Annons

Turkiet rasar mot EU:s insats: ”Är ett kristet fort”

Arkivbild: Människor på flykt från Turkiet till Europa.
Arkivbild: Människor på flykt från Turkiet till Europa. Foto: TT

Turkiet har hittills tagit emot över två miljoner flyktingar från de krigshärjade länderna Syrien och Irak.

Under strecket
Tomas Medin Westman / Omni, SvD
Uppdaterad
Publicerad

**Därigenom har man skapat **en ”buffertzon” mellan kaoset i Mellanöstern och Europa, skriver Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu i en text i måndagens upplaga av den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung där han går till hårt angrepp mot EU. Det rapporterar AFP.

Davutoglu kallar kontinenten för ett ”kristet fort” och menar att unionens insatser, både i form av ekonomiskt stöd och faktiskt mottagande av flyktingar, är ”löjligt litet”.

Han menar också att Turkiet får väldigt lite ekonomisk hjälp från EU-länderna för att ta hand om flyktingkrisen.

**Den stora majoriteten **av flyktingar från krigets Syrien befinner sig i närområdet, bara en liten del har tagit sig till Europa. Enligt siffror från UNHCR är Turkiet det största mottagarlandet utanför Syrien med över 1,9 miljoner flyktingar. Libanon tar emot näst flest med 1,1 miljoner.

På fredagen rapporterade IOM, International Organization for Migration att mer än 5 000 flyktingar varje dag den senaste veckan tar sig över Medelhavet mellan Turkiet och Grekland, för att sedan ta sig in i EU.

Annons
Annons
Davutoglu till attack på EU och Europaafp.omni.se

Bakgrund: Flyktingkatastrofen

Den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget har sitt ursprung i en rad konflikter som pågått i flera år. I slutet av 2014 befann sig nära 60 miljoner människor på flykt, enligt FN. Hälften av alla de som är på flykt i nuläget kommer från Syrien, Afghanistan och Somalia.

Under första kvartalet 2015 ökade antalet asylsökande i EU-länder med 80 procent jämfört med samma period förra året. Men den absoluta majoriteten är på flykt i sina hemländer eller i grannländerna. Av de fyra miljoner syrier som flytt landet befinner sig 95 procent i Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten.

Land för land – så hanterar Europa flyktingarnaedition.cnn.comKrig, terror och förtryck bakom kristt.omni.seSå flyr människor från Syrienkrigetpejl.svt.seFN:s sammanställning över människor på flyktunhcr.org.uk
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons