Annons

Ilska efter att tvååring nekats personlig assistans

Ludwig, en hjärnskadad 2,5-årig pojke i Filipstad, kommer inte att få personlig assistans. Detta trots att han enligt föräldrarna behöver tillsyn dygnet runt.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Hans mamma Amanda Hellströms Facebookinlägg om avslaget väcker starka reaktioner.

Ludwig är rullstolsburen, blind, äter en lång rad mediciner och behöver speciell träning och kan inte äta själv.

Tretton månader efter det att föräldrarna ansökt om personlig assistans hos Filipstads kommun kom avslaget, rapporterar SVT.

”Jag är så FRUKTANSVÄRT besviken, och arg. Och ledsen. Och frustrerad. Men mest besviken", skriver hans mamma Amanda Hellström på sin Facebooksida, i ett inlägg som har delat tusentals gånger.

– Tydligen har Ludwig ett normalt liv som går att jämföra med andra friska barns och förtjänar inte livskvalité genom personlig assistans, i stället anses det vara ett föräldraansvar, säger Amanda Hellström till SVT.

Hon vårdar sonen på heltid och har erbjudits avlösarservice av kommunen, vilket innebär att någon kan ta hand om Ludwig när hon behöver göra ärenden.

– Det är ju inte det vi behöver, säger Amanda Hellström.

Kristina Steijner, socialchef vid Filipstads kommun, säger att det inte är bra att beslutet har tagit så lång tid.

– Det är sällan som ansökningar genom LSS är enkla. Det är alltid omfattande och stora behov som finns men det är tuffare att få sin ansökan beviljad i dag. Vi försöker ha en humanistisk syn, det tycker jag vi har, men vi måste även förhålla oss till de lagar och regler som finns, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons