Annons

Tusentals i protest mot mordvåg i Colombia

Människor protesterar på Bogotás gator efter en våg av mord på aktivister.
Människor protesterar på Bogotás gator efter en våg av mord på aktivister. Foto: Ivan Valencia/AP/TT

Tusentals människor marscherade på fredagen på Colombias gator i protest mot en våg av mord på aktivister i landet.

Under strecket
TT
Publicerad

I flera större colombianska städer samlades demonstranter med banderoller som löd "försvara freden".

– De dödar oss, men frön av liv och värdighet föds, sade Luis Acosta som var en av de som protesterade i huvudstaden Bogotá.

Sedan det historiska fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och vänstergerillan Farc slöts 2016 har flera hundra människorättsaktivister dödats i landet. Enligt Colombias ombudsman rör det sig om 462 aktivister som fått sätta livet till.

I staden Cartagena anslöt sig president Iván Duque till protesterna, men möttes av hån från demonstranterna.

De omfattande protesterna startade som ett svar på mordet på aktivisten María del Pilar Hurtado i norra Colombia i förra månaden. En video som spreds efter mordet visar Hurtados son som gråter bredvid hennes döda kropp.

Några demonstranter bar Farc-flaggor i protest mot bristande säkerhet för deras medlemmar. Enligt gruppen har nästan 200 Farcmedlemmar och anhöriga till dem dödats sedan fredsavtalet. Tidigare i juli bad president Duque FN att förlänga sin bevakning av hur fredsavtalet efterlevs.

Beväpnade narkotikasmugglare, rebeller från Nationella befrielsearmén (NLA) och landets militära styrkor anklagas för att ligga bakom morden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons