Annons

Erik Bergin:Trump om Stormy Daniels-härvan: ”Allt är fel”

President Trump bekräftade på Twitter att han kände till betalningen 2016 från Trump-advokaten Michael Cohen till porrstjärnan Stormy Daniels, för att hon skulle hålla tyst om en påstådd affär med Trump.

Ändå hävdar presidenten att ingenting ändrats från tidigare, då han sade sig inte känna till saken.

SvD:s Erik Bergin reder ut härvan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stormy Daniels, eller Stephanie Clifford som hon egentligen heter.

Foto: Mary Altaffer/APBild 1 av 5

Rudy Giuliani, vänster, New Yorks tidigare borgmästare och nära vän med Trump, ihop med presidenten.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 2 av 5
Foto: Craig Ruttle/APBild 3 av 5
Foto: Evan Vucci/APBild 4 av 5

Donald Trump bekräftade betalningen på Twitter.

Foto: Evan Vucci/APBild 5 av 5

Stormy Daniels, eller Stephanie Clifford som hon egentligen heter.

Foto: Mary Altaffer/APBild 1 av 2

Rudy Giuliani, vänster, New Yorks tidigare borgmästare och nära vän med Trump, ihop med presidenten.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 2 av 2
Stormy Daniels, eller Stephanie Clifford som hon egentligen heter.
Stormy Daniels, eller Stephanie Clifford som hon egentligen heter. Foto: Mary Altaffer/AP

Vad handlar härvan kring Trump och Stormy Daniels om?

Sedan tidigare är det känt att Donald Trump personliga advokat Michael Cohen betalade 130 000 dollar till porrstjärnan Stephanie Clifford, bättre känd som Stormy Daniels. Syftet var att hon skulle hålla tyst om en påstådd intim affär med Trump tio år tidigare. Trump förnekar att den inträffat.

Trump har tidigare även förnekat att han känt till betalningen från Cohen till Daniels.

Cohens kontor och hotellrum utsattes för husrannsakan av FBI i april. En juridisk strid om de dokument som FBI fick med sig hamnade i federal domstol.

Rudy Giuliani, vänster, New Yorks tidigare borgmästare och nära vän med Trump, ihop med presidenten.
Rudy Giuliani, vänster, New Yorks tidigare borgmästare och nära vän med Trump, ihop med presidenten. Foto: Carolyn Kaster/AP
Annons
Annons
Foto: Craig Ruttle/APBild 1 av 2
Foto: Evan Vucci/APBild 2 av 2

Och vad är det nya i härvan?

Det nya är att Rudy Giuliani, som är New York Citys tidigare borgmästare och nära vän med Trump sedan många år, avslöjade på Fox News i onsdags att Trump ersatte Cohen för betalningen till Stormy Daniels. På torsdagen bekräftade Trump själv saken på Twitter.

Den nya informationen från Giuliani – som anställdes nyligen som en av Trumps skara av advokater – är betydelsefullt av flera skäl. Ett av dem är att läget plötsligt ser en aning mera positivt ut för Michael Cohen, som utreds av FBI.

Foto: Craig Ruttle/AP

På vilket sätt?

En fråga kring betalningen till Stormy Daniels har hela tiden varit om den kan betraktas i juridisk mening som ett olagligt bidrag till en politisk kampanj, alltså Trumps valkampanj. Kampanjbidrag och även exempelvis lån till kampanjer ska redovisas till myndigheten Federal Election Commission, FEC. Så har inte gjorts i det här fallet.

Om Trump inte visste om att betalningen gjordes, vilket han hävdat tidigare, så kan ansvaret för att anmäla den knappast hamna på Trump. Men eftersom Giuliani nu avslöjat att presidenten i själva verket ersatte Cohen, vilket Trump även bekräftar, så kan det juridiska ansvaret komma att flyttas över till presidenten från hans advokat.

Foto: Evan Vucci/AP
Annons
Annons

Donald Trump bekräftade betalningen på Twitter.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1

Så varför medger Trump och Giuliani att Michael Cohen ersattes?

Det är den stora frågan. Juridiska experter har inget bra svar om motiven bakom utspelet från Giuliani.

Ett skäl skulle möjligen vara att minska pressen på Cohen, som Trumps rådgivare befarar kan börja samarbeta med de åklagare som utreder honom.

Ett annat skäl kan vara att styra undan betalningen från Trumps kampanj – presidenten påpekar noga på Twitter att betalningen ”inte hade något att göra med kampanjen”.

Men den nya informationen om att Trump kände till betalningen kan också bli negativ för presidenten, om transaktionen visar sig ha varit ett illegalt kampanjstöd. Och det står nu klart att Trump ljög för reportrar när han nyligen förnekade kännedom om betalningen på 130 000 dollar.

– Fram till nu hade det varit svårt att bevisa eftersom Trump förnekade kännedom, säger Paul Ryan vid organisationen Common Cause, som granskar USA:s politiska processer, till New York Times.

– Men att han ersatte kostnaden innebär att han visste om den.

Donald Trump bekräftade betalningen på Twitter.
Donald Trump bekräftade betalningen på Twitter. Foto: Evan Vucci/AP

Så här twittrar Trump på torsdagen:

Annons
Annons

Så vad exakt visste Trump och när visste han det?

Det går inte att få någon exakt klarhet i. På fredagen verkade Trump dementera åtminstone delar av vad hans advokat Rudy Giuliani sade på Fox News på onsdagen, och som även bekräftades på Trumps eget Twitterkonto dagen efter.

Innan han gick ombord på Air Force One på fredagen sade Trump till reportrar att Giuliani ”behöver få ordning på sina fakta” (”get his facts straight”) och menade att ”vi har inte ändrat någon berättelse”. Detta efter att han nyligen förnekat all kännedom om betalningen till Stormy Daniels.

Presidenten sade också att ”i princip allting” som rapporteras om betalningen är fel, utan att ge några detaljer om vad han menade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons