Annons

Lista: Doldis kan ta plats i Löfvens regering

Det kan bli en rejäl ommöblering i regeringen, när allt nu tyder på att Stefan Löfven röstas fram som statsminister på fredag i en rödgrön regering stödd av C och L. Här är ministrarna som kan försvinna – och tillkomma.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Maria Ferm (MP), Aida Hadzialic (S) och Jens Henriksson (S) – som betraktas som en doldis i dessa sammanhang – är tre namn som kan komma med i Löfvens regering.

Foto: TT/Yvonne Åsell/Joakim StåhlBild 1 av 2

Daniel Helldén.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2

1 / 12

Maria Ferm (MP), Aida Hadzialic (S) och Jens Henriksson (S) – som betraktas som en doldis i dessa sammanhang – är tre namn som kan komma med i Löfvens regering.
Maria Ferm (MP), Aida Hadzialic (S) och Jens Henriksson (S) – som betraktas som en doldis i dessa sammanhang – är tre namn som kan komma med i Löfvens regering. Foto: TT/Yvonne Åsell/Joakim Ståhl

Daniel Helldén tar plats?

Daniel Helldén.
Daniel Helldén. Foto: Lars Pehrson

Miljöpartiets gruppledare i Stockholms stad, Daniel Helldén, har skapat sig en stark position inom partiet genom att lyckas sitta kvar vid makten genom en uppgörelse med Alliansen.

Synen från MP-håll har också varit att han lyckades få igenom mycket i förhandlingarna. Han är ett namn som finns med i spekulationerna om att bli nästa språkrör när Gustav Fridolin tackar för sig i vår. Och han finns i spekulationerna om en statsrådspost. Kanske infrastrukturminister?

Samtidigt är han illa omtyckt av en hel del som tycker att han är för mycket anti-bilism. Han har även kritiserats för att försöka styra slutsatser i en av stadens rapporter kring de så kallade miljözonerna i huvudstaden, där bensin- och dieselbilar skulle kunna förbjudas.

Annons
Annons

Ygeman.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

2 / 12

Anders Ygeman gör comeback?

Ygeman.
Ygeman. Foto: Claudio Bresciani/TT

Inrikesminister Anders Ygeman syntes överallt flyktinghösten 2015. Hans popularitet var stor och det talades om honom som efterträdare till Stefan Löfven. Men i samband med it-skandalen vid Transportstyrelsen tvingades Ygeman bort från regeringen i slutet av sommaren 2017.

En vecka senare valdes han till gruppledare i riksdagen. Sedan tog han även över styret av S i Stockholms stad.

Det som talar emot Ygeman är om C och L skulle lägga in något slags veto. Men inom S tycker de flesta att petningen var trams. Och han verkar själv vara intresserad av en comeback.

– Jag hade väldigt roligt när jag satt i regeringen och skulle absolut kunna tänka mig att göra det någon gång i framtiden igen, har han sagt till Expressen.

Annons
Annons

Wallström.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

3 / 12

Margot Wallström kan sluta

Wallström.
Wallström. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hon är en av ministrarna som har satt avtryck, dock inte alltid ett positivt sådant om man frågar det borgerliga lägret. Margot Wallström når pensionsåldern i år och har tidigare berättat om hur hon drabbats av giftstruma, vilket kan ha haft att göra med hög stressbelastning. I grunden har hon sjukdomen Graves sjukdom som ger trötthet och även då kan ge giftstruma. Kanske vill hon själv gå vidare till andra mer lugna utmaningar. Hon lyckades få en plats för Sverige i FN:s säkerhetsråd och har marknadsfört Sveriges feministiska utrikespolitik i fyra år. Dessutom har hon varit ett rött skynke för delar av borgerligheten.

Annons
Annons

Aida Hadzialic

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

4 / 12

Aida Hadzialic kan komma tillbaka

Aida Hadzialic
Aida Hadzialic Foto: Lars Pehrson

Hon var en stigande stjärna inom Socialdemokraterna och gick från osynlig till en stark debattör. När gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) släppte taget om sin tunna ministerportfölj lyckades hon ta plats.

En politisk comeback är inte omöjlig för Sveriges yngsta minister vars avgång beklagades både från vänster och höger.

Det var efter en konsert med Noel Gallagher i Köpenhamn som hon åkte hem över Öresundsbron och fastnade i en nykterhetskontroll – och ministerkarriären var över för denna gång.

Många inom partiet vill se att hon kommer tillbaka. Så sent som för en vecka sedan öppnade hon för en comeback i en intervju med Expressen.

Som 19-åring fick Aida Hadzialic en plats i kommunfullmäktige i Halmstad, som 23-åring blev hon kommunalråd. Som 27-åring blev hon Sveriges yngsta minister.

Annons
Annons

Gustav Fridolin lämnar rollen som språkrör.

Foto: Stina Stjernkvist/TTBild 1 av 1

5 / 12

Gustav Fridolin försvinner

Gustav Fridolin lämnar rollen som språkrör.
Gustav Fridolin lämnar rollen som språkrör. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Gustav Fridolin var underbarnet som fick det tufft när han väl nådde toppen, under åren i Löfven-regeringen där partiet tvingades till tuffa kompromisser. Nu har han aviserat att han ska lämna politiken, och ett nytt språkrör ska väljas i vår. Det innebär att han med allra största sannolikhet inte kommer att bli minister i en ny regering.

Han har förvisso sagt att han är beredd att ta på sig ett nytt ministerjobb fram till kongressen i maj 2019, men också att han inte kommer att gå in i nästa val som heltidspolitiker.

Annons
Annons

Helene Fritzon.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

6 / 12

Helene Fritzon till EU-parlamentet

Helene Fritzon.
Helene Fritzon. Foto: Christine Olsson/TT

Hon utsågs till migrationsminister sensommaren 2017 efter att Morgan Johansson tog över sparkade Anders Ygemans roll. Sedan dess har hon bland annat sagt att det vore rimligt att Sverige tog emot runt 14 000 asylsökande per år.

På torsdagen presenterades hon som Socialdemokraternas toppnamn i EU-valet.

Annons
Annons

Alice Bah Kuhnke och Per Holmgren är Miljöpartiets toppnamn i EU-valet.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

7 / 12

Alice Bah Kuhnke försvinner?

Alice Bah Kuhnke och Per Holmgren är Miljöpartiets toppnamn i EU-valet.
Alice Bah Kuhnke och Per Holmgren är Miljöpartiets toppnamn i EU-valet. Foto: Anders Wiklund/TT

Hon var en oväntad värvning till MP och blev en uppmärksammad kulturminister under Stefan Löfven. Bah Kuhnke har på kort tid lyckats bli en tung spelare inom MP och ses som en mycket trolig efterträdare till språkrörsposten.

Hon skulle nog definitivt vara aktuell för att fortsätta som minister, om det inte vore för att hon är partiets toppnamn till EU-parlamentsvalet i vår.

Annons
Annons

Jens Henriksson

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1

8 / 12

Doldisen Jens Henriksson kan tas in utifrån

Jens Henriksson
Jens Henriksson Foto: Jonas Ekströmer/TT

Han är något av en doldis som figurerat i spekulationerna under många år kring en möjlig ministerpost i en S-ledd regering. I nuläget är han vd och koncernchef för liv- och sakförsäkringsbolaget Folksam.

Under åren 1994 till 2006 arbetade Henriksson på finansdepartementet och senare var han planeringschef och statssekreterare.

Annons
Annons

Maria Ferm

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

9 / 12

Maria Ferm – ny migrationsminister?

Maria Ferm
Maria Ferm Foto: Anders Wiklund/TT

Maria Ferm är en tung spelare med lång erfarenhet inom Miljöpartiet. Hon nämndes i spekulationerna för en ministerpost 2014 men då blev hon gruppledare i riksdagen i stället.

Ferm är även talesperson i migrationspolitiska frågor. Hon har tagit stor plats i debatterna och nämns av flera som en viktig spelare.

Det som talar emot henne är att hon är relativt smal i kompetens, och så pass fokuserad på migrationsfrågor. Och S vill nog knappast släppa migrationsområdet till MP.

Annons
Annons

Sven-Erik Bucht

Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 1 av 1

10 / 12

Sven-Erik Bucht kan hänga löst

Sven-Erik Bucht
Sven-Erik Bucht Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Han är landsbygdsministern som har haft svårt att komma ut i debatten. Få har koll på hans frågor och på vem han är – trots att han är en av de mest aktiva ministrarna i sociala medier.

Han kommer från de så kallade skogslänen, men hans ställning där är egentligen inte så stark. Det som också talar emot honom är att han sett till åldern når pensionsåldern.

Annons
Annons

Tobias Baudin.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

11 / 12

Tobias Baudin för att blidka facken?

Tobias Baudin.
Tobias Baudin. Foto: Anders Wiklund/TT

I uppgörelsen ingår en överenskommelse om arbetsrätten, en mycket känslig fråga för arbetarrörelsen i allmänhet och fackföreningsrörelsen i synnerhet. Det finns spekulationer om att Löfven för att blidka facken skulle ta in någon med facklig bakgrund.

Då skulle enligt uppgift Tobias Baudin, förbundsordförande i Kommunal, kunna vara ett sådant namn.

Även andra äldre fackpersoner skulle kunna vara aktuella. Enligt uppgift vill inte LO-bossen Karl-Petter Thorwaldsson bli minister.

Annons
Annons

Marie Linder med statsministern.

Foto: Thommy Tengborg/TTBild 1 av 1

12 / 12

Ta in värsta kritikern?

Marie Linder med statsministern.
Marie Linder med statsministern. Foto: Thommy Tengborg/TT

En av de tuffaste sakerna Socialdemokraterna förbundit sig att genomföra handlar om att införa marknadshyra i nyproduktion. Det har gjort att en av de hårdaste kritikerna till uppgörelsen är Hyresgästföreningen. En spekulation som finns är att Löfven skulle kunna ta in Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, i regeringen. Det är nog dock en högoddsare.

Efter reklamen visas:
Lööf: ”Detta är inte den lösning vi helst velat se”
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons