Annons

”Nån lättkränkt kunde inte köpa mat mitt i natten”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund gjorde debut som talare i Almedalen på söndagskvällen. Fokus låg på klimatet och den biologiska mångfalden.

Under strecket
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund premiärtalade i Almedalen och inledde med att ta upp mångfalden. Men han talade inte som L-ledaren Nyamko Sabuni i en uppmärksammad Expressenintervju om mångfaldssamhällets baksida – utan om mångfalden i naturen.

– Jag tillhör inte dem som bara uppskattar tystnaden i naturen. Jag har också blivit rädd för den. För det har blivit tystare där på vandringsturen.

Han tog upp massutrotningen av arter som FN konstaterat.

– Nyheten skakade om oss i ett dygn, men det borde ju vara toppnyhet än i dag. I varenda nyhetssändning borde politiker och andra makthavare stå till svars om hur vi ska stoppa det här, sa han.

– Nästa dag var det någon kändis som hade bytt frisyr eller någon lättkränkt ledarskribent som inte kunde köpa svensk mat mitt i natten.

Han talade om hur det var tydligt att se vilka som var skurkarna när han var liten, tjuvjägarna som jagade pandor och noshörningar. Men hur ska vi hantera att vi är skurken?

– Varför väljer vi att snooza när regnskogen huggs ner, fisken i havet tar slut och insekterna försvinner?

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

”Jag älskar att äga tillsammans”

Efter reklamen visas:
Bolund: "Glad att Sabuni lyfter klimatfrågan"

Per Bolund frågade publiken om de kom ihåg när Moderata ungdomsförbundet hade en kampanj där det stod ”Jag älskar att äga” på knapparna.

– Vi borde starta en kampanj där det står ”Jag älskar att äga tillsammans”, sa Bolund och fick applåder.

Han talade om reparationer, uthyrning, delning och second hand, som han menar kan vara med och skapa en hållbar konsumtion.

– Grönt är inte en färg, det är en inställning. Ett förhållningssätt till förändring. När köp-och-släng-samhället kört in i väggen, då visar den gröna ideologin att det finns alternativ. Där vi tar hand om, reparerar och förnyar i stället för att köpa nytt, kasta och föröda.

Han tog upp att svenskarna inte använder en massa kläder vi köpt. Och att klädföretag skär sönder kläder de inte säljer.

– Enligt en ny rapport från FN går det åt 7500 liter vatten för att producera ett par jeans. Det är lika mycket som en person dricker på sju år. Syns den kostnaden på prislappen?

Bolund vill göra det ännu enklare att reparera saker och sälja saker begagnat och lanserade ett nytt så kallat Hyber-avdrag.

”Måste ta itu med klimatfegisarna!”

Foto: Henrik Montgomery/TT

– Klimatpolitik är inte bara de beslut som fattas, det är också det man väljer att avstå från att göra, fortsatte Per Bolund.

Han lanserade ett begrepp:

– Det är därför som jag brukar säga att vi också måste ta itu med miljöproblemet Klimatfegisarna. För dem spelar det ingen roll hur mycket forskning de läser. De föreslår ändå att man ska bygga nya landningsbanor på Sveriges största flygplats samtidigt som människor väljer att flyga mindre, sa Bolund och fortsatte:

– Under en lång tid har klimatfegisarna kommit undan. De som klagar på att man blir svettig av att anstränga sig.

Men Per Bolund menade att tiden var över då dessa inte behöver stå till svars. Vi befinner oss i ett klimatnödläge, menade Bolund.

– Vi är på väg in i en ny tid, där väljarna belönar den som agerar på hotet mot planeten. Det är inte längre bara Miljöpartiets ansvar att driva klimatpolitiken, det är allas. Och då kommer inte väljarna låta sig bli matade med vackra ord, tro mig, sa han och fortsatte:

– Nu har vi fått meddelande från naturen, forskarna och barnen. När ska de vuxna i det politiska rummet ta av sig hörselkåporna och lyssna?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons