Annons

Två nyheter som påverkar din plånbok

Den nya budgeten kommer sannolikt att förändra din ekonomi väldigt lite. Men pensionärerna kan bli en av få vinnare. Samtidigt blir tv-licensen omöjlig att smita från och vissa familjer kan bli tvungna att betala dubbelt.

Publicerad
Foto: Henrik Montgomery

Budgetpropositionen har lämnats över till riksdagen av övergångsregeringen, eftersom det inte finns en ny regering på plats.

Läs om de två största nyheterna i budgeten.

Tv-licensen blir omöjlig att smita från

Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 1 januari 2019 tas tv-licensavgiften på 2 340 kronor per år bort. Istället införs en skatt på 1 procent av lönen med ett tak på cirka 1 300 kronor i månaden, för alla över 18 år som har en beskattningsbar förvärvsinkomst.

Alla som tjänar mer än cirka 13 600 kronor per månad kommer att tvingas betala maxbeloppet på 1 308 kronor per år. Detta innebär att två vuxna i samma hushåll kommer att betala drygt 2 600 kronor per år, 200 kronor mer än den nuvarande avgiften.

De största vinnarna är ensamhushåll och ensamstående föräldrar. De får en nästan halverad kostnad jämfört med dagens licensavgift. Även pensionärer går ut som vinnare. Får man ut runt 10 000 kronor i månaden beskattas man på 500 kronor per år.

Men om man till exempel är två föräldrar med två unga arbetande vuxna som fortfarande bor hemma, tvingas de betala upp till 5 200 kronor per år - mer än det dubbla jämfört med den gamla avgiften.

Drygt 67 procent av skattebetalarna beräknas få betala maxbeloppet. Omkring 24 procent kommer att få ett reducerat belopp och 9 procent kommer inte att behöva betala någonting.

Oavsett om du äger en tv-mottagare eller inte kommer en det att dras en summa varje månad som för de flesta kommer vara runt en hundralapp.

Sänkt skatt för pensionärer

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den största nyheten i budgetförslaget är att skatten på pensionen kommer att sänkas från årsskiftet.

Enligt Swedbanks analys av hur de olika politiska partierna kommer att påverka hushållens plånböcker visar att alla partierna vill sänka pensionskatten.

– Det råder en konsensus hos partierna, alla står bakom förslaget. Men exakt hur det kommer att se ut, vet vi inte ännu, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Enligt det nya budget förslaget sänks skatten för personer äldre än 65 år med inkomster mellan cirka 17 000 och 98 000 kronor i månaden.

För den med en månadsinkomst på 25 000 kronor blir skattesänkningen drygt 350 kronor i månaden, något Svenska Dagbladet tidigare rapporterat om.

Hälften av den så kallade pensionärsskatten tas bort, alltså den skillnad som i dag finns i beskattning mellan löneinkomst och pension.

Men personer över 65 med en förvärvsinkomst på över drygt 98 000 kronor per månad får höjd skatt, ungefär 8 500 personer. Anledningen är att denna gruppen betalar lägre skatt än löntagare under 65 år.

Förslaget om sänkt skatt för pensionärer måste genomföras från första januari för att de ska bli av nästa år. Annars måste skattesänkningen vänta tills 2020.

Efter reklamen visas:
Vad innebär egentligen en övergångsbudget?
Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery Bild 1 av 3
Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 2 av 3
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons