Annons

”Tusentals vill hoppa av” – bostadstvist i långbänk

Advokater och jurister är överlastade av frågor från privatpersoner om möjligheterna att avbryta köp i nyproduktionen. ”Det är troligen tusentals som försöker hoppa av”, säger advokaten Jörn Liljeström.

Under strecket
Publicerad

Oscar Properties nybygge "Brf Stettin 7", även kallad 79&Park på Sandhamnsgatan i Stockholm. 

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Oscar Properties nybygge "Brf Stettin 7", även kallad 79&Park på Sandhamnsgatan i Stockholm. 

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Oscar Properties nybygge "Brf Stettin 7", även kallad 79&Park på Sandhamnsgatan i Stockholm. 
Oscar Properties nybygge "Brf Stettin 7", även kallad 79&Park på Sandhamnsgatan i Stockholm.  Foto: Tomas Oneborg

I det tysta har allt fler tvister om bostadsrättsköp i nyproduktionen lagts på hög i domstolarna. Veidekke, Peab, Oscar Properties, SSM – en rad byggbolag har nu föreningar som ligger i tvist med sina köpare. Samtidigt uppger privatpersoner och jurister att många försöker förhandla direkt med byggbolagen.

– Vissa köpare försöker själva förhandla fram en lösning, eller bara rådgör med en jurist. Men andra har valt att stämma byggbolagens föreningar. Enbart jag har nu över dussinet sådana stämningar, berättar Jörn Liljeström vid Creo Advokater.

Totalt räknar han med att ”det är troligen tusentals som försöker hoppa av”. De fall som också prövas i domsol tror han kommer att leda till domar framåt mars-april 2019 eller framåt nästa sommar.

Annons
Annons

– Ett exempel på hur lång tid det kan ta, är att en av mina klienter stämde i tingsrätten den 1 februari i år. Först nio månader senare har tingsrätten satt upp ”tid för förberedelser”, alltså ett förberedande möte, berättar Jörn Liljeström.

SvD berättade om de första stora tvisterna i vintras. SSM:s köpare i Brf West Side Solna hade drabbats av upp till två års försenad inflyttning och ville avbryta bostadsaffärerna, något som SSM-föreningar vanligen nekar. Enbart i West Side Solna är det idag 55 avhoppare som hävt sina köp genom samma advokat.

– Visst tar det sin tid. Det är något av ett maratonlopp, säger även advokaten Thomas Karlsson vid Altrium Advokatbyrå som även han berättar att det pågår tvister i en mängd olika föreningar.

Köparna – eller konsumenterna – uppfattar att det är bostadsutvecklarna som vinner på att dra ut på processerna. Men samtidigt står ryktet för nyproduktionen på spel om årslånga rättsprocesser med arga köpare blir den nya bilden av bostadsrättsproduktion. Och skulle en viktig dom till sist gå byggbolagen emot kan i miljardbelopp stå på spel.

– Med lite tur kan vissa delfrågor avgöras separat i någon av alla de här processerna. Till exempel skulle frågan om hur oprecis en ”tidpunkt” för upplåtelse får vara, kunna avgöras separat och kunna leda till en snabb kedjereaktion, hoppas advokaten Jörn Liljeström.

I somras berättade SvD om köparen ”Joanna, 29”, som i en första uppmärksammad tingsrättsdom fick rätt att häva sitt köp därför att hennes nya bostadsrätt var ett par månader försenad. Men domen om Joannas hävda bostadsrättsköp överklagades av den byggande koncernen till Svea hovrätt. Och trots att prövningstillstånd gavs redan 24 augusti, uppger Svea hovrätt att det inte blir någon dom i fallet Joanna under 2018. Till exempel har byggbolaget fått extra tid ända till 19 november att yttra sig över Joannas berättelse om brister och förseningar.

Som SvD berättat ingriper inte statliga myndigheter som Boverket eller Konsumentverket i konflikterna mellan konsumenter som råkar illa ut med sina förhandsavtal. Dåvarande bostadsminister Peter Eriksson uppgav i somras att praxis får fastställas domstolsvägen, utifrån rådande lag.

Sverige saknar tydlig lagstiftning om hur länge köpare kan hållas bundna vid bostadsköp vid förseningar, men enligt bostadsrättslagens förarbeten, för nära 30 år sedan, framgick att en ”tidpunkt” för sådant som upplåtelse av en bostadsrätt handlar om några veckor.

Striden mellan försenade byggbolag och ovilliga köpare lär rulla på.

– Praxis är att byggbolagens föreningar säger att de återkommer om en vecka, men att de sedan inte gör det. På så vis går det långsamt i varje led, säger Jörn Liljeström.

Efter reklamen visas:
Nu reas nyproduktion ut
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons