Annons

Jesper Sundén:Turkiets krig mot kurderna gynnar IS

Turkiet sitter fast i en våldsspiral som inte visar några tecken att avta. Den turkiska statens inbördeskrig mot den kurdiska PKK-gerillan håller nu på att smälta samman helt med kriget i Syrien. Den enda som vinner på det är terrorgruppen Islamiska staten.

Under strecket
Publicerad

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu och president Recep Tayyip Erdoğan vid begravningen av turkiska soldater på torsdagen.

Foto: Burhan Ozbilici / AP

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu och president Recep Tayyip Erdoğan vid begravningen av turkiska soldater på torsdagen.

Foto: Burhan Ozbilici / AP
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu och president Recep Tayyip Erdoğan vid begravningen av turkiska soldater på torsdagen.
Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu och president Recep Tayyip Erdoğan vid begravningen av turkiska soldater på torsdagen. Foto: Burhan Ozbilici / AP

På torsdagen dödades fem turkiska soldater av en bomb i Diyarbakirprovinsen i östra Turkiet, där det sedan i somras pågår ett inbördeskrig mellan turkiska armén och PKK-gerillan.

Vi är inte ansvariga för bomben i Ankara.

Dagen innan dog 28 personer och 61 skadades när en bilbomb sprängdes intill en konvoj av militärbussar i huvudstaden Ankara.

Turkiets regering pekar ut kurder som skyldiga till båda dåden. Ankaradådet sägs ha utförts av en syrisk man med koppling till den syrisk-kurdiska YPG-milisen, vilket dock förnekas av YPG:s ledare Saleh Muslim.

– Vi är inte ansvariga för bomben i Ankara, sade han till Reuters på torsdagen.

Det finns flera frågetecken och konspirationsteorier kring de många bombdåden i Turkiet sedan i somras. De värsta har drabbat kurder – i Suruç i juli där 33 personer dödades och i Ankara i oktober där 102 personer dog. Det första ledde till att Turkiets krig med PKK startade igen, efter att PKK mördat två poliser som ansågs ha hjälpt attentatsmannen. Många kurder menar att den turkiska säkerhetstjänsten inte anstränger sig för att skydda dem.

Annons
Annons

Onsdagens bombdåd kom dessutom vid en tidpunkt som kan sägas vara ganska läglig för den turkiska regeringen, som fruktar ett kurdiskt självstyre i norra Syrien och har argumenterat för att YPG-milisen är terrorister.

Nyligen krävde Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan att USA måste bestämma sig för om landet står på Turkiets eller på de syriska kurdernas sida:

Är det jag som är er partner eller är det terroristerna i Kobane?

– Är det jag som är er partner eller är det terroristerna i Kobane? utbrast han efter att president Obamas utsände besökt staden som YPG-milisen befriade från terrorgruppen Islamiska staten, IS.

YPG är nämligen den väpnade grenen av det syrisk-kurdiska partiet PYD – och PYD är systerparti till det turkisk-kurdiska partiet PKK, som den turkiska armén ligger i krig med. Samtidigt är YPG den enda milis som varit riktigt framgångsrik i kampen mot IS i Syrien.

Med stöd av amerikanskt bombflyg lyckades YPG-milisen driva bort IS från den syrisk-turkiska gränsen öster om floden Eufrat. USA lovade då Turkiet att hindra YPG från att fortsätta västerut, men nu håller YPG på att erövra staden Azaz – långt väster om Eufrat. Sedan i lördags beskjuter turkiskt artilleri därför YPG:s styrkor kring Azaz i nordvästra Syrien.

På torsdagen överlämnade Turkiet information om YPG-milisens inblandning i Ankaradådet till de permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd. Informationen ska bevisa att YPG är en terrorgrupp som inte kan få delta i fredssamtalen om Syrien, enligt premiärminister Ahmet Davutoğlu.

– Precis som vi inte kan sätta oss i samtal med al-Qaida eller IS, kan vi inte sitta ned med YPG heller. De som ser Turkiets fiende som sin vän kommer att förlora Turkiets vänskap, sade Davutoğlu på torsdagen.

Annons
Annons

De som ser Turkiets fiende som sin vän kommer att förlora Turkiets vänskap.

Det ställer USA inför ett svårlöst dilemma. Turkiet är en viktig aktör för att få fred i Syrien, men i kriget mot IS har YPG-milisen varit till mer nytta än Turkiet. USA får visserligen använda flygbasen Incirlik i östra Turkiet, men den turkiska regeringen har hittills varit mer intresserad av att bomba kurdiska rebeller i Irak och Syrien än IS.
YPG-milisen däremot utgör den markstyrka som USA behöver för att kunna bekämpa IS effektivt i kombination med amerikanska bombräder.

I slutändan måste USA rimligen välja Natomedlemmen Turkiet före en milis. Det innebär en seger för IS som kan glädjas åt en rejäl försvagning av sin värsta fiende på det syriska slagfältet. Särskilt som de turkiska attackerna mot YPG-milisen sannolikt kommer att fortsätta.

Samtidigt kvarstår frågetecknen kring bombdåden i Turkiet. Vid terrordåd som det i Ankara införs censuråtgärder, vilket försvårar oberoende granskning av det skedda. Mer än ett dussin journalister sitter fängslade och två journalister på tidningen Cumhuriyet hotas dessutom av livstids fängelse för att ha publicerat bilder på hur Turkiet smugglar vapen till rebeller i Syrien.

I frånvaron av fri journalistik frodas konspirationer och de gynnar den turkiska våldsspiralen, som inte visar några tecken på att avta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons