Annons

”En terrorcell av aldrig tidigare skådat omfång”

Två år efter Bataclan ruvar fortfarande terrorhotet över Frankrike, och polis- och säkerhetstjänst har fått svepande rättigheter att ta till oortodoxa metoder i terroristjakten. Oron växer för att franskfödda, nu besegrade IS-krigare ska försöka återvända från Syrien till Frankrike med hämnd i sinnet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Attentatet i Paris för två år sedan dödade 130 personer och skadade flera hundra, de flesta av dem inne i konsertlokalen Bataclan. (Arkivbild)

Foto: Thibault Camus/APBild 1 av 1

Attentatet i Paris för två år sedan dödade 130 personer och skadade flera hundra, de flesta av dem inne i konsertlokalen Bataclan. (Arkivbild)

Foto: Thibault Camus/APBild 1 av 1
Attentatet i Paris för två år sedan dödade 130 personer och skadade flera hundra, de flesta av dem inne i konsertlokalen Bataclan. (Arkivbild)
Attentatet i Paris för två år sedan dödade 130 personer och skadade flera hundra, de flesta av dem inne i konsertlokalen Bataclan. (Arkivbild) Foto: Thibault Camus/AP

På måndagen är det två år sedan som IS-anknutna terrorister i spridda attentat i Paris dödade 130 personer och skadade flera hundra, de flesta av dem inne i konsertlokalen Bataclan där sju självmordsbombare utlöste sina bomber efter att de först skjutit med Kalasjnikovs mot konsertpubliken. Andra attentat ägde rum på uteserveringarna till ett par restauranger i samma kvarter, och på fotbollsarenan Stade de France.

President Emmanuel Macron och hans företrädare François Hollande ska på förmiddagen lägga ner blomsterkransar och hålla en tyst minut på alla de drabbade platserna, och sedan träffa anhöriga till de mördade framför stadshuset i Paris.

Än så länge har ingen fällts för dåden. Endast en av terroristerna som utförde dem, Saleh Abdeslam, som tros ha varit en av hjärnorna, är fortfarande i livet. Han hålls inlåst i ett högriskfängelse utanför Paris. I nästa månad ska han infinna sig i en domstol i Belgien, där han ska få sin dom för att ha skjutit mot polisen då han greps i centrala Bryssel, efter fyra månader på flykt.

Annons
Annons

Vi har stött på en terrorcell av aldrig tidigare skådat omfång.

Polisutredningen om Parisattackerna är enorm. Tretton personer är misstänkta för delaktighet i planeringen av dem – fem har gripits i Belgien, sju i Frankrike och en i Turkiet. Andra tros vara kvar bland spillrorna av det nu besegrade IS i Syrien. I och med terrorgruppen IS nederlag så tror nu franska åklagare att man bland återvändande krigare från Syrien ska kunna gripa fler inblandade.

– Vi har stött på en terrorcell av aldrig tidigare skådat omfång, och vår utredning har avslöjat mycket starka band mellan de olika attentaten den 13 november i Paris men också mellan andra attentat i Frankrike och attentat i Belgien, sade Paris huvudåklagare François Molins i fredags till nyhetskanalen France Info.

Polis- och säkerhetstjänsten skall framöver kunna utropa så kallade ”säkerhetszoner” så fort ett hot detekteras, och utan tidigare godkännande från en domare kunna göra räder mot byggnader.

Vissa namn återkommer i utredningarna av olika attentat: belgisk-marockanske Abdelhamid Abaaoud, till exempel, ska både ha gett order om en attack ombord på ett tåg mellan Amsterdam och Paris i augusti 2015 och varit en av samordnarna bakom attackerna i Paris i november samma år.

För två veckor sedan undertecknade president Emmanuel Macron en mycket omtvistad säkerhets- och antiterroristlag som nu tar vid efter det undantagstillstånd som utlystes direkt efter attackerna för två år sedan.

Bland annat så skall polis- och säkerhetstjänsten framöver kunna utropa så kallade ”säkerhetszoner” så fort ett hot detekteras, och utan godkännande från en domare kunna göra räder mot byggnader, installera avlyssningsapparatur, stänga ner moskéer och andra lokaler inom området som de misstänker hyser hatpredikanter eller terrorister.

Paris huvudåklagare François Molins sade nyligen att terrorceller fortfarande tros planera illdåd i landet, men att nya attacker troligtvis kommer att komma från enskilda individer som tar till ”lågkostnadsmetoder” som att köra bilar in i folkmassor eller attackera människor med kniv.

Frankrike är ett av de länder som har bombat IS-områden i Syrien, och underrättelsetjänst har varnat för att franskfödda IS-krigare kan återvända till moderlandet med hämnd i sinnet.

Enligt en opinionsundersökning utförd av mätinstitutet Ifop, så tror 92 procent av fransmännen att terrorhotet fortfarande är stort.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons