Annons

Svaret från EU: Brexit kan förlängas – med ett villkor

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: Frank Augstein/AP
Rakel Lennartsson / Omni Ekonomi
Uppdaterad
Publicerad
Donald Tusk.
Donald Tusk. Foto: Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk gjorde ett kort uttalande på en presskonferens på onsdagseftermiddagen, efter att ha bekräftat att han tagit emot Mays begäran om att förlänga brexit till 30 juni.

– Jag tror att en kort förlängning kan vara möjlig, men den kommer att vara villkorad av att parlamentet antar Mays avtal, säger han.

Donald Tusk baserade sin bedömning på konsultationer med de 27 EU-ledarna. Detta betyder att EU-toppmötet på torsdag-fredag bör kunna godkänna Mays begäran.

Annons

Men enligt ett läckt dokument till Financial Times väntas EU göra hårt motstånd mot en förlängning. Enligt Bloomberg kan EU:s besked dröja till nästa vecka.

EU-kommissionen säger enligt BBC att Storbritannien måste delta i valet till EU-parlamentet den 23 maj, om de skjuter på utträdet till den 30 juni.

Frankrikes utrikesminister vill ha garantier för att Mays strategi är trovärdig.

Tusk tror inte att extra EU-toppmöte nästa vecka kommer att behövas direkt.omniekonomi.se EU bollar hårt tillbaka och säger att May kan behöva vänta till nästa vecka på slutgiltigt besked bloomberg.omniekonomi.se Tyskland har välkomnat Mays plan reuters.com EU-toppmötet på torsdag-fredag kommer att behandla Mays förfrågan, men oklart om det blir beslut direkt.omniekonomi.se The Guardian theguardian.com BBC bbc.com Sky News news.sky.com Frankrike kommer inte att godkänna en förlängning av det brittiska EU-utträdet utan "garantier" reuters.com Pundet faller mot alla valutor (betallänk) ft.com
Annons
Annons

Donald Tusk.

Foto: Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons