Annons

Skakigt för Trump – här är sju största bakslagen hittills

Det har varit en skakig start för Trumpadministrationen som nu får se sina opinionssiffror falla. Trump har haft svårt att tillsätta poster och flera viktiga åtgärder har stoppats. SvD listar hans största bakslag hittills.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 2

Jeff Sessions och Michael Flynn.

Foto: Pablo Martinez Monsivais och Carolyn Kaster/APBild 2 av 2

1 / 7

1. Nationella säkerhetsrådgivaren tvingas avgå

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

Efter mindre än en månad på posten tvingades Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgå efter att han vilselett vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak. Flynn nekade att han haft konversationer om de sanktioner som Obama-administrationen har riktat mot Ryssland för annekteringen av Krim. Pence försvarade därför Flynn i medier när uppgifterna om kontakterna kom ut, på felaktiga grunder.

En politiker som ännu inte tillträtt får inte agera som om personen är en representant för sin regering.

Rysslandskontakter har ställt till det även för Trumps justitieminister Jeff Sessions. Han fick ogiltigförklara sin egen roll i utredningen om Trumpkampanjens rysslandskopplingar efter att det framkommit att han också träffat Sergej Kisljak, utan att tala om det vid sitt senatsförhör då Rysslandskopplingar diskuterades. Trump försvarar Flynn och Sessions, det senare fallet beskrev han som en ”häxjakt”.

Nyligen gick senaten ut med att den vill höra Trumps svärson och nära rådgivare Jared Kushner om hans kontakter med samma ambassadör.

Jeff Sessions och Michael Flynn.
Jeff Sessions och Michael Flynn. Foto: Pablo Martinez Monsivais och Carolyn Kaster/AP
Annons
Annons

Andrew Puzder.

Foto: Richard Drew/APBild 1 av 1

2 / 7

2. Blivande arbetsmarknadsministern godkänns inte

Andrew Puzder.
Andrew Puzder. Foto: Richard Drew/AP

Många har Trumps nomineringar har varit kontroversiella. När Rex Tillerson valdes till utrikesminister fick han fler röster mot sig än någon annan amerikansk utrikesminister i historien (43 röster emot, 56 för), främst på grund av hans kopplingar till Ryssland. När Betsy DeVos blev utbildningsminister krävdes att vicepresident Mike Pence gick in och la den avgörande rösten, vilket aldrig har krävts tidigare.

En nominering blev Trump dock tvungen att dra tillbaka; snabbmatskedjechefen Andrew Puzder som arbetsmarknadsminister. Han är mycket impopulär bland fackförbund för sitt motstånd mot minimilöner. Han kritiserades också för att ha haft svart städhjälp, för rapporter om sexuella trakasserier på hans snabbmatsrestauranger och för att hans tidigare fru anklagade honom för misshandel (en anklagelse hon senare tog tillbaka).

Puzders nominering drogs tillbaka när Trumpadministrationen insåg att han skulle röstas ner i senaten. I stället blev Alexander Acosta arbetsmarknadsminister.

Annons
Annons

Washingtons justitieminister Bob Ferguson talar till pressen

Foto: Ted S. Warren/APBild 1 av 1

3 / 7

3. Inreseförbud 1 stoppas

Washingtons justitieminister Bob Ferguson talar till pressen
Washingtons justitieminister Bob Ferguson talar till pressen Foto: Ted S. Warren/AP

Trumps första inreseförbud som skulle hindra människor från sju länder (Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen) med en muslimsk majoritetsbefolkning att resa in i USA stoppas av domstol. Förbudet skulle gälla i 90 dagar och flyktingar skulle nekas inträde i 120 dagar.

Bland andra delstaterna Washington och Minnesota ansåg att inreseförbudet var diskriminering på religiösa grunder. De använde Donald Trumps egna uttalanden om muslimer under sin valkampanj som motivering till att det var syftet med förbudet. Trump har då sagt att han ska stoppa muslimer från att komma in i USA.

Den federala domstolen gick på delstaternas linje.

Annons
Annons

President Donald Trump skrev om inreseförbudet

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1

4 / 7

4. Inresförbud 2 stoppas

President Donald Trump skrev om inreseförbudet
President Donald Trump skrev om inreseförbudet Foto: Evan Vucci/AP

När Trumps första inreseförbud stoppades sa han att administrationen skulle ta frågan till Högsta domstolen. I stället valde Trump att skriva om förbudet och försöka införa det på nytt. Han tog bort Irak från ordern och tydliggjorde att människor som har ett uppehållstillstånd (green card) i USA skulle få komma in i landet.

Det räckte inte utan förbudet stoppades på nytt för diskriminering som strider mot grundlagen. Trump kritiserade domslutet i hårda ordalag och sa på nytt att frågan ska tas till Högsta domstolen.

Trump sa även att han kanske skulle gå tillbaka till det gamla inreseförbudet och att det nya bara var en ”urvattnat version” av det tidigare förbudet. Eftersom det räcker att avsikten är diskriminering för att åtgärden ska strida mot konstitutionen har inreseförbudets kritiker sagt att målet kommer närmare seger ju oftare Trump öppnar munnen.

Annons
Annons

FBI-chefen James Comey.

Foto: J. Scott Applewhite/APBild 1 av 1

5 / 7

5. FBI utreder hans kampanjadministration

FBI-chefen James Comey.
FBI-chefen James Comey. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Utfrågningen av FBI-chefen James Comey och underrättelseorganet NSA:s chef Michael Rogers i representanthusets underrättelseutskott blev ett hårt bakslag för Trump. För första gången bekräftade Comey uppgifterna om att FBI utreder Trumpakampanjens kopplingar till Ryssland och om det fanns ett samarbete.

För Trump är det dåliga nyheter oavsett om FBI kommer fram till något eller inte, eftersom utredningen kan pågå länge och skapar frågetecken kring hans stabs relation till Ryssland. Underrättelsecheferna sa att de i nuläget inte har några uppgifter om att Rysslands intrång i valrörelsen har påverkat röstresultatet, men att de undersöker om det förekom brottslig verksamhet.

Trump har sagt att han vill skapa en bättre relation med Ryssland, vilket kommer bli politiskt känsligt med utredningen hängande över sig.

Annons
Annons

Devin Nunes.

Foto: J. Scott Applewhite/APBild 1 av 1

6 / 7

6. Trumps utspel om Obama tillbakavisas

Devin Nunes.
Devin Nunes. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Vid utfrågningen i representanthusets underrättelseutskott bröt FBI-chefen James Comey och NSA:s chef Michael Rogers också tystnaden kring Trumps twitteranklagelser mot Obama.

Det var en tidig lördagsmorgon som Trump plötsligt riktade den allvarliga anklagelsen mot Obama om att expresidenten ska ha avlyssnat Trumps telefoner i Trump Tower under valkampanjen. I och med underrättelsechefernas vittnesmål har nu NSA, FBI, justitiedepartementet och underrättelseutskotten i bägge kamrar sagt att anklagelsen helt saknar grund.

Nyligen fick dramat en ny vändning när husets underrättelseutskotts ordförande Devin Nunes sa att han hittat information som visar att det kan ha funnits laglig, slumpartad avlyssning av Trumpkampanjen under valrörelsen; avlyssning som råkat samlas in utan någon vidare syfte.

Trump kände sig rättfärdigad efter Nunes utspel, men Nunes nekar att informationen stödjer anklagelsen. Vita Husets presschef Sean Spicer har försökt rädda situationen genom att säga att Trump menade avlyssning i breda ordalag och inte syftade på Obama personligen.

Annons
Annons

Mike Price, Donald Trump och Mike Pence träffar media i ovala rummet angående sjukvårdsreformen.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

7 / 7

7. Mästerförhandlaren når ingen ”deal”

Mike Price, Donald Trump och Mike Pence träffar media i ovala rummet angående sjukvårdsreformen.
Mike Price, Donald Trump och Mike Pence träffar media i ovala rummet angående sjukvårdsreformen. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Det allvarligaste bakslaget för Trump hittills kom när hans nya sjukvårdsreform tvingades dras tillbaka för att den saknade stöd av hans eget parti. Trots att Trump och republikanerna har Vita Huset, representanthuset och senaten var splittringen för stor i det egna partiet.

Den nya sjukvårdsreformen skulle ersätta den tidigare administrationens reform: Affordable Care Act. Det har varit ett löfte från republikanerna i sju års tid och var ett av Trumps viktigaste vallöften.

Delar av republikanerna ansåg att staten fortfarande hade för stor roll i ”Trumpcare” medan andra oroades av att många av deras väljare skulle få det sämre med Trumpcare. Beräkningar från det partineutrala budgetkansliet visade att 24 miljoner fler amerikaner skulle vara oförsäkrade 2026 med Trumps reform.

Trumps nederlag väcker frågetecken om hur han ska lyckas skapa enighet kring sina andra åtgärder och leva upp till sitt löfte om att bryta dödläget i kongressen. Det var också en stor prestigeförlust för Trump som under valkampanjen utgav sig för att vara en mästerförhandlare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons