande vd Anders Karlsson står bakom den nu avgående styrelseordföranden Lars Idermark – bilden tagen under pressträff i samband med Swedbanks årsstämma på Folkets hus i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

På fredagsmorgonen den 5 april meddelade Lars Idermark plötsligt att även han avgår.

– Efter den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har jag funnit att den massmediala uppmärksamheten som detta skapat inte är förenlig med mitt vd-uppdrag i skogskoncernen Södra. Därför har jag kommit fram till att det bästa beslutet är att jag lämnar uppdraget som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan, säger Idermark i ett pressmeddelande.

Det dröjde inte många minuter efter avgången innan media började spekulera om att Lars Idermark tvingats bort från ordförandeposten. Men enligt bankens kommunikationschef Gabriel Francke Rodau var det helt och hållet hans eget beslut att avgå.

Bara någon timme efter beskedet skickade Swedbank ut ett nytt pressmeddelande, där man berättar att bolaget kommer att kalla till en extra bolagsstämma.

– Jag kallade till möte med valberedningen dagen efter Swedbanks stämma. Vi har hittills haft två möten. Vi har anlitat en professionell rekryteringsfirma. Nu intensifierar vi vårt arbete, säger Lennart Haglund, ordförande i valberedningen.

– Vi kommer att be Swedbanks styrelse kalla till extra bolagsstämma när vi har ett förslag på förstärkt styrelse. Fram till dess kommer vi inte att uttala oss i media, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons