Annons

Tveksamt Nordirland: Lång väg kvar

Nordirlands handelskammare uttrycker tveksamhet vad gäller det överenskomna brexitavtalet mellan Storbritannien och EU:

”Det är långt kvar innan företagen med förtroende kan planera för framtiden”, säger Ann McGregor, chef för handelskammaren i Belfast.

Under strecket
Publicerad

En lojalistisk muralmålning i östra Belfast, Nordirland.

Foto: Peter Morrison/TT Bild 1 av 1

En lojalistisk muralmålning i östra Belfast, Nordirland.

Foto: Peter Morrison/TT Bild 1 av 1
En lojalistisk muralmålning i östra Belfast, Nordirland.
En lojalistisk muralmålning i östra Belfast, Nordirland. Foto: Peter Morrison/TT

Gränsen mellan Irland och Nordirland har varit den kanske största stötestenen i brexitförhandlingarna. Den fysiska gränsen togs bort när Långfredagsavtalet upprättades 1998 då ”The Troubles”, en lång period av blodiga strider mellan katoliker och protestanter, avtog.

Nordirlands handelskammare är inte övertygad trots torsdagens genombrott i Bryssel:

”Många företag kommer att behöva tid att analysera precis vad den här överenskommelsen har för påverkan på deras verksamhet. Man måste tillåtas att smälta varenda detalj och vad det kommer att innebära för tillväxt, export och anställningar”, säger Ann McGregor.

Hon tillägger att den ”deal” som Boris Johnson har lyckats förhandla fram är livsnödvändig för nordirländska företag:

”Insatserna är högst för Nordirland. Vi har varit här förut och det är ännu en lång väg att gå innan företagen med förtroende kan planera för framtiden”, säger Ann McGregor.

Nordirländska DUP (Demokratiska Unionistpartiet) säger att man inte kan ge sitt stöd till det nya brexitavtalet i det brittiska parlamentet. DUP fick i valet 2017 tio ledamöter och blev stödparti till regeringen May.

"Vi anser att de här arrangemangen inte är i Nordirlands långsiktiga intresse", skriver partiet i ett uttalande.

Nationalkonservativa DUP, som aldrig haft en katolsk medlem och som var motståndare till Långfredagsavtalet 1998 , fortsätter:

"De här förslagen är inte till gagn för Nordirlands ekonomiska välstånd och de underminerar unionens integritet. De valda representanterna för Nordirland kommer inte att ha något att säga till om huruvida Nordirland ska ingå i de här arrangemangen eller inte", skriver man

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons