Annons

Turkietexpert: "Risk att EU-avtalet luckras upp"

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Burhan Ozbilici/TT

Beskedet attt Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu nu lämnar sin post kan orsaka problem för EU:s migrationsavtal med landet. Det tror Turkietexperten Paul Levin.

– Det finns en risk att avtalet luckras upp. Det är Davutoğlu som har drivit avtalet med EU, medan Erdoğan har kritiserat det och inte varit helt nöjd.

Under strecket
Publicerad

**Turkiets styrande parti **AKP håller den 22 maj en extra partikongress, en månad innan landet måste genomföra de sista reformerna som EU kräver för att förhandlingar om bland annat om EU-medlemskap och visumfrihet ska kunna återupptas.

Ahmet Davutoğlu, Turkiets premiärminister, som har drivit förhandlingarna med EU meddelade på torsdagen att han inte kommer ställa upp för en ny mandatperiod som ledare för AKP – och därmed inte heller vara kvar som premiärminister i landet.

Turkietexperten Paul Levin berättar att det de senaste dagarna spekulerats i om Davutoğlu tänker sitta kvar eller inte. Sprickan mellan Erdoğan och Davutuglu har blivit allt mer tydlig med tiden och bidrar nu till att Davutoğlu lämnar sin post, berättar han.

– Han har inte kampanjat för Erdoğans presidentsystem utan tonat ned det och varit tydlig med att landet måste ha kvar ett presidentsystem med tydliga kontrollmekanismer och maktdelning. Erdoğan vill införa ett system där presidenten har mer makt än i dag.

__Paul Levin tror att Davutoğlu__avgång ökar chansen för Erdoğan att stärka sin makt. Presidentposten är enligt rådande grundlag i huvudsak ceremoniell.

Annons
Annons

– Det innebär att Erdoğan verkligen konsoliderar sin makt och att den hittills egentliga aktören som haft någon möjlighet att sätta motvikt mot honom försvinner. Det är positivt för de som stöttar Erdoğan inom AKP, men för landets demokrati finns det anledning att vara orolig.

Avgången i sin tur kan också leda till en försämrad relation mellan EU och Turkiet – då Davutoğlu har setts som den part i Turkiet som EU har kunnat förhandla med. Samtidigt kan det leda till att EU-avtalet eventuellt luckras upp, enligt Levin.

– Hur det blir beror dels på vem som ersätts och dels om det leder till att Turkiet får en stark centraliserad makt i presidentämbetet utan kontrollmekanismer och maktdelning. Då är det möjligt att EU kommer säga att Turkiet inte uppfyller kriterierna för att kunna fortsätta förhandla om medlemskap.

– Det finns också en risk att avtalet luckras upp eftersom det är Davutoğlu som har drivit avtalet med EU, medan president Erdoğan har kritiserat det och inte varit helt nöjd. Det kan innebära komplikationer för avtalet, säger Paul Levin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons