Annons

Peter Alestig:Tusenlappar att spara på att bo mer klimatsmart

Vi har plockat den lägst hängande frukten. Men det finns mycket kvar att göra när det gäller våra bostäders klimatpåverkan. Och, som en av de hetaste trenderna bland bolån indikerar: mycket pengar att spara.

Under strecket
Publicerad

Under Almedalsveckan i Visby förra året syntes ”det vandrande huset”, en del i projektet ”Bygg klimatsmart” från Informationscentrum för hållbart byggande.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Under Almedalsveckan i Visby förra året syntes ”det vandrande huset”, en del i projektet ”Bygg klimatsmart” från Informationscentrum för hållbart byggande.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Under Almedalsveckan i Visby förra året syntes ”det vandrande huset”, en del i projektet ”Bygg klimatsmart” från Informationscentrum för hållbart byggande.
Under Almedalsveckan i Visby förra året syntes ”det vandrande huset”, en del i projektet ”Bygg klimatsmart” från Informationscentrum för hållbart byggande. Foto: Henrik Montgomery/TT
Testa din egen klimatpåverkan – gör Klimatkalkylatornsvd.se

Tänk om alla Sveriges branscher kunde skryta med att ha minskat sina utsläpp med 90 procent på 30 år. Det är precis vad som har hänt med våra bostäder. Orsaken är framför allt denna: vi eldar inte längre olja för att värma våra hem.

Nu ska det sägas: siffrorna är något förvillande, då utsläppen för uppvärmningen av våra hem har flyttats i bokföringen, från en kolumn till en annan. När vi värmer våra hem med fjärrvärme och el, hamnar utsläppen i stället i energisektorn. Men det är ändå en imponerande minskning av klimatpåverkan som vi talar om.

Annons
Annons

Ett annat område har dock länge varit en blind fläck i våra bostäders klimatpåverkan: själva byggandet, med tunga utsläpp från klimatbovarna betong och stål. De två industriernas klimatpåverkan kan knappt överdrivas. När Sveriges Natur nyligen sammanställde de största CO2-utsläpparna i Sverige, hamnade stålföretaget SSAB på första plats med 4,9 miljoner ton CO2-utsläpp. På andra plats? Cementa, som ökade sina utsläpp med 150 000 ton förra året, och nådde 2,4 miljoner ton.

Nu är detta ingen blind fläck för branschen själv. När IVA (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien) – i samarbete med bland andra NCC, Sveriges Byggindustrier och Byggmaterialindustrierna – i ett projekt 2014 granskade just byggandets klimatpåverkan, drog de en tankeväckande slutsats. I ett nytt, energieffektivt flerfamiljshus av betong är byggprocessens klimatbelastning lika stor som driften av huset de kommande 50 åren (förutsatt att man har en ”nordisk elmix” och genomsnittlig mängd fjärrvärme).

Man får låna till en lägre ränta om man köper en klimatcertifierad bostad.

Här finns fler frukter att plocka, med andra ord. För de flesta av oss, som redan har en bostad, gäller det att se till att renoveringsarbeten görs med klimathänsyn. Och det finns gott om pengar att spara på köpet, inte minst inom energieffektivisering. Bostadsrättsföreningar kan också få stöd för energikartläggning av Energimyndigheten.

Men utöver detta finns faktiskt ett för många säkert okänt incitament för mer klimatvänliga hus: gröna bolån. Alla storbankerna, och statliga SBAB, erbjuder olika varianter av gröna bolån, där man får låna till en lägre ränta om man köper en klimatcertifierad bostad. Och här är det fina i kråksången: det gäller inte bara den som tar nya lån – utan även befintliga bolånekunder.

Annons
Annons

Vad krävs då? I princip samma sak hos alla bankerna. Bostaden du köper eller bor i ska ha antingen ha energiklass A eller B, vara Svanenmärkt, eller ha guld- eller silvercertifiering enligt Sweden Green Building Council. Certifierade passivhus ger också rabatt.

Och att byta till ett grönt bolån känns omedelbart i plånboken. Rabatten är på 10 punkter – eller 3 000 kronor om året, för den som har ett lån på 3 miljoner kronor. SBAB är mest ”generöst”, och ger rabatt även för energiklass C, men då endast 5 punkter.

Att trenden med gröna bolån är så stark just nu har en enkel förklaring – och visar hur marknaden faktiskt, med rätt incitament, kan styra om hela samhället i en mer klimatvänlig riktning. Just nu finns ett enormt sug efter gröna obligationer, men det finns ett underskott på gröna projekt. Det gör att pengar flockas till de gröna obligationer som finns, något som bankerna naturligtvis vill slå mynt av. Med de gröna bolånen sätts de gröna pengarna i rullning, från investerare och ut till bolånetagare. Och i slutändan får vi, förhoppningsvis, en stark drivkraft att bygga mer klimatvänliga bostäder.

Rättelse: I en tidigare version stod att det finns stöd att söka hos Boverket för energieffektivisering av hyresfastigheter. Det stödet är avvecklat sedan 31 december 2018.

Efter reklamen visas:
Familjen som klimatoptimerat sitt hem
Testa din egen klimatpåverkan – gör Klimatkalkylatornsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons