Annons

Tove Lifvendahl:Två ljus i staken, två krav i baken

Andra advent.
Andra advent. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Blir statsrådet förklarat utan förtroende från riksdagen? Tove Lifvendahls brev om pågående förhandlingar och läsrekommendationer i advent.

Under strecket
Publicerad

Sedan 2014 har politiken fått sin egen motsvarighet till handelsfackets återkommande hot om strejk till påsk: hot om extra val i juletid. Medan många ägnat den andra adventshelgen åt att baka julkakor har partifolk av skilda kulörer istället ägnat tid åt att grunna på vägar för att undvika en situation där regeringen måste avgå och extra val utlyses.

Bakgrunden är att 73-punktsprogrammet innehåller en reformering av Arbetsförmedlingen, angående vilken nu Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt samlar blandat stöd för en misstroendeförklaring riktad mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Oklart ännu hur långt det drivs. Det finns många (i princip alla utom Sverigedemokraterna) som har intresse av att undvika extra val i ett läge då man riskerar att skapa ett nytt parlamentariskt underlag där många (i princip alla utom Sverigedemokraterna) i jämförelse med valresultatet 2018 kommer att försvagas.

En nyuppstånden ohelig allians bestående av M, KD och V kräver nu två saker för att hejda röda knapptryckningar i riksdagen, nämligen 1) att reformen ges mer tid, och 2) att lagen om valfrihet slopas som grund för förändringen. Nej, det hade man verkligen inte kunnat se för ett år sedan, att Moderaterna tillsammans med ett parti med blodröda rötter skulle försöka dra i bromsen när det gäller att reformera en offentlig institution som brett och under många år har kritiserats för bristande effektivitet och ändamålsenlighet. But strange times make strange bedfellows, som Henrik Jönsson sade, med parafrasering till Shakespeare, i fredagens podd. (Missa för övrigt inte Henriks videosatir varje vecka, Veckans facit, som varje vecka plockar en bit ur samtidens verklighet och presenterar i humoristiskt format.)

Annons
Annons

Så vad händer till veckan i riksdagen? Det vågar i alla fall inte jag gå ed på, men den krassa bedömningen är nog att alla inblandade vill åstadkomma maximal dramatik (läs medieutrymme) till minimal skada och kostnad. Ungefär som när Europaparlamentet utlyser nödläge för klimatet, men ändå harvar på ungefär som vanligt (exempelvis med den återkommande flyttkarusellen till Strasbourg, vilket gör ord som nödläge svåra att ta på allvar).

Själv har jag ägnat helgen åt att baka julkakor, och njutit av god läsning, bland annat på ledarsidan. En målsättning jag hade när jag tog över var att göra en sida som jag själv skulle lära mig något nytt av, varje dag. Hittills har målet nåtts över förväntan tack vare kloka kollegor, intressanta kolumnister och gäster som ger perspektiv, tankar och kunskap. Denna helg är inget undantag.

Vill också uppmärksamma er på att det sedan den 1 december var dag publiceras en tankeväckande, sifferrimmande och finurlig lucköppning av årets julvärd Jesper Sandström, med vackra återanvända luckillustrationer av Joanna Andreasson. De korta dagsedlarna kan läsas i sidhuvudet i papperstidningen och givetvis även på SvD.se/ledare.

Tillönskar en fortsatt fin advent!

Detta är Tove Lifvendahls brev. Få brevet gratis till din mejl genom att anmäla dig på SvD.se/nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons