Annons

Flydde till Sverige efter kuppen: "Framtiden mörk"

Under de senaste åren har flera av hans kollegor gripits. Efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i juli insåg Ömer att han, som journalist och Gülen-sympatisör, kunde stå näst på tur.

För några dagar sedan landade han i Sverige, där han nu har sökt asyl.

Under strecket
Publicerad
Foto: Daniella Backlund och APBild 1 av 1
Foto: Daniella Backlund och APBild 1 av 1
Foto: Daniella Backlund och AP

Det är dåliga tider i Turkiet, konstaterar Ömer. Så dåliga att situationen för ett par år sedan framstår som riktigt bra. Då arbetade han som programledare på ett nyhetsprogram. Men tv-kanalen stängdes ner av regimen.

Den dagen satt Ömer på sitt kontor när polisen stormade in, satte handfängsel på flera av kanalens journalister och avbröt sändningarna. Utanför hade upprörda tv-tittare samlats för att protestera, de möttes av tårgas.

Enligt Ömer var tv-kanalens brott att man hade rapporterat om korruption i regeringen.

– Likt tjuvar som klipper av kablarna till övervakningskamerorna har regeringen tystat medierna, för att det inte ska synas vad den håller på med, säger Ömer.

Han heter egentligen någonting annat, och vill i intervjun utelämna detaljer som kan avslöja hans identitet.

Annons
Annons

Likt tjuvar som klipper av kablarna till övervakningskamerorna har regeringen tystat medierna, för att det inte ska synas vad de håller på med

Sedan tv-kanalen stängdes ner har Ömer saknat anställning, men försörjt sig på att skriva böcker i Turkiet. Han har också skrivit artiklar för en webbtidning. Samtidigt har flera vänner och kollegor fängslats, ett tiotal har lämnat landet.

På frågan om varför han fortsatte att skriva regeringskritiska artiklar och uttrycka sina åsikter ler han lite.

– Om man inte vill skriva vad man tänker behöver man inte vara journalist, då kan man jobba i trädgården istället.

Ömer sympatiserar med den muslimska tänkaren Fethullah Gülen och har i sina artiklar ofta försvarat honom mot Erdogans anklagelser. När Erdogan anklagade Gülen för att ligga bakom kuppförsöket, inledde regeringen genast en utrensning av personer som man hävdar sympatiserar med honom. Bland annat har tiotusentals domare och lärare förlorat sina jobb och många av dem har gripits.

Inget av det här kom oväntat för Ömer. På morgonen den 16 juli, dagen efter kuppförsöket, lämnade han Istanbul och körde hem till en släkting på landsbygden för att gömma sig. Ömer valde sedan att satsa allt på ett kort: han tog sig till Istanbuls flygplats tillsammans med en vän som hade arbetat ideellt i en Gülen-skola.

Flera av Ömers vänner har också försökt att lämna Turkiet men stoppats av polisen på flygplatsen. Han såg därför inte särskilt positivt på möjligheten att lyckas, men köpte så snabbt han kunde en biljett till första bästa flyg. Det råkade bli ett flyg till Frankfurt i Tyskland.

– När jag planet lyfte från Istanbul kände jag en stor lättnad.

Från Frankfurt reste Ömer och vännen vidare till Sverige, ett land som Ömer förknippar med demokrati och frihet. Han har varit på besök här två gånger tidigare och på flygplatsen togs han emot av en vän. Hemma hos honom bor Ömer nu.

Den närmsta framtiden ser mycket, mycket mörk ut

Ömer har nu sökt asyl. På Migrationsverkets mottagningscentra mötte han flera andra turkar som gör samma sak.

– Den närmsta framtiden ser mycket, mycket mörk ut, säger Ömer.

– Men vi kan inte leva utan hopp. Jag hoppas att den svenska regeringen ska hjälpa mig och andra människor som riskerar att gripas i vår svåra situation.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons