Annons

Turkiet har inlett sin insats i Syrien: ”Råder panik”

Syrier i Ras al Ayn flyr undan de turkiska flyganfallen.
Syrier i Ras al Ayn flyr undan de turkiska flyganfallen. Foto: Baderkhan Ahmad/TT

Turkiska stridsflygplan har inlett attacker i nordöstra Syrien. Det ”råder stor panik bland befolkningen”, uppger den kurdiskdominerade milisen SDF, som kontrollerar området öster om floden Eufrat, skriver Reuters.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Foto taget från turkiska sidan av gränsen till Syrien

Foto: Lefteris Pitarakis/TTBild 1 av 3

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Foto: AP/TTBild 2 av 3

Aras Lindh, analytiker vid UI.

Foto: Utrikespolitiska institutetBild 3 av 3

Foto taget från turkiska sidan av gränsen till Syrien

Foto: Lefteris Pitarakis/TTBild 1 av 1

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan bekräftade på onsdagseftermiddagen att landet inlett sin offensiv mot kurdiska mål i norra Syrien.

Erdogan skriver på Twitter att turkisk militär tillsammans med syriska regeringsstyrkor har inlett offensiven och kallar insatsen mot kurdisk milis i Syrien ”Fredens vår”.

Uttalandet kom bara timmar efter att den kurdiska administrationen uppmanat alla civila att ta sig till gränsen och göra sig redo för strid.

”Vårt uppdrag är att förhindra skapandet av en terrorkorridor längs vår södra gräns, och att skapa fred i området”, skriver Erdogan.

Ankara likställer den fram till nyligen USA-stödda syriska SDF-milisen, som domineras av kurdiska YPG, med den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

Foto taget från turkiska sidan av gränsen till Syrien
Foto taget från turkiska sidan av gränsen till Syrien Foto: Lefteris Pitarakis/TT
Annons
Annons

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Foto: AP/TTBild 1 av 1

Rapporter om explosioner kom under onsdagen från flera städer vid den syriskturkiska gränsen, enligt TT. Enligt den kurdledda syriska SDF-milisen har civila områden bombats.

Att operationen inletts innebär att många civila i området tvingas fly, enligt Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram. Vart de ska ta vägen är oklart, men gissningen är irakiska Kurdistan.

– Om Turkiet inleder operationen, vilket de nu gjort, så kommer det att bli fullskaligt krig. Det är vad kurderna själva har sagt, säger Aras Lindh till SvD.

 

På sikt säger Turkiet att landet vill placera 1–2 miljoner syriska flyktingar, som i dag befinner sig i Turkiet, i den zon på syrisk mark som turkarna just nu intar.

– Det skulle betyda en demografisk förändring eftersom de syrier som finns i Turkiet i dag ursprungligen kommer från andra delar av Syrien, oftast av arabisk börd.

Det innebär också att de kurder, assyrier och turkmener som bor i området blir en minoritet i sina egna självstyrande områden.

– Det är nog ett attraktivt ”erbjudande” enligt Turkiet, säger Aras Lindh.

Men den möjliga flyktingvågen kan också leda till en paradox – om kurderna tvingas fly till Turkiet.

– Civila kurder i Syrien kan tvingas fly till Turkiet på grund av en turkisk invasion. Det blir lite paradoxalt.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP/TT
Annons
Annons

Aras Lindh, analytiker vid UI.

Foto: Utrikespolitiska institutetBild 1 av 1

Den nya ”säkerhetszonen” som Turkiet vill upprätta i området ska sträcka sig 30 kilometer in på syriskt territorium, där kurderna har många av sina nyckelorter. Detta kommer dock inte att ske utan motstånd, har kurderna i sin tur klargjort.

Men att stå sig mot de resurser som turkisk militär förfogar över kan bli tufft, säger Aras Lindh. De kurdiskledda SDF-styrkorna är klart underlägsna med sina förhållandevis lätta vapen. Deras bästa hopp är i stället att kriget blir så pass utdraget att den turkiska hemmaopinionen anser att kriget inte längre är värt att fortsätta, tillägger han.

– Det är svårt att säga hur de skulle lyckas med det, men jag tror att det är det de lägger sina förhoppningar till.

De kommande dagarna finns det två aktörer som är extra intressanta att följa, enligt Lindh. Den ena är USA:s president Donald Trump som i tisdags gav Turkiet grönt ljus för att genomföra operationen.

 Aras Lindh, analytiker vid UI.
Aras Lindh, analytiker vid UI. Foto: Utrikespolitiska institutet

– Det finns ett väldigt starkt motstånd i USA mot Trumps beslut, även inom hans egna led. Det ska bli intressant att se om det kan leda till någon positionsförändring hos presidenten.

Den andra aktören är Ryssland – som hittills inte ens har avslöjat vems parti landet tar i konflikten. Turkiet och Ryssland har de senaste åren utvecklat en bättre relation, men just i Syrienkriget har de fram till nu stått på motsatt sida.

Annons
Annons

– Frågan är om Ryssland är med på noterna när det kommer till den här invasionen. Det finns indikationer som visar att de är det – vilket i sådana fall innebär att kurderna står helt ensamma. Men det återstår att se, säger Lindh.

Tony Alaranta på Utrikespolitiska institutet i Finland är inne på samma linje. Han är expert på Turkiets utrikespolitik och landets relation till Ryssland.

– Rysslands relation till kurderna är ungefär likadan som den USA har till kurderna: beroende på läget kan kurdiska intressen stödas, men om det behövs kan man också sälja ut dem fort. Stormakterna verkar spela spelet på samma sätt, båda har en cynisk inställning till kurderna, säger Alaranta.

Vilken roll har Ryssland i ett läge där USA:s president har gett grönt ljus åt Turkiet att gå in i Syrien?

– Ryssland vill inte att Turkiet ockuperar en stor del av Syrien för en längre tid, men de har förståelse för Turkiets oro för landets säkerhet. Ryssland vill också vara en bättre partner för Turkiet än USA.

Hur är Rysslands och Turkiets relation i dagsläget?

– De utnyttjar varandra. Relationen baserar sig inte på något förtroende, vilket också gäller Turkiets relation till västvärlden. Man samarbetar men det finns ett misstro i bakgrunden. Samtidigt kommer presidenterna Putin och Erdogan bra överens. Båda har problem med väst och behöver andra partners.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons