Annons

Tusentals flyr brand i grekiskt flyktingläger

Tusentals migranter har flytt från ett av de största flyktinglägren som finns på ön Lesbos i Grekland sedan anläggningen "uppenbart satts i brand", enligt polisen.

Under strecket
TT
Publicerad

Morialägret på ön Lesbos.

Foto: Tore Meek/TTBild 1 av 1

Morialägret på ön Lesbos.

Foto: Tore Meek/TTBild 1 av 1
Morialägret på ön Lesbos.
Morialägret på ön Lesbos. Foto: Tore Meek/TT

– Mellan 3 000 och 4 000 migranter har flytt från Moria-lägret, uppger en källa inom polisen.

150 minderåriga har evakuerats till en barnby som finns på ön, enligt källan som också säger att starka vindar bidrog till att eldsvådan spred sig snabbt.

Washington Post rapporterar att ingen av de boende i lägret skadades fysiskt i samband med eldsvådan.

Polisen utreder möjligheten att några av de boende kan ha startat branden, enligt tidningen. AFP:s poliskälla säger att det inte "finns något tvivel" om att eldsvådan startades avsiktligt av dem i lägret.

Trångboddhet och långa handläggningstider för asylärenden har tidigare lett till spänningar i Moria-lägret, och vid flera tillfällen har det varit spänt mellan olika etniska grupper. Människorättsgrupper har upprepade gånger kritiserat de grekiska flyktinglägren, bland annat för överbeläggning och dåliga sanitära förhållanden.

Över 60 000 migranter och flyktingar befinner sig i Grekland, där de flesta vill försöka resa till Tyskland och andra, rikare EU-länder. Men det har blivit omöjligt sedan flera länder i Östeuropa och Balkan stängt sina gränser.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons