Annons

Tusentals IS-krigare försvunna efter kalifatets fall

Kalifatet har fallit. Städerna Raqqa och Mosul har befriats från IS och nu flyr tusentals av terrorsektens krigare Syrien och Irak. Men vart tar de vägen?

– De tillresta IS-krigarna vill tillbaka hem nu, säger IS-experten Evin Ismail.

Under strecket
Publicerad
Foto: Felipe Dana/TT Bild 1 av 1

1 / 6

Så många IS-krigare fanns som mest

Foto: Felipe Dana/TT

Det totala antalet IS-krigare när kalifatet var som störst är omdiskuterat, uppgifter varierar mellan 70 000 och 200 000.

Analysorganisationen The Soufan Center, TSC, har sedan 2013 kartlagt utländska stridande som anslutit sig till IS. I en rapport från i oktober i år uppskattar de att det rör sig om 30 000 tillresta från 110 olika länder.

Cirka 300 av de tillresta kom från Sverige. Av dessa stoppades 55 av turkisk gränspolis innan de lyckades korsa gränsen.

När kalifatets administrativa huvudstad Raqqa befriades i oktober hittades stora mängder personuppgifter om gruppens stridande.

19 000 av namnen var sedan tidigare hos Interpol. De hade varit där.

Men vart tog de vägen sen?

LandAntal IS-resenärerVarav återvändande
Ryssland3417400
Saudiarbien3244760
Jordanien3000250
Tunisien2926800
Frankrike 1910271
Sverige300126
Annons
Annons
Foto: Manu Brabo/TT Bild 1 av 1

2 / 6

Hur många IS-krigare finns kvar?

Foto: Manu Brabo/TT

Enligt uppgifter från den USA-ledda koalitionen finns efter fritagandet av Mosul och Raqqa endast 1 000 IS-krigare kvar i Syrien och Irak. I kalifatets bästa dagar kontrollerade gruppen ett område på över 45 000 kvadratkilometer. Idag är den siffran nere på under 5 000 kvadratkilometer.

Utöver de stridande i Irak/Syrien uppskattas även runt 500 krigare befinna sig i inbördeskrigets Libyen, en siffra som dock är omdiskuterad.

TSC uppger att 112 av de 300 svenskar som reste för att ansluta sig fortfarande finns kvar i Syrien/Irak. Lite är dock känt om deras öde.

Annons
Annons
Foto: Hussein Malla/TT Bild 1 av 1

3 / 6

De döda: ”Användes som kanonmat”

Foto: Hussein Malla/TT

Amerikanska marktrupper har hävdat att upp till 80 000 IS-krigare har dödats sedan 2013 i Syrien/Irak. Av dessa uppger de att 25 000 varit utländska stridande.

Siffrorna har dock ifrågasatts, enligt brittiska underrättelsetjänsten har exempelvis endast 200 av de 850 brittiska IS-resenärerna omkommit.

– De utländska krigarna användes som kanonmat, de var de första att skickas till fronten. De män som överlevt så här länge är de som haft andra roller än krigare, till exempel att jobba med propaganda, säger Evin Ismail, doktorand i sociologi vid Uppsala universitet, som sedan 2013 dagligen följt IS på sociala medier.

Annons
Annons
Foto: Ryska federala säkerhetstjänsten/TT Bild 1 av 1

4 / 6

De fängslade: ”En merpart”

Foto: Ryska federala säkerhetstjänsten/TT

– Det är nästan omöjligt att säga hur många det rör sig om, men troligen är många av de som lever fast i läger och fängelser i Irak, Syrien, irakiska Kurdistan och Turkiet. För dem är risken stor för osäkra rättsprocesser, säger Evin Ismail.

De fängslade kommer att dömas enligt rådande lagstiftning i landet de fängslats i. Från svenskt håll har detta väckt kritik då flera av länderna fortfarande praktiserar dödstraff, något som Sverige är emot.

Det har även kommit uppgifter om både massavrättningar och tortyr gentemot misstänkta IS-krigare som fängslats.

Annons
Annons
Foto: Foto: AP/TT Bild 1 av 1

5 / 6

Resande till andra länder

Foto: Foto: AP/TT

Den vanligaste flyktvägen ut från Syrien går över den nästan 900 kilometer långa Syrisk-turkiska gränsen. Evin Ismail tror att det är denna väg de flesta flyende IS-krigare tagit.

– I Turkiet kan de leva ganska fritt. Dock kan många inte ta sig tillbaka till sina hemländer då de europeiska länderna inte längre vill ha tillbaka dem.

Nu pekar experter på risken för att IS istället kommer att förflytta sig till andra konflikzoner, så som Jemen och norra Kaukasus i Ryssland.

– Ledningen kanske fortfarande har sin övertygelse och är tillräckligt härdade för att orka strida. Men de flesta tror jag är oerhört krigströtta nu, säger Evin Ismail.

Annons
Annons
Foto: Foto: AP/TT Bild 1 av 1

6 / 6

Utmaningen nu – återvändarna

Foto: Foto: AP/TT

Enligt TSC har nu runt 5 600 av de utländska stridande återvänt till sin hemländer, av dessa uppges 126 vara svenskar.

– De som reste ner gjorde det med föreställningen att de skulle leva lyxliv i kalifatet. Nu finns det inte längre och då vill de inte stanna i en fattig krigshärd. De vill nog bara hem nu, säger Evin Ismail.

Evin Ismail tror att den stora utmaningen i väst därför kommer bli att bestämma vad man ska göra med de som återvänder.

– De som lyckats återvända är ofta kvinnor som inte själv stridit, många gånger väldigt unga. Både juridiskt och moraliskt är det knepigt.

Annons
Annons
Annons
Annons