Annons

Turkiets ambassadör: Vi är besvikna på Sverige

Emre Yunt, Turkiets ambassadör, menar att det finns ingen anledning för civila kurder att fly.
Emre Yunt, Turkiets ambassadör, menar att det finns ingen anledning för civila kurder att fly. Foto: Veronica Johansson

”Operationen går mycket bra.” Turkiets ambassadör i Sverige är dock besviken på Sverige om sanktioner mot Turkiet.

– Vi har neutraliserat 500 YPG-krigare, säger Emre Yunt i en intervju med SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Turkiets Stockholmsambassadör Emre Yunt är besviken på att Sverige ligger i framkant i EU om sanktioner mot Turkiet. Det uppgav han på en presskonferens på måndagen med anledning av den pågående offensiven i norra Syrien.

Han sade också att världen som fördömt Turkiets angrepp har missuppfattat vad det handlar om, nämligen att det är ett krig mot YPG och PKK.

– De tror att vi strider mot kurderna som etnisk grupp. Det är minst 15 miljoner kurder i Turkiet, vi är inte emot kurder. Vi strider mot YPG och PKK och deras avknoppningar, som är erkända terroristgrupper. Att säga att vi attackerar kurder som etnisk grupp är felaktigt, säger Emre Yunt i en enskild intervju med SvD.

Han beskriver operationen – med målet om en 120 kilometer lång och 30 kilometer bred ”säkerhetszon” i norra Syrien – som lyckad.

– Vi vill ha ett område in norra Syrien där människor ska få leva i fred. Ingen ska behöva leva där under terrorhot eller förtryck. Operationen går mycket bra. Vi har neutraliserat 500 YPG-krigare, några är döda, andra är skadade eller tillfångatagna. Tyvärr har också två turkiska soldater dödats.

Annons
Annons

Under den senaste veckan har flera internationella medier rapporterat om tusentals människor som flyr norra Syrien. Journalister och människorättsorganisationer på plats har rapporterat om många civila som skadats och dödats i flygräder under veckan. Tre journalister har också dödades i flygräderna.

– Vi har ingen information om syriska dödsoffer som följd av den turkiska operationen, det är inte bekräftat. YPG använder gamla foton och sprider dem som om de vore nya. Det är en del i deras kampanj. De behöver internationella medier för att sätta press på Turkiet, säger han.

På pressträffen delade Emre Yunt ut broschyrer med bilder på skadade personer som han menar stödjer argumentet.

– Mer än 600 granater har kommit från den syriska sidan om gränsen, in i Turkiet. 18 personer har dödats och mer än 150 civila skadats av YPG, inkluderat journalister i området.

Menar du att journalister på plats i norra Syrien rapporterar felaktigt?

– Jag har inte sett en enda rapport om döda civila på den syriska sidan av gränsen där den turkiska operationen pågår. Så det kan jag inte kommentera.

Vi kommer hålla alla IS-krigare och terrorister fångna.

Tusentals civila försöker fly från norra Syrien på grund av bomber, vart ska de ta vägen?

– Det finns ingen anledning för civila kurder att fly. Jag har tagit del av rapporter från gränsstäder att civila jublar och applåderar där turkiska soldater gått in. De verkar vara glada över att se dem, säger Emre Yunt.

Enligt honom finns det ingen anledning för omvärlden att oroa sig för att IS-krigare, som sitter i fångläger i områden som nu bombas, ska rymma.

– Vi kommer hålla alla IS-krigare och terrorister fångna, även om deras länder där de är medborgare inte vill ta emot dem. Vi kommer inte släppa dem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons