Annons

Uppgifter: Turkiska styrkor har gått in i Syrien

Turkiet har inlett anfallet i nordöstra Syrien.
Turkiet har inlett anfallet i nordöstra Syrien. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Turkiska styrkor har börjat korsa gränsen till nordöstra Syrien för att inleda sin planerade militäroffensiv, rapporterar Bloomberg med hänvisning till en turkisk källa. En turkisk företrädare tillbakavisar dock uppgifterna, rapporterar Reuters.

Under strecket
Veronica Netz, Omni, TT
Publicerad

Bara timmar tidigare uppgav Turkiets president Recep Tayyip Erdogans kansli att militär ”inom kort” skulle korsa gränsen till Syrien. Tidigare under dagen uppmanade också den kurdiska administrationen i nordöstra Syrien alla civila att ta sig till gränsen och göra sig redo för strid.

En liten grupp med turkiska styrkor har enligt uppgifter till Bloomberg tagit sig in i Syrien tidigt på onsdagen vid två punkter längs gränsen – nära städerna Tal Abyad och Ras al-Ayn – för att förbereda inför den bredare offensiven.

Uppgifterna till Bloomberg om att gränsen korsats har dock inte bekräftats från något annat håll och enligt Reuters tillbakavisar en turkisk företrädare uppgifterna.

Även enligt uppgifter till norska VG är rapporterna om att gränsen redan korsats missvisande. Trupper ska befinna sig vid den syriska gränsen – men ännu inte ha korsat den, skriver VG som hänvisar till en turkisk myndighetskälla.

– Operationen är nära förestående, och det kommer ett uttalande snart, säger källan till VG.

Klart är att Istanbul förstärkt sin närvaro vid gränsen med fler militärfordon. En stor kolonn har rullat in vid staden Akçakale, enligt AFP:s utsända. Den ligger precis vid gränsen till syriska Tel Abyad, en av två orter som amerikanska soldater dragit sig undan från inför den turkiska offensiven.

Annons
Annons

 

Turkiets huvudsakliga mål har länge varit att driva bort Syriska demokratiska styrkorna, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från gränsområdena. Ankara betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

Offensiven kommer att ske tillsammans med den turkiskstödda rebellalliansen Fria syriska armén.

Erdogan vill dessutom upprätta en ”säker zon” i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet. Kurderna befarar att syftet är att etniskt rensa de kurdiskdominerade områdena genom massinflyttning av sunniarabiska syrier.

De kurdiskledda SDF-styrkorna har sedan tidigare rapporterat att Turkiet attackerat ett mål vid en annan gränsstad, Ras al-Ain. Attackerna ska inte ha resulterat i personskador, och de kurdiska styrkorna ska inte ha svarat på attacken, meddelar SDF på Twitter.

Det är ännu oklart om den påstådda attacken varit en del i förberedelser för Turkiets invasion.

De kurdiskledda styrkorna har varit USA:s viktigaste bricka i striderna mot IS i Syrien. De har offrat tusentals soldater i kriget mot terrorrörelsen.

Analytiker har tidigare varnat att IS skulle kunna återta mark i Syrien i det kaos som kan uppstå under turkisk invasion. Turkiet framställer sin offensiv som en del i att landet tar över befälet i kampen mot terrorrörelsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons