Annons

Två miljoner barn utan skolgång i Jemen

Barn som tvingats flytta hämtar mat från Världshälsoorganisationen (WHO) i staden Sana i Jemen. Arkivbild.
Barn som tvingats flytta hämtar mat från Världshälsoorganisationen (WHO) i staden Sana i Jemen. Arkivbild. Foto: Hani Mohammed/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Två miljoner barn i krigsdrabbade Jemen går inte i skolan, enligt FN:s barnfond Unicef. En fjärdedel av dem har slutat skolan sedan konflikten i landet trappades upp i mars.

Utbildningen för ytterligare 3,7 miljoner barn är i riskzonen eftersom lärarna inte fått någon lön på över två år, skriver Unicef i ett uttalande. En av fem skolor i landet har tvingats stänga på grund av kriget.

"Våld, förflyttningar och attacker mot skolor hindrar många barn från att ta sig till skolan", säger Sara Beysolow Nyanti som representerar Unicef i Jemen i uttalandet.

"Barn som inte går i skolan löper en högre risk för att bli utnyttjade på flera olika sätt som att tvingas delta i strider, barnarbete och tidiga äktenskap", säger Nyanti.

Tiotusentals människor har mist livet sedan konflikten i Jemen trappades upp för fem år sedan. Miljontals människor har tagit till flykten och två tredjedelar av landets befolkning beräknas vara i behov av nödhjälp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons