Annons

Patricia Hedelius:TV4-affären kan vara öppningen som staten har väntat på

Affären mellan Bonnier Broadcastings TV4 och delvis statligt ägda Telia ser ut att kunna få grönt ljus av EU.
Affären mellan Bonnier Broadcastings TV4 och delvis statligt ägda Telia ser ut att kunna få grönt ljus av EU. Foto: Claudio Bresciani/TT, Jessica Gow/TT

Telias hårt kritiserade köp av Bonnier Broadcasting ser ut att vinkas igenom av EU-kommissionen. Frågan är om regeringen, som gärna äger statliga bolag men inte TV4, deppar – eller nu ser en gyllene chans att göra sig kvitt ett stort problem.

Under strecket
Publicerad

Regeringen samlades för budgetförhandlingar på Harpsund den 16 augusti.

Foto: Henrik Montgomery/TT

I förra veckan kom uppgifter om att Telia erbjudit sig att göra eftergifter för att blidka EU-kommissionen och övertyga den om att köpet av Bonnier Broadcasting inte skulle äventyra konkurrensvillkoren på tv-marknaden, rapporterade Reuters.

Telia uppgavs bland annat erbjuda garantier för att andra tv-distributörer i Sverige och Finland ska få en rättvis och rimlig tillgång till de Bonnierägda tv-kanalerna som Telia lagt bud på.

Löften om garantier ska också ha räckt för att EU:s konkurrensmyndighet ska ge affären grönt ljus rapporterar Dagens Industri och hänvisar till källor.

Nu ser alltså den politiskt obekväma bollen med ett stort statligt ägande av TV4 i kombination med public service ut att kunna bli verklighet. Detta i ett läge där svenska medieföretag kämpar med näbbar och klor för sin överlevnad.

En försäljning av Telia skulle kunna innebära runt 70 miljarder kronor klirr rakt in i statsbudgeten.

Tidigare har också både statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson kritiserat affären med hänvisning just till TV4.

Annons
Annons

Regeringen samlades för budgetförhandlingar på Harpsund den 16 augusti.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Tidigare näringsminister Mikael Damberg har uttryckt det som att han inte är helt imponerad. ”Det är viktigt för regeringen med mångfald i media”, sade Mikael Damberg (S), en kritik som även hans efterträdare Ibrahim Baylan (S) stämt in i.

Men i och med EU-kommissionens gröna ljus fås känslan att landets politiker blivit överkörda. Men det kan finnas en agenda som vi inte känner till.

Regeringen samlades för budgetförhandlingar på Harpsund den 16 augusti.
Regeringen samlades för budgetförhandlingar på Harpsund den 16 augusti. Foto: Henrik Montgomery/TT

Om affären blir av kan S+MP-regeringen hitta argument för att sälja Telia-aktierna. Staten äger 38 procent av bolaget i dag. En försäljning skulle kunna innebära runt 70 miljarder kronor klirr rakt in i statsbudgeten.

Det är till och med stora siffror i budgetsammanhang och skulle ge regeringen ett ordentligt svängrum för finansminister Magdalena Andersson under resten av mandatperioden.

Det svenska argumentet mot att sälja har länge varit att Telia sitter på strategiska tillgångar ur ett försvarsperspektiv. Här är det värt att påminna om att finska staten tänkt tvärtom och sedan länge avvecklat sitt ägande i Telia (som tidigare finska statliga Sonera ingår i).

Om TV4-affären blir verklighet skapas en betydligt farligare situation med ett nära 100-procentigt statligt inflytande i etermedia.

Det går också att hävda att om TV4-affären blir verklighet skapas en betydligt farligare situation med ett nära 100-procentigt statligt inflytande i etermedia. För i demokratier finns inga garantier för att framröstade makthavare alltid är ”goda” makthavare. Det finns flera historiska exempel på farliga ledare och diktatorer som röstats fram på demokratisk väg. Dessutom är public service-avgiften numera en skatt, även om den inte går in i samma skattkista som övriga.

Telias vd Johan Dennelind har varit öppet kritisk till staten som ägare. Om affären med Bonnier går igenom kan Johan Dennelind tydligt ha bäddat för att hans efterträdare i alla fall kanske slipper en statlig överrock som bedriver bolagsstyrning via media. Också en händelse som ser ut som en tanke.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons