Annons

Turkisk aktivist får människorättspris

Murat Celikkan från Turkiet får människorättspriset årets Civil Rights Defender.
Murat Celikkan från Turkiet får människorättspriset årets Civil Rights Defender. Foto: Hafiza Merkezi

Han har kämpat för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i snart fyra årtionden.

Nu har Murat Celikkan från Turkiet prisats som årets Civil Rights Defender.

Under strecket
TT
Publicerad

– Jag är mycket hedrad och glad över det här erkännandet och att människor uppmärksammar och känner solidaritet med situationen i Turkiet, säger 60-åringen till TT via en säker telefonlina.

Utmärkelsen delas ut av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Celikkan är en av ledarna för människorättsorganisationen Hafiza Merkezi. Han hedras bland annat för att han "med risk för sin egen säkerhet" fortsätter "sin outtröttliga kamp för att grundläggande fri- och rättigheter ska respekteras" samt för att han är "en symbol för rättvisa och en förebild för andra människorättsförsvarare".

Celikkan säger själv, på god engelska, att han redan efter statskuppen 1980 började jobba för det fria ordet. Han har sedan dess arbetat som journalist, kolumnist och människorättsaktivist.

Celikkan ser det som en stor ära att få utmärkelsen. Och han är särskilt glad över att det är någon från Turkiet som hedras.

– Jag tror att internationell solidaritet alltid är mycket viktig under förhållanden som dessa.

Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan kritiseras hårt internationellt för allt mer auktoritära drag – inte minst efter kuppförsöket sommaren 2016. Enligt nyhetsbyrån Reuters har över 50 000 människor fängslats efter kuppförsöket, 130 medieorganisationer har stängts och omkring 160 journalister satts bakom lås och bom. Internationella journalistorganisationer har brännmärkt Turkiet som världens värsta land vad gäller fängslandet av journalister.

Annons
Annons

På frågan om varför han tror att just han belönas säger Celikkan att juryn måste välja ut någon av tusentals drabbade aktivister runt om i världen. Men han tillägger att han hoppas att läget i Turkiet är något som världens demokratiska länder följer, och att han själv varit med ganska länge.

– Det kan vara en orsak.

TT: Att du är erfaren?

– Ja, tyvärr, svarar han med ett skratt.

Celikkan svarar ja på frågan om priset gör honom mer motiverad, men tillägger att det också innebär en personlig press och ett ansvar att leva upp till.

Även han själv har suttit på de anklagades bänk. Efter att ha varit fängslad i 68 dagar är han nu villkorligt frigiven till i höst, säger han.

Murat Celikkan tror inte att själva utmärkelsen kommer att leda till att han blir inlåst igen av myndigheterna.

– Nej, för att det ska ske måste de komma fram med nya anklagelser.

– Jag är mycket hedrad och glad över det här erkännandet och att människor uppmärksammar och känner solidaritet med situationen i Turkiet.

Människorättsaktivisten Murat Celikkan från Turkiet till TT om att prisas som årets Civil Rights Defender.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons