Annons

Falskt larm om mässlingspridning

Region Skånes smittskyddsenhet har skickat ut instruktioner till sjukvården om att vara observant på symptom som hög feber, torrhosta, utslag som börjar i ansiktet, irriterade och ljuskänsliga ögon efter att en person insjuknat i mässling i Malmö. Arkivbild.
Region Skånes smittskyddsenhet har skickat ut instruktioner till sjukvården om att vara observant på symptom som hög feber, torrhosta, utslag som börjar i ansiktet, irriterade och ljuskänsliga ögon efter att en person insjuknat i mässling i Malmö. Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Det ena av två misstänkta mässlingsfall i Skåne visade sig vara falskt larm. Ett första mässlingsfall upptäcktes i Malmö och genom smittspårning upptäcktes ett andra misstänkt fall i Trelleborg.

Men nu har det visat sig att det i Trelleborgsfallet inte var fråga om mässling, utan en reaktion på en vaccination, säger smittskyddsläkare Eva Melander till P4 Kristianstad.

Smittskyddsenheten kontaktade personer som varit i Trelleborgs simhall eftersom det var där den misstänkta spridningen skett.

– Vi har agerat enligt våra rutiner. Vi kunde inte göra något annat än att informera och du kan ju tänka dig vilka rubriker det hade blivit om det hade blivit en smittspridning och vi inte hade gått ut och informerat, säger Eva Melander till TT.

På grund av mässlingsfallet i Malmö har region Skånes smittskyddsenhet skickat ut instruktioner till sjukvården om att vara observant på symptom som hög feber, torrhosta, utslag som börjar i ansiktet, irriterade och ljuskänsliga ögon. De som har symptom uppmanas att inte gå till vårdcentralen eller akuten och sätta sig i väntrummet, utan att ta kontakt i förväg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons