Undersköterskor har fått nog: ”Vi orkar inte”
Över 16 000 personer har skrivit på ett upprop för bättre arbetsförhållanden för undersköterskor. På torsdagen lämnades listan över till socialminister Lena Hallengren (S).
– Många väljer att sluta för att det är svårt att kombinera schemat med ett privatliv, säger Sonja Höök, undersköterska.

Tusentals undersköterskor i protest mot arbetsvillkoren
I sensommarsolen genomfördes en protest på Mynttorget i Stockholm på torsdagsförmiddagen. Ett trettiotal deltagare, flera fackföreningsrepresentanter och de flesta riksmedier var där.
Utöver i Stockholm demonstrerades det i Tingsryd, Jönköping, Skurup, Borlänge och Tranås under dagen. Undersköterskan Sonja Höök är med och arrangerar träffen i huvudstaden.
– Vi orkar inte. Många väljer att sluta för att det är svårt att kombinera schemat med ett privatliv. Du jobbar ofta sent på kvällen och sen tidigt på morgonen igen. Vi vill göra ett bra jobb, men måste få förutsättningar för det.
Marie Wiberg och Jenny Klingstam arbetar på Hälleborgs äldreboende i Västerås och ligger bakom kampanjen Undersköterskeupproret , som har över 16 000 namnunderskrifter.
– Vi är galet nöjda och stolta över att så många har skrivit under, säger Marie Wiberg.
De skapade Undersköterskeupproret efter att regeringen i april aviserade att 310 miljoner i en riktad satsning på äldrevården föll bort i vårändringsbudgeten. Men upproret handlar även om bättre arbetstider, högre bemanning, högre lön och en rimlig arbetsbörda. Initiativtagarna menar att det är viktigt att yrkets status höjs.
– Man talar ofta om sjuksköterskor och lärare, att de behöver högre lön och fler anställda. Men det gäller även oss undersköterskor. Om inte vi fanns skulle inte vården fungera, säger Marie Wiberg.
Tidigare på dagen träffade hon och Jenny Klingstam socialminister Lena Hallengren (S) för lämna över de 16 000 namnunderskrifterna.
– Det var trevligt. Hon (Lena Hallengren, red. anm.) visade verkligen intresse och engagemang. Vi ska ha fortsatt kontakt, säger Jenny Klingstam.
Lena Hallengren säger till SvD att det var ett bra och givande samtal.
– Jag upplever att engagemanget och ambitionen är lika. Vi brinner båda för att skapa en bra välfärd för våra äldre.
Vad kommer regeringen att göra för undersköterskorna?
– Jag vill understryka att kommunerna bär ansvaret. Både kommunala och privata äldreomsorgsföretag har ett ansvar att erbjuda goda arbetsvillkor. Men jag kommer som socialminister att reglera undersköterskyrket så att inte vem som helst kan arbeta som det.
Hur uppfattar du undersköterskors arbetsvillkor i dag?
– Det är den största yrkesgruppen i Sverige så det är svårt att uttala sig om, men det är klart att man ser behov av att göra satsningar och förstärka med fler kollegor, säger Lena Hallengren.
Hon skyller minskning i anslag på M-KD-budgeten i fjol och menar att regeringen inte skär ner på äldrevården.
– Förslagen i den budget som röstades igenom var bristfälliga och saknade tillräckliga underlag för att kunna genomföras under 2019. Vi valde därför att i stället ta fram 500 miljoner i ett stöd direkt till kommunerna som fördelades utifrån antalet äldre i respektive kommun.