Annons

Turkisk militäroperation inledd mot YPG

Ett rökmoln stiger från den syriska sidan i gränsstaden Kilis i Turkiet. Den turkiska armén bombar området för att radera ut kurdisk milis.
Ett rökmoln stiger från den syriska sidan i gränsstaden Kilis i Turkiet. Den turkiska armén bombar området för att radera ut kurdisk milis. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Turkiska attackplan bombar kurdiska YPG-mål i Afrin i nordvästra Syrien, meddelar Turkiet. Flygattacken är ett led i en turkisk operation kallad Olive Branch mot den kurdiska milisen.

Under strecket
TT-Reuters-AFP
Publicerad

Ett turkiskt militärfordon i närheten av den syriska gränsen.

Foto: AP/TTBild 1 av 2

President Tayyip Erdogan talar om militäroperationen inför anhängare i staden Kutahya i västra Turkiet.

Foto: Kayhan Ozer/AP/TTBild 2 av 2

Ett turkiskt militärfordon i närheten av den syriska gränsen.

Foto: AP/TTBild 1 av 2

President Tayyip Erdogan talar om militäroperationen inför anhängare i staden Kutahya i västra Turkiet.

Foto: Kayhan Ozer/AP/TTBild 2 av 2
1/2

Ett turkiskt militärfordon i närheten av den syriska gränsen.

Foto: AP/TT
2/2

President Tayyip Erdogan talar om militäroperationen inför anhängare i staden Kutahya i västra Turkiet.

Foto: Kayhan Ozer/AP/TT

– Våra väpnade styrkor har påbörjat en offensiv i syfte att förstöra delar av YPG, säger premiärminister Binali Yildirim i ett tv-tal.

Landets armé bekräftar att man inlett en större militär mark- och flygoperation kallad Olive Branch på eftermiddagen. Operationen riktar in sig på den kurdiska milisen YPG som kontrollerar området, men även mot IS-jihadister.

Enligt armén ska operationen ske "med respekt för Syriens territoriella integritet".

– Vi kommer att stegvis förstöra terrorkorridoren så som vi gjorde i operationerna i Jarabulus och al-Bab, med start från väst. Afrin-operationen har de facto startat på fältet. Manbij blir nästa, sade Turkiets president Tayyip Erdogan i samband med att han tidigare under dagen talade till anhängare i staden Kutahya i västra Turkiet.

Nio människor, bland dem sex civila och tre ur den stridande milisen, har dödats i flygattackerna, meddelar en talesperson för YPG till Reuters. Krigsplan har cirklat över staden och flera byar runt omkring har förstörts, enligt denne. Det är än så länge inga direkta strider mellan turkiska styrkor och YPG utan enbart skärmytslingar, säger talespersonen Rojhat Roj.

Annons
Annons

Boende i Afrin gömmer sig i sina hem och söker skydd, enligt en civil kurdisk tjänsteman. Pro-turkiska rebeller har också börjat gå in i Afrin, rapporterar den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

YPG kommenterar situationen med att "vi har inget val annat än att slå tillbaka", rapporterar Reuters.

Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet, beskriver situationen som allvarlig.

– Striderna riskerar att öka ytterligare, YPG här är en av de få militära styrkorna som kan hålla emot Assad (Syriens president) och hålla andra delar av Syrien. Det är turkarna beredda att krossa för sina nationella säkerhetsintressen.

Nyheten om den turkiska militäroperationen oroar Moskva som uppmanar till återhållsamhet. Ryssland kommer att stödja Syrien diplomatiskt och kräva att FN uppmanar Turkiet att stoppa operationen, säger en ledamot i det ryska överhusets säkerhetsutskott till den Moskvatrogna ryska nyhetsbyrån Ria.

Ryska trupper dras nu tillbaka från området, enligt försvarsdepartement.

Turkiet betraktar den kurdiska milisen i Syrien, YPG, som en förlängning av gerillarörelsen PKK, som i årtionden fört väpnad kamp mot centralmakten i sydöstra Turkiet. President Erdogan har upprepade gånger sagt att han kommer att krossa den syrisk-kurdiska milisen i Afrin.

Militära attacker riktade direkt mot områden som kontrolleras av kurdisk milis öppnar för en ny fas i kriget i Syrien. YPG har varit en nyckelallierad till bland annat USA i kriget mot terrororganisationen IS. Operationen inleds samtidigt som Turkiets relation med USA försämrats kraftigt.

– Det blir en konflikt här mellan USA och Turkiet. Den bottnar sig i att amerikanarna inte vill göra en stor militär intervention i Syrien. USA stödjer de styrkor som är emot IS i första hand och de som arbetar mot Assad i andra hand, säger Jan Hallenberg.

Han tror att situationen kommer att leda till ännu sämre relationer mellan USA och Turkiet men att våldet trappas ner.

– Jag tror inte det blir jättelika stridigheter. Jag skulle gissa att amerikanska militärer och politiker i Washington ringer upp turkarna och undrar vad de håller på med, säger Hallenberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons