Annons

Två av tre förstår inte regeringens förslag

Regeringens förslag kring vinster i skolan och omsorgen förvirrar väljarna. Två av tre svenskar har inte förstått konsekvenserna av förslaget. Det visar en undersökning som SvD låtit Sifo göra.

Under strecket
Publicerad

Den särskilde utredaren Ilmar Reepalu (höger) överlämnar slutbetänkande från välfärdsutredningen till civilminster Ardalan Shekarabi på Rosenbad 2017.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 4

Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 2 av 4

Susanne Sidén, vd för Frösunda Omsorg

Foto: Frösunda omsorg Bild 3 av 4
Bild 4 av 4

Den särskilde utredaren Ilmar Reepalu (höger) överlämnar slutbetänkande från välfärdsutredningen till civilminster Ardalan Shekarabi på Rosenbad 2017.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion Vinster i välfärden
Den särskilde utredaren Ilmar Reepalu (höger) överlämnar slutbetänkande från välfärdsutredningen till civilminster Ardalan Shekarabi på Rosenbad 2017.
Den särskilde utredaren Ilmar Reepalu (höger) överlämnar slutbetänkande från välfärdsutredningen till civilminster Ardalan Shekarabi på Rosenbad 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vinster i välfärden är en komplicerad fråga. Ännu svårare är den eftersom regeringen har valt att basera sitt förslag på det ovanliga vinstmåttet operativt kapital.

Nästan ett och ett halvt år efter att Ilmar Reepalu lade fram sin utredning om vinster i välfärden visar det sig att svenskarna vitt skilda tolkningar av vad gränsen 7 procent plus statslåneränta av operativt kapital egentligen betyder.

17 procent tror att det i praktiken leder till ett totalt vinstförbud, medan 22 procent tolkar samma formulering som att privata skolor och omsorgsföretag kommer att kunna tjäna lika mycket pengar som svenska företag i genomsnitt.

Om du refererar till ett begrepp som inte ens journalisterna förstår är det sen ganska enkelt att vrida debatten.

Annons
Annons

Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1

28 procent av de tillfrågade svarar att de inte vet hur lagförslaget ska tolkas. Sammantaget innebär det alltså att 67 procent av svenskarna antingen inte kan svara på vad regeringens förslag betyder eller så har de missförstått vilka effekter det kommer att få.

Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund.
Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund. Foto: Fredrik Persson/TT

Sifos opinionschef Toivo Sjörén är inte förvånad.

– Begreppet operativt kapital är svårtolkat för de allra flesta, så jag är snarare förvånad över att det bara är 28 procent som svarar att de inte vet, säger han.

Enligt revisionsbyrån Grant Thornton som granskat effekten av förslaget handlar det inte om ett totalt vinststopp, men för de allra flesta skulle det ändå vara omöjligt att göra vinster i nivå med snittet för svenska företag.

Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton misstänker att regeringen medvetet valt ett vinstbegrepp som är svårt att förstå. Enligt henne vill man inte inför valet ha en debatt om att en risk för utslagning av privata aktörer och därmed minskad valfrihet.

– Jag tror att de flesta tolkar förslaget som att företagen kommer att få ha en rörelsemarginal på 7 procent, och det tycker man väl är okej. Den som läser remissen ser svart på vitt att det skulle slå mycket hårdare, men de flest har inte läst remissen, säger hon.

Anser du att regeringen medvetet lagt fram ett förslag som är förvirrande?

Annons
Annons

Susanne Sidén, vd för Frösunda Omsorg

Foto: Frösunda omsorg Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

– I mina mörka stunder så misstänker jag det. Det är ju ganska begåvat att använda ett så svårt begrepp. Om du refererar till ett begrepp som inte ens journalisterna förstår är det sen ganska enkelt att vrida debatten till att handla om övervinster, utan att definiera vad det betyder.

Susanne Sidén, vd för riskkapitalägda Frösunda Omsorg som driver bland annat äldreboenden och gruppboenden och omsätter strax över 3 miljarder kronor, menar att debatten i grunden är ideologisk och inte faktabaserad.

Enligt henne gör regeringen och Vänsterpartiet två fel som snedvrider debatten.

Susanne Sidén, vd för Frösunda Omsorg
Susanne Sidén, vd för Frösunda Omsorg Foto: Frösunda omsorg

– Först har man skapat en bild av att det förekommer stora övervinster i branschen, när en normal rörelsemarginal är kanske 4-6 procent. De flesta företag gör absolut inga övervinster. Sedan har man lanserat ett förslag om vinstbegränsningar som kommer att slå mycket hårvare än man vill erkänna.

Civilminister Ardalan Shekarabi som ansvarar för frågan i regeringen håller inte med om att förslaget skulle vara svårt att förstå.

”Lagförslaget som regeringen lagt fram är absolut tekniskt. Detta är svåra frågor och de löser man sällan med enkla medel. Förslag på området kan säkerligen vara svåra att ta till sig. Principen är dock enkel att förstå, det ska inte gå att göra obegränsade vinster inom skola och omsorg och nu lägger vi fram ett regelverk som syftar till att säkerställa det”, skriver han i en skriftlig kommentar till SvD.

Shekarabi skriver vidare i sin kommentar att tolkningen att förslaget skulle vara ett vinststopp är fel.

”Den modell vi valt tillåter vinster som är i nivå för vad de flesta tjänsteföretag i Sverige har, sett i förhållande till det operativa kapitalet. Företagen får alltså en marknadsmässig avkastning i förhållande till medel de själva investerat, inte i förhållande till de skattepengar de tagit del av. ”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons