Annons

Roaming ger turister bättre mobiltäckning

Foto: Isabell Höjman/TT

Användande riktat mot flera operatörers nät gör att besökare i Sverige kan ha bättre täckning än svenskar. Nu testas ett försök av Luleås tekniska universitet för att förbättra förutsättningarna.

Under strecket
Publicerad

Utländska besökare kan ha bättre mobiltäckning än svenskar tack vare så kallad roaming, vilket innebär att deras mobiler kan pejlas mot flera olika operatörers nät.

Svenskar på hemmaplan har i regel bara tillgång till en operatörs nät.

Flera utländska mobilföretag har avtal om roaming i Sverige med fler än en operatör, exempelvis franska Orange, tyska Drillich, som samarbetar med telejätten Telefonica, har avtal med fyra svenska operatörer och brittiska Vodafone med tre, uppger Sveriges Radios Ekot.

Inom ramen för ett projekt som drivs av Luleå tekniska universitet har Paul-Henry Lundström i Glommersträsk i Norrbotten som driver ett skogsvärderingsföretag fått testa roaming.

Nu kan han lättare koppla upp sin surfplatta så han får tillgång till kartor och dokument när han är i skogen. Det har ökat lönsamheten för hans företag.

– Visst har den förbättrats, nu kan jag hålla på med det arbete jag ska göra i stället för att springa omkring och söka täckning, säger han.

Roaming i Sverige erbjuds bara i begränsad omfattning av stora svenska mobilföretag som Tele2 och Telia och inte till privatpersoner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons