Annons

Turkiet inleder insats i Syrien

Den turkiska insatsen i Idlib leds av en rebellallians som går under namnet Fria syriska armén – ej att förväxla med den rebellgrupp med samma namn som var tongivande i krigets inledningsfas. Arkivbild.
Den turkiska insatsen i Idlib leds av en rebellallians som går under namnet Fria syriska armén – ej att förväxla med den rebellgrupp med samma namn som var tongivande i krigets inledningsfas. Arkivbild. Foto: AP/TT

Turkiet förbereder tillsammans med väpnade rebellgrupper en gemensam militärinsats mot extremistgrupper i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien, enligt president Recep Tayyip Erdogan.

Under strecket
TT-AFP-Reuters
Publicerad

– Vi tar nya steg för att garantera säkerheten i Idlib. I dag pågår en väldigt betydande insats i Idlib och den kommer att fortsätta, säger Erdogan, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Turkiska styrkor har enligt presidenten ännu inte börjat delta i insatsen, som leds av en rebellallians under namnet Fria syriska armén – inte att förväxlas med rebellgruppen med samma namn som bildades vid upproret 2011 och var tongivande under krigets inledande fas.

Enligt Erdogan kommer Ryssland att ge flygunderstöd i samband med den turkstödda rebelloffensiven. Något som förnekas av en företrädare för en av de rebellgrupper som ingår i alliansen, skriver Reuters.

Stora delar av Idlibprovinsen kontrolleras av extremistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som inte ingår i den överenskommelse om nedtrappning i bland annat Idlib, som Ryssland, Iran och Turkiet står bakom.

Bedömare varnar för att insatsen kan vara riskabel för Turkiet, eftersom den innebär att landet i praktiken ställer sig bakom sin forne ärkefiende, den syriske presidenten Bashar al-Assad, rapporterar Bloomberg.

SvD:s utrikeskväll: En orolig världaccent.svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons