Annons

Jesper Sundén:Turkiet inleder riskabel ny fas i Syrienkriget

På onsdagen gick turkiska armén in i Syrien. Ett 20-tal stridsvagnar passerade gränsen för att befria staden Jarablus från terrorgruppen IS. Men minst lika viktigt är att förhindra kurdiska YPG-rebeller från att erövra staden. Operationen innebär en ny fas i kriget och kan bli riskabel.

Under strecket
Publicerad

Rök stiger upp på den syriska sidan nära gränsen, sett från Karkamis i Turkiet.

Foto: APBild 1 av 1

Rök stiger upp på den syriska sidan nära gränsen, sett från Karkamis i Turkiet.

Foto: APBild 1 av 1
Rök stiger upp på den syriska sidan nära gränsen, sett från Karkamis i Turkiet.
Rök stiger upp på den syriska sidan nära gränsen, sett från Karkamis i Turkiet. Foto: AP

Den turkiska provinsen Gaziantep har de senaste dagarna träffats av flera granater som avfyrats från IS-kontrollerade staden Jarablus, vid den turkiska gränsen. IS tros också ha legat bakom den bomb som dödade 54 människor vid ett bröllop i Gaziantep i helgen.

Krigets kaos riskerar att förvärras ytterligare med ännu en främmande armé på plats i Syrien.

Att turkiska stridsfordon, tillsammans med turkiskstödda rebeller och amerikanskt flygunderstöd, därför vill köra ut IS från Jarablus är inte anmärkningsvärt. Men att det sker just nu har mindre att göra med IS – som i princip kontrollerat staden sedan juli 2013 – och mer med den syrisk-kurdiska rebellarmén YPG:s framgångar.

YPG utgör huvuddelen av den USA-stödda militärstyrkan ”Syriens demokratiska styrkor”, som under augusti erövrat staden Manbij från IS och därefter avancerat mot närliggande Jarablus. Därför blev det bråttom för Turkiet att agera.

Annons
Annons

Turkiet betraktar YPG som identiskt med terrorstämplade PKK och vill absolut inte ha självstyrande kurdiska områden längs sin gräns. Att förhindra det är betydligt viktigare än att bekämpa IS.

Turkiet ogillar att USA samarbetar med YPG och bilder på amerikanska soldater med YPG-märkta uniformer gjorde den turkiske försvarsministern rasande i våras. Men för USA är det avgörande att YPG är den grupp som varit allra mest effektiv i att bekämpa IS. Turkiet anser också att USA brutit ett löfte om att inte låta kurderna gå väster om floden Eufrat där både Manbij och Jarablus ligger.

Varje gång Turkiet sagt sig attackera IS har man därför också sett till att attackera kurdiska trupper – något som knappast gynnat kampen mot IS. Och även denna gång är siktet inställt på både IS och YPG, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

– Alla hot i norra Syrien ska utplånas, sade Erdoğan i ett tv-tal på onsdagen i samband med att operationen tillkännagavs.

Det kan i praktiken betyda att Turkiet nu på allvar tar sitt krig mot PKK till Syrien – genom att strida mot USA-stödda YPG. Detta försätter USA i ett besvärligt läge.

USA-flyg stöder nu den turkiska operationen mot IS i Jarablus. Och att döma av den senaste tidens täta kontakter med Ryssland och Iran kan man anta att Turkiet även har deras stöd i ryggen. Men vad händer sedan om Turkiet går till stor attack mot YPG?

Bortsett från att USA då kan mista sin starkaste syriska allierade i kampen mot IS riskerar krigets kaos att förvärras ytterligare med ännu en främmande armé på plats i Syrien och ännu ett krig i kriget.

Den fruktansvärda humanitära situationen i Syrien kommer sannolikt fortsätta att förvärras innan någon fred finns i sikte.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons