Annons

Folkkäre tv-profilen Svante Grundberg död

Han rökte i rutan med Björn Wallde och spelade jazz, men är nog mest känd för humorklassiker som "Sällskapsresan" och "Göta kanal". Svante Grundberg har dött, 75 år gammal.

– Vi kunde babblas i timtals och älta samma saker, säger Björn Wallde till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Svante Grundberg, 1943–2019. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 3

Lasse Åberg

Foto: Nora Lorek/TT Bild 2 av 3

Rafael Edholm, Janne "Loffe" Carlsson och Svante Grundberg med ölflaskor och flytväst vid premiären för filmen Göta Kanal 2 år 2006

Foto: Jeppe GustafssonTT Bild 3 av 3

Svante Grundberg, 1943–2019. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
Svante Grundberg, 1943–2019. Arkivbild.
Svante Grundberg, 1943–2019. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Svante Grundberg var skådespelare, regissör, producent och manusförfattare, men det är nog som den otursförföljde kanotisten i Göta kanal-filmerna eller som ena delen av duon – där Björn Wallde var den andra – som i SVT:s Nattsudd tittade på musikfilmer, drack och pratade.

– Jag blev väldigt överraskad minst sagt. Det kom väldigt plötsligt. Det är nästan ofattbart. Vi hade inte så livlig kontakt på senare år, men vi pratade i telefon och hade mejlontakt, säger Björn Wallde till SvD.

Han beskriver sin kollega och vän som begåvad och kunnig, inte minst i deras favoritämnen rock n roll och gamla Hollywoodfilmer.

– Sedan var han väldigt rolig, han hade alltid någon vinkel på saker och ting, han såg annorlunda på saker än flertalet, det hade vi väldigt kul åt. Vi hade ungefär gemensamma tankegångar om mycket som omgav oss, vi hade väldigt roligt, säger Björn Wallde och lägger till:

Annons
Annons

Lasse Åberg

Foto: Nora Lorek/TT Bild 1 av 1

– Vi kunde babblas i timtals och älta samma saker.

Lasse Åberg, som regisserade Sällskapsresan, kommenterar dödsfallet till Expressen.

– Vad synd. Han var en väldigt behaglig man, vi hade väldigt trevligt. Han hade en distans som var välgörande, och gjorde de här fantastiska grejerna, med ”Nattsudd”. Han var väldigt påläst om musik, säger han.

Lasse Åberg
Lasse Åberg Foto: Nora Lorek/TT

Det var under studentåren i Lund som Svante Grundberg och Björn Wallde lärde känna varandra. I mitten på 1980-talet omsatte de sin kärlek till musik och film i det kultförklarade tv-programmet "Nattsudd".

"Nattsudd" kan bäst beskrivas som en kameraövervakad efterfest av ett slag som är svårt att föreställa sig i tv i dag: Grundberg och Wallde rökte och groggade strax efter bästa sändningstid, och varvade med att veva gammalt arkivmaterial som svängde.

Medan han var i livet var en av de vanligaste frågorna Grundberg fick den om när "Nattsudd" egentligen skulle släppas på dvd.

Av rättighetsskäl som har med filminslagen att göra har materialet hittills inte kunnat lämna SVT:s arkiv.

– Rubbet är inlåst där, även vårt snack, sade Svante Grundberg till TT i samband med sin 70-årsdag.

Mot slutet av sitt liv återvände Grundberg till nattsuddandet, med "Radio Nattsudd" på lokalradion i Gävle, ett program som marknadsfördes med löftet "rykande inaktuell musik".

Annons
Annons

Rafael Edholm, Janne "Loffe" Carlsson och Svante Grundberg med ölflaskor och flytväst vid premiären för filmen Göta Kanal 2 år 2006

Foto: Jeppe GustafssonTT Bild 1 av 1
Rafael Edholm, Janne "Loffe" Carlsson och Svante Grundberg med ölflaskor och flytväst vid premiären för filmen Göta Kanal 2 år 2006
Rafael Edholm, Janne "Loffe" Carlsson och Svante Grundberg med ölflaskor och flytväst vid premiären för filmen Göta Kanal 2 år 2006 Foto: Jeppe GustafssonTT

Rafael Edholm, som arbetade med Svante Grundberg i ”Göta Kanal”-uppföljarna, säger till tidningen att beskedet är sorgligt.

– Han var en fantastisk människa både framför kameran och bakom. Vi hade skitkul tillsammans. Det var en ära att få jobba tillsammans. Mina tankar går till hans nära och kära, säger Rafael Edholm.

I en intervju med TT sa han 2013 att de aldrig funnits någon direkt plan för livet, han följde sitt intresse.

– Man kan säga att jag, icke simkunnig, har jumpat på isflak över livets ström. Märkligt att man inte druttat i oftare.

Här finns flera program med Svante Grundberg på SVT Öppet arkiv, bland annat från Nattsudd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons